CO WASH ΜΕΡΟΣ 1ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

13/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Όπως έχουμε ήδη πει, τα σαμπουάν καθαρίζουν καλά. Υπερβολικά καλά. Τόσο καλά που αφαιρούν το σμήγμα από το κεφάλι μας και αφήνουν την τρίχα μας έκθετη. Έχει τύχει ποτέ να ξεμείνετε από κρέμα μαλλιών; Πώς είναι τα μαλλιά σας αν λουστείτε και δεν βάλετε μαλακτική; Σαν αετοφωλιά φυσικά.

 
 
Μετά το λούσιμο το μαλλί διψά για ενυδάτωση. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά μας εξαρτώνται άμεσα από τις κρέμες. Βέβαια οι κρέμες για να κάνουν εντυπωσιακή δουλειά βασίζονται στις σιλικόνες. Αυτές οι ουσίες είναι τόσο βαριές που, όπως έχουμε πει σε προηγούμενο επεισόδιο, δεν ξεπλένονται με απλό νεράκι. Αν μείνουμε άλουστες πάνω από δυο μέρες, πάνω από τις σιλικόνες προστίθεται το δικό μας σμήγμα και γίνεται το κεφάλι μας ένα λιγδιασμένο χάλι. Ως εκ τούτου το σαμπουάν γίνεται εξίσου απαραίτητο με την κρέμα κι ο κύκλος δεν σπάει ποτέ.
 
Ειδικά για τις σγουρομάλλες, αυτός ο κύκλος εξάρτησης με τα προϊόντα είναι καταστρεπτικός. Τις πιο πολλές φορές οι μπούκλες δεν κάθονται καλά, ή δεν είναι σφιχτές και καλοσχηματισμένες και τα βάζουμε με τον καιρό, τις ορμόνες, το σύμπαν.
 
Εδώ κολλάει το curly girl method, ελληνιστί η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού, ή αλλιώς co-wash (conditioner only wash) ή ακόμα και no poo (no shampoo). Μη σας μπερδεύουν οι πολλές ονομασίες, δεν είναι ο Φλέτσερ ο ρεπόρτερ με τα χίλια πρόσωπα. Όλα αυτά υπογραμμίζουν αυτό που προσπαθώ να σας πω τόσον καιρό τώρα, ότι το σωστό σαμπουάν κάνει το καλό μαλλί. Στην περίπτωση του σγουρού κοριτσιού η παντελής απουσία σαμπουάν κάνει θαύματα.
 
Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η Lorraine Massey. Η κυρία αυτή, Αμερικανίς, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου και σγουρομάλλα έγραψε το 2002 ένα βιβλίο ονόματι: «Curly Girl: the handbook». Μέσα από 176 σελίδες η Massey διαβεβαίωνε τα απελπισμένα σγουρά κορίτσια ότι ο φυσικός μηχανισμός λίπανσης του τριχωτού μαζί με ένα απαλό σαμπουάν και μια φυτική κρέμα μαλλιών έφτανε να μεταμορφώσει τις μπούκλες τους σε βοστρύχους αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων.
 

 
Το βιβλίο αυτό έφερε επανάσταση στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου κυρίως Αφροαμερικανίδες (φύσει θέσει σγουρά κορίτσια) το έβαλαν στο εικονοστάσι τους και το προσκυνούσαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Σύντομα όλα τα σγουρά κορίτσια του δυτικού κόσμου έπιναν νερό στο όνομα της Massey. Η δε κυρία Massey λάνσαρε δική της σειρά προϊόντων σύμφωνα με την θεωρία της. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
 
Τι είναι όμως η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού; Το σγουρό κορίτσι δεν αγαπά τα θειικά άλατα (SLS, ALS, κλπ.) και τις σιλικόνες, ούτε τις πετσέτες. Αγαπά τα απαλότερα καθαριστικά που προέρχονται από λάδι καρύδας και κρέμες μαλλιών που περιέχουν λιπαρά οξέα, υδρολυμένες πρωτεΐνες και φυτικά έλαια. Προτιμά πετσέτες με μικρο-ίνες και σατέν μαξιλαροθήκες. Λέει αντίο στο πιστολάκι και το ισιωτικό ψαλίδι και συμπεριφέρεται στις μπούκλες της σαν να είναι κρυστάλλινες. Ο τελικός σκοπός είναι να απεξαρτηθεί πλήρως από το σαμπουάν και να λούζεται μόνο με κρέμα μαλλιών.
 
