ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

02/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή


Να που μάθαμε πώς είναι η τρίχα μας! Ας δούμε πώς λειτουργούν τα διάφορα προϊόντα περιποίησης αυτής. Έτσι θα ξέρουμε πώς να διαλέγουμε το κατάλληλο προϊόν για μας αλλά και φυσικά δεν θα μπορεί κανείς να μας πιάσει κότσο! Ξεκινάμε με το βασικό μας προϊόν, το σαμπουάν. Τι κάνει το σαμπουάν; Καθαρίζει το δέρμα του κεφαλιού μας και τις τρίχες μας, σωστά; Σωστά. Αλλά πώς το κάνει αυτό; Εδώ σε θέλω κάβουρα. Ας πιάσουμε τα βαρετά θεωρητικά, δηλαδή τί περιέχει ένα σαμπουάν. 

Πρώτα από όλα περιέχει νερό. Πολύ νερό. Έως και τα 4/5 ενός σαμπουάν είναι νερό. Το υπόλοιπο 1/5 περιέχει αυτά που μας ενδιαφέρουν. Βέβαια οι ετικέτες αναγράφουν ένα κατεβατό ολόκληρο μετά την μαγική λέξη «aqua». Οι ουσίες εμφανίζονται στην ετικέτα κατά σειρά περιεκτικότητας. Οι δε ουσίες που παίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στο σαμπουάν είναι οι πρώτες 5-6, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Συνεπώς αν είδατε στην τηλεόραση κάποιο θαυματουργό σαμπουάν με έλαια από κέρατο μαύρης μονόφθαλμης κατσίκας και δάκρυα κατατρεγμένης νεάνιδος, πριν το αγοράσετε κοιτάξτε την ετικέτα πρώτα. Αν η κατσίκα κι η νεανίς δεν είναι στα πρώτα 6 της λίστας αυτό σημαίνει ότι είναι σε τόσο μικρή περιεκτικότητα που είναι σχεδόν αμελητέα η δράση τους. Κι αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να σας αρέσει και να ταιριάζει στο μαλλί σας τότε ξαναδιαβάστε τις πρώτες έξι ουσίες γιατί προφανώς ο συνδυασμός αυτών κάνει τη βαριά δουλειά.Γνωρίστε την επαγγελματική σειρά σαμπουάν Bonacure της Schwarzkopf

Περιποίηση, θρέψη, λάμψη.

Bonacure Products

Μεταφερόμαστε τώρα πιο βαθιά στο σαμπουάν. Μετά το νερό αναγράφονται πάντα οι καθαριστικές ουσίες, οι γνωστές τασιενεργές ή επιφανειοδραστικές. Ναι, ναι, όπως ακριβώς τα απορρυπαντικά. Τρομάξατε; Μην τρομάζετε, όλα τα καθαριστικά, από σαπούνια μέχρι απορρυπαντικά στον ίδιο φυσικοχημικό μηχανισμό βασίζονται. Οι ουσίες αυτές είναι συνήθως διάφορα θειικά άλατα, με πρώτο και καλύτερο το SLS ή Sodium Lauryl Sulfate. Άλλο τασιενεργό που μπορεί να περιέχουν είναι το ALS ή Ammonium Lauryl Sulfate. Αυτά είναι που κάνουν αφρό καθώς λουζόμαστε. Ο σκοπός των καθαριστικών αυτών είναι να απομακρύνουν από το κεφάλι μας σκόνες, βρώμες και λοιπά. Απομακρύνουν επίσης τα λίπη και τις σιλικόνες που φορτώνουμε στο μαλλί μας με τα διάφορα προϊόντα styling, τις κρέμες και τις μάσκες μας, αλλά και τα φυσικά λίπη που, έτσι κι αλλιώς, εκκρίνει ο οργανισμός μας. Με αυτό τους τον μηχανισμό όμως αφυδατώνουν το μαλλί μας. Γι’ αυτό και μερικά σαμπουάν μπορεί να μας προκαλούν φαγούρα.

