ΟΙ ΗΜΙΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

12/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Η τελευταία λέξη της μόδας στα μαλλιά αγαπά και αναδεικνύει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό ονομάζονται ημιμόνιμες. Είδαμε ήδη στο προηγούμενο επεισόδιο πώς λειτουργούν γενικά οι βαφές. Σήμερα θα δούμε με λίγη περισσότερη λεπτομέρεια τις ημιμόνιμες. Πώς δηλαδή εφαρμόζονται, διάφορα τρικς με αυτές αλλά και πώς να τις διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Οι ημι-μόνιμες βαφές (semi-permanent) όπως έχουμε πει δεν περιέχουν αμμωνία ούτε οξυζενέ. Εφαρμόζονται όπως είναι κατευθείαν από τη συσκευασία δίχως ανάμειξη άλλου συστατικού. Οι ουσίες που περιέχουν για να εξασφαλίσουν τη διείσδυση των χρωστικών είναι πολύ φιλικές με την τρίχα γι’ αυτό και η συχνή εφαρμογή τους δεν καταστρέφει τα μαλλιά μας. Αντιθέτως, περιέχουν λιπαρά οξέα (όπως αυτά στις κρέμες μαλλιών μας) τα οποία «κλείνουν» τις φολίδες της τρίχας μας ώστε να παγιδεύσουν τις χρωστικές μέσα στην τρίχα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε λαμπερό αποτέλεσμα.

Οι ημιμόνιμες δεν μπορούν να ανοίξουν το φυσικό χρώμα όπως οι μόνιμες και δύσκολα βάφουν τις λευκές τρίχες. Ειδικά για μελαχρινές που θέλουν να αποκτήσουν ένα από τα φλογερά κόκκινα της Rihanna θα πρέπει να είναι αποφασισμένες να κάνουν πρώτα ντεκαπάζ. Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά στο μπορντώ. Καλό κι αυτό θα μου πείτε, αλλά για πραγματικά φωτεινά χρώματα και ειδικά για τα παστέλ, η βάση πρέπει να είναι Σκανδιναβικό ξανθό.

Ακόμα όμως κι αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε τα μαλλιά σας με ντεκαπάζ, ορισμένα extreme χρώματα μπορούν να δώσουν ανταύγειες στα σκούρα καστανά μαλλιά, όπως το After Midnight ή το Vampire Red της Manic Panic, η το Rose Red της Directions. Ακόμα και το Cerise της Directions μπορεί να δώσει φούξια τόνους στα μαλλιά. Βέβαια αν προσανατολίζεστε για το Cerise σίγουρα θα ζηλέψετε μια ανοιχτή βάση γιατί είναι ένα από τα πιο όμορφα και φωτεινά φούξια, που μόνο σε ξανθό ξεδιπλώνει όλο του το μεγαλείο!

Εναλλακτικά οι ημι-μόνιμες μπορούν να χρησιμεύσουν για να τονώσουμε το χρώμα μας μέχρι την επόμενη βαφή. Συγκεκριμένα για το κόκκινο που προαναφέραμε, επειδή είναι πολύ ιδιότροπο χρώμα (ξεθωριάζει εύκολα, φεύγει όμως δύσκολα), αν δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τα μαλλιά μας, μεταξύ των περασμάτων με την κανονική μας βαφή, μπορούμε να περνάμε ένα ημι-μόνιμο κόκκινο, το οποίο όχι μόνο θα κρατήσει το χρώμα μας λαμπερό αλλά θα του δώσει και μια έξτρα τσαχπινιά!

Με το ίδιο σκεπτικό, αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε ένα κόκκινο που εξακολουθεί να «ξερνά» κάτω από το καστανό μας μπορούμε να αραιώσουμε πράσινο χρώμα με την κρέμα μαλλιών μας (σε αναλογία 1 μέρος χρώμα προς 3 μέρη κρέμα), να αφήσουμε την κρέμα να δράσει για είκοσι λεπτά με μισή ώρα και αφού ξεβγαλθούμε να περάσουμε από πάνω το αγαπημένο μας καστανό. Μην αγχώνεστε με την ιδέα του πράσινου πάνω από το κόκκινο. Όσο περίεργο και να σας ακούγεται βασίζεται στη θεωρία των χρωμάτων. Πιο είναι το συμπληρωματικό του κόκκινου; Το πράσινο! Τι προκύπτει αν αναμείξεις κόκκινο με πράσινο; Καφέ! Αυτή λοιπόν είναι η βάση σας ώστε όταν μετά περάσετε την κανονική βαφή να μην ξερνά πιά το κόκκινο. Αυτό το κόλπο μπορείτε να το επιστρατεύσετε όσο συχνά θέλετε. 