Ήδη ακούω αντιδράσεις, ναι ναι σας ακούω ακόμα κι όταν σκέφτεστε:
«Ίιιιιου! Μόνο κρέμα! Μα τι σιχαματασιόν! Αίσχος.»
Μην μου εξάπτεσθε. Θα σας εξηγήσω πάραυτα τη θεωρία πίσω από την πράξη.
 
Γενικά πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι τόσο τα σαμπουάν όσο οι κρέμες μαλλιών αποτελούνται από συνδυασμό τασιενεργών τα οποία έχουν διπλό και τριπλό ρόλο:
 
* δρουν ως καθαριστικά γιατί μειώνουν την επιφανειακή τάση μεταξύ της τρίχας και του νερού. Το αποτέλεσμα: βοηθούν τα μόριά του να έρθουν σε καλύτερη επαφή με την τρίχα και καθώς ρέουν γύρω της, παρασύρουν μαζί τους τις ακαθαρσίες του τριχωτού,
 
* δρουν ως γαλακτωματοποιητές ενώνοντας ουσίες που από μόνες τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν μείγμα (όπως για παράδειγμα νερό και λάδι),
 
* κάνουν αφρό.
 
Υπάρχουν κάποια τασιενεργά που πάνε πακέτο το ένα με το άλλο, ανάλογα με το σκοπό του μείγματος. Έτσι άλλα τασιενεργά έχουν τα σαμπουάν που θέλουμε να κάνουν αφρό και άλλα τασιενεργά έχουν οι κρέμες μαλλιών που θέλουμε να αφήνουν μαλακτικές ουσίες στην τρίχα. Όλα τους όμως καθαρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Άρα ακόμα και οι κρέμες μαλλιών έχουν καθαριστικές ιδιότητες. Απλά πιο ήπιες.
 
Το co wash θεωρείται καλό γιατί επαναφέρει τους σμηγματογόνους αδένες στην φυσιολογική τους λειτουργία. Καθώς λουζόμαστε και κάνουμε το κρανίο μας τριζάτο από καθαριότητα, ο οργανισμός παίρνει σήμα να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα. Οι κρέμες όμως που συνήθως χρησιμοποιούμε είναι πιο βαριές από τα λίπη που εκκρίνει το δέρμα του κεφαλιού μας. Η κυρία Massey λέει επομένως πως με αυτό τον τρόπο υποκαθιστούμε μια φυσική λειτουργία με βαριά χημικά.
 
 
Τα σγουρά κορίτσια που υπέκυψαν στα θέλγητρα του co wash έχουν να λένε ότι τα μαλλιά τους έγιναν πιο απαλά, πιο εύκολα στον χειρισμό, οι μπούκλες τους έγιναν πιο σχηματοποιημένες και πιο δυνατές. Επιπλέον επειδή με το co wash μπορούν να λούζονται πιο αραιά καταφέρνουν και κρατούν το χρώμα στα βαμμένα τους μαλλιά πιο πολύ καιρό από το σύνηθες. Αυτό το γεγονός καθιστά το co wash πολύ δημοφιλές σε όσες χρησιμοποιούν ημι-μόνιμες βαφές αφού μπορούν να διατηρήσουν το χρώμα περισσότερο από ένα μήνα. Φανταστείτε ότι το co wash έχει κάνει τόση θραύση στο εξωτερικό που άρχισαν να το υιοθετούν ακόμα και ίσια κορίτσια!
 
Άλλος ένας λόγος να ενστερνιστείτε το co wash είναι ότι εφόσον τα μαλλιά γίνονται πιο απαλά και ξεμπερδεύονται πιο εύκολα, σπάνε λιγότερο οπότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσετε όμορφα μακριά μαλλιά χωρίς ψαλίδα. Άσε που τα σγουρά κορίτσια λένε πως με το co wash παρατήρησαν ότι τα μαλλιά τους μακραίνουν πιο γρήγορα!
 
 
Για να είμαστε όμως σωστές πρέπει να αναφέρουμε και τα αρνητικά του co wash. Τα πιο συχνά παράπονα των σγουρών κοριτσιών είναι ότι όσες έχουν πολύ κατεστραμμένο μαλλί από χημικές επεξεργασίες (κακό ντεκαπάζ, περμανάντ, κλπ) το co wash δεν μπορεί να βοηθήσει. Η αλήθεια είναι ότι τα πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά χρειάζονται επεμβάσεις που μόνο μια επαγγελματική σειρά ή μερικές επισκέψεις στο κομμωτήριο μπορούν να τα σουλουπώσουν. Κακά τα ψέμματα παιδιά, αν έχετε κάψει το μαλλί σας η μόνη λύση είναι θεραπείες και ψαλίδι. Τέλος.
 