Άλλες φορές στα σαμπουάν μας βρίσκουμε πιο απαλά καθαριστικά, που φέρονται γλυκά στα μαλλάκια μας, όπως το Cocamidopropyl Betaine. Αυτό το κοκα-τέτοιο είναι πιο καλό γιατί έχει σαν βάση του το λάδι καρύδας, το οποίο λάδι είναι μπιζουδάκι για την τρίχα. Και για όσους βιαστούν να πουν ότι και το SLS από λάδι καρύδας προέρχεται, μην φάτε, έχουμε γλαρόσουπα. Γιατί ναι μεν το SLS προκύπτει από λάδι καρύδας, αλλά έχει υποστεί τόση επεξεργασία που όχι καρύδα δεν θυμίζει, ούτε καν Bounty.

Τα σαμπουάν μας επίσης περιέχουν διάφορα αλάτια, πολλές φορές ακριβώς σαν αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας. Ο λόγος; Ρυθμίζουν το πόσο πηκτό η ρευστό είναι το σαμπουάν, το γνωστό ιξώδες για τους επιστημονικομανείς αναγνώστες.

Εκτός των άλλων, τα σαμπουάν περιέχουν διάφορα έλαια και μαλακτικά στοιχεία για να επαναφέρουν την υγρασία που έχουν αφαιρέσει τα τασιενεργά. Ράβε ξήλωνε δηλαδή. Μαζί με αυτά είναι και αιθέρια έλαια που κάνουν το τριχωτό μας να μυρίζει σαν ανοιξιάτικο ανθοδοχείο.

Ταυτόχρονα περιέχουν ένα σωρό ουσίες που γενικά αποκαλούνται PEG, σαν το Polysorbate π.χ., που δένουν τα παραπάνω υλικά μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί ορισμένα συστατικά του σαμπουάν είναι υδατοδιαλυτά και άλλα λιποδιαλυτά. Τι γίνεται αν ρίξεις λάδι σε νερό; Μια τρύπα στο νερό φυσικά. Για να μην μοιάζει το σαμπουάν με lava lamp, βάζουν μέσα PEG. Την ίδια δουλειά κάνει και το υγρό πιάτων, μειώνει την επιφανειακή τάση των εστέρων (λίπη) του φαγητού ώστε να μπορέσουν να τα παρασύρουν τα μόρια του νερού και να ξεπλυθούν. Μαγικό; Λόγω αυτής της ιδιότητας τα PEG ανήκουν επίσης στην κατηγορία των τασιενεργών.

Τέλος στα σαμπουάν μας βρίσκουμε διάφορα συντηρητικά όπως το Methylisothiazolinone ή MIT (καμία σχέση με το γνωστό πανεπιστήμιο), αντιμηκυτικά και αντιοξειδωτικά (όπως το κιτρικό οξύ) ώστε να μην χαλάσουν τα συστατικά και να μην μουχλιάσει το υγρό και άρα εμείς. Το κιτρικό οξύ παίζει κι έναν ακόμα σπουδαίο ρόλο. Επειδή τα καθαριστικά συστατικά του σαμπουάν έχουν αλκαλικό pH, το κιτρικό οξύ ρυθμίζει το τελικό pH του μείγματος ώστε να έρθει πιο κοντά σε αυτό της τρίχας.

Μια και μάθατε τι είναι όλο αυτό το κατεβατό που γράφουν οι ετικέτες στα σαμπουάν μπορούμε να πάμε και παρακάτω. Δηλαδή αφού απογυμνώσαμε το κεφάλι μας από βρωμιές αλλά και από τα καλά λίπη που εκκρίνει ο οργανισμός μας τι κάνουμε τώρα; Μα φυσικά βάζουμε κρέμα μαλλιών! Όσο για το τι έχει μέσα μια κρέμα μαλλιών… στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε, καλή σας ημέρα. 


     

Comments

No posts found

Write a review