Και τώρα η εφαρμογή. Το ευτυχές με τις ημι-μόνιμες είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τις χρησιμοποιήσουμε μόνες μας στο σπίτι. Το δυστυχές είναι ότι επειδή έχουν έντονες χρωστικές βάφουν τα πάντα! Μη φοβάστε όμως, το προσεκτικό κορίτσι κι αγόρι δεν ζημιώνεται ποτέ. Πριν την εφαρμογή φοράμε πρόχειρα ή σκούρα ρούχα. Καλύπτουμε τους ώμους μας με μεγάλη σακούλα σκουπιδιών ή παλιά πετσέτα. Απλώνουμε στο μέτωπο, τα αυτιά και το λαιμό βαζελίνη. Φοράμε πλαστικά γάντια, κατά προτίμηση μίας χρήσεως από λάτεξ, γιατί με τα γάντια της κουζίνας δεν θα μπορούμε να χειριστούμε καλά το πινέλο και τα μαλλιά μας. Απλώνουμε μια σακούλα σκουπιδιών κάτω από την καρέκλα που θα καθίσουμε ή κάτω από τα πόδια μας αν στεκόμαστε όρθιες και άλλη μία πάνω στην επιφάνεια που θα ακουμπήσουμε τα σύνεργά μας. Όλα αυτά τα κάνουμε για να μην κλαίμε άμα πιτσιλίσει και καταστρέψουμε το μπάνιο μας. Σημείωση: επειδή εγώ δεν ήμουν και τόσο προσεκτικό κορίτσι μετά από κάποιο βάψιμο οι διακόπτες του μπάνιου είχαν μπλε και φούξια βούλες. Με ένα καθαριστικό επιφανειών γενικής χρήσης όμως γλύτωσα την αγανάκτηση του συζύγου!

Αφού προετοιμάσαμε τον χώρο βαφής πάμε στο προκείμενο: η εφαρμογή αυτή καθαυτή. Πάμε και λουζόμαστε καλά να φύγουν ζελέ, αφροί και τα τοιαύτα από το κεφάλι μας. Προσοχή, περνάμε τα δάχτυλα μέσα στις ρίζες και κάνουμε μασάζ. Δεν ανακατεύουμε τα μαλλιά μας γιατί δεν πρόκειται να βάλουμε κρέμα μαλλιών μετά, οπότε το χτένισμα θα είναι πολύ πολύ δύσκολο αν έχουμε κάνει το μαλλί ζυμάρι κατά το λούσιμο. Σκουπίζουμε απαλά με την πετσέτα. Όχι κρέμα μαλλιών! Με προσοχή χτενιζόμαστε και χωρίζουμε το κεφάλι μας σε τούφες. Μερικά πιαστράκια ή μεταλλικά κλιπ βοηθούν πολύ σε αυτό το στάδιο.

Τώρα πάμε για το βάψιμο. Βάζουμε τα γάντια μας και ξεκινάμε! Καλό θα ήταν να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πινέλο κομμωτηρίου κι ακόμα καλύτερα ένα πλαστικό μπωλ. Αν δεν έχουμε πλαστικό μπωλ δεν στεναχωριόμαστε γιατί μπορούμε να πάρουμε με το πινέλο υλικό κατευθείαν απ’ το βαζάκι. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο!

Το βάψιμο αρχίζει από τις τούφες του λαιμού προς τα πάνω. Σημείωση: τα μαλλιά μας θα είναι σχετικά υγρά. Το θέλουμε αυτό. Με τη βοήθεια του πινέλου και προς την φορά που φυτρώνουν οι τρίχες περνάμε τη βαφή τούφα-τούφα. Κάθε τούφα που ολοκληρώνουμε την χτενίζουμε με μια τσατσάρα. Η βαφή θα αφρίσει λίγο με το χτένισμα. Όση ποσότητα μείνει στην τσατσάρα την μαζεύουμε και την απλώνουμε στο μαλλί. Αφού περάσουμε όλο το κεφάλι κάνουμε ένα καλό μασάζ σε όλο το μήκος να σιγουρευτούμε ότι πήγε παντού, μαζεύουμε τα μαλλιά μας σε σαλιγκαράκι στην κορυφή του κεφαλιού και τυλίγουμε το κεφάλι μας με μια μεμβράνη. Αφήνουμε τη βαφή να δράσει το λιγότερο σαράντα λεπτά. Μέγιστος χρόνος εφαρμογής δεν υπάρχει. Ορισμένοι κοιμούνται με τη βαφή για να είναι σίγουροι ότι θα περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρώμα. Αυτό όμως το βρίσκω υπερβολικό και επικίνδυνο για τα σεντόνια μας. Εκτός αν δεν μας πειράζει το ενδεχόμενο να ξυπνήσουμε με μια extreme μουτζαλιά στο μαξιλάρι! Όσοι θέλετε να περάσετε το χρώμα στα φυσικά σας μαλλιά θα χρειαστεί να περιμένετε σαν το φακίρη περισσότερο από μία ώρα. Κι αυτό γιατί τα υγιή μαλλιά έχουν πιο λείες φολίδες, άρα οι χρωστικές περνούν μέσα στην τρίχα πιο αργά από ένα ξανθισμένο μαλλί που είναι πορώδες. Επίσης βοηθάει κατά την αναμονή να ζεσταίνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι. Αυτό επιταχύνει τον χρόνο βαφής.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο εφαρμογής μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube όπου θα βρείτε την playlist «extreme dying tips” με διάφορα βίντεο σχετικά με τις βαφές αυτές και πώς εφαρμόζονται.

Για το ξέβγαλμα τώρα: Βάλτε σε ένα μπωλάκι δυο κουταλιές ξύδι και μια κούπα νερό. Σκύψτε μπροστά και ξεβγαλθείτε (πάντα φορώντας γάντια) σε πρώτη φάση με το ξυδόνερο. Φροντίστε να στέκεστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τρέχει το χρωματιστό νερό πάνω στο πρόσωπο ή το σώμα σας. Κάντε ένα τελευταίο μασάζ να πάει το ξύδι παντού και μετά κανονικό ξέβγαλμα με νερό. Το ξύδι κατεβάζει το pH της τρίχας και άρα κλείνει τις φολίδες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι με το ξέβγαλμα θα φύγει κυρίως η