Επιπλέον τα σγουρά κορίτσια με πιτυρίδα δεν αγαπούν το co wash. Λογικό, η πιτυρίδα είναι ένα θέμα που μόνο με συγκεκριμένα προϊόντα καταπολεμάται.
 
Το πιο συχνό παράπονο για το co wash είναι το τζελ. Το βιβλίο προτείνει άπειρες ποσότητες ζελέ για το styling, επειδή κλειδώνει τη μπούκλα στην εμφάνιση που έχει όταν είναι ακόμα υγρά τα μαλλιά. Βέβαια η κυρία Massey έχει ποοοολύ μαλλί που φεύγει προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχει ανάγκη να τιθασεύσει αυτό τον όγκο, άρα το ζελέ για αυτού του είδους τα μαλλιά είναι χρήσιμο. Για άλλου τύπου μπούκλες όμως προτείνεται αφρός που έχει πιο ελαφρύ κράτημα.
 
Επίσης πολλά σγουρά κορίτσια παρατήρησαν ότι το co wash αύξησε την τριχόπτωση. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
   1ο: επειδή με το co wash χτενίζεις τα μαλλιά μόνο κατά το λούσιμο και μετά δεν τα ξαναγγίζεις παρά μονάχα στο επόμενο λούσιμο (το οποίο είναι συνήθως μετά από 4-5 μέρες) όσα μαλλιά ήταν να πέσουν όλες αυτές τις μέρες, μένουν στο κεφάλι και πέφτουν μια και καλή. Σκεφτείτε ότι καθημερινά χάνουμε από 50 (μελαχρινές σγουρομάλλες) έως 130 τρίχες (ξανθιές πρόκα). Αν το πολλαπλασιάσετε αυτό επί τις μέρες μεταξύ των λουσιμάτων μιλάμε για τούφες! Κι έτσι τρομάζει το σγουρό κορίτσι και νομίζει ότι καραφλιάζει.
   2ο: επειδή κάθε σγουρό κορίτσι έχει διαφορετική ανάγκη για ενυδάτωση είναι πολύ πιθανό με το co wash να χάσεις την μπάλα και να παρα-ενυδατώσεις τα μαλλιά. Συνεπώς κάνεις το μαλλί υπερβολικά μαλακό εξού και η τριχόπτωση.
 
Τα σγουρά κορίτσια έχουν να πουν ότι το co wash τους βαραίνει τα μαλλιά σε βάθος χρόνου, οπότε δεν μπορούν να εφαρμόζουν τη μέθοδο επ’ άπειρον. Συνήθως μετά από μερικά co wash νιώθουν την ανάγκη να λουστούν με σαμπουάν. Κι αυτό κάνουν. Χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό του τύπου ένα σαμπουάν ανά 3 ή 4 co wash, ανάλογα με το πώς νιώθουν το κεφάλι τους. Οι σκληροπυρηνικές co washers όμως απλά λούζονται κάποια στιγμή με ξίδι αραιωμένο σε νερό.
 
Επιπλέον τα σγουρά κορίτσια που ζουν σε περιοχές με σκληρό νερό δεινοπαθούν όταν λούζονται μόνο με κρέμα. Τα αποτελέσματα είναι κατά κανόνα άθλια με το γλυφό νερό. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια και χτυπάνε ένα SLSάκι μαζί με κανά δυο σιλικόνες για να ισιώσουν.
 
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα σγουρά κορίτσια που αγαπούν τα προϊόντα styling, όπως κεριά, ισιωτικές κρέμες και λοσιόν που προστατεύουν από τη θερμότητα θα τα βρουν σκούρα με το co wash. Απλά τα σαμπουάν χωρίς θειικά και η φυτική κρέμα δεν μπορεί να τα απομακρύνει τόσο καλά όσο τα σαμπουάν με SLS.
 
Μείνετε όμως μαζί μας γιατί έπεται συνέχεια στο κεφάλαιο co wash. Στο επόμενο επεισόδιο θα μάθουμε ακριβώς πώς εφαρμόζεται η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού.
 

 

Comments

No posts found

Write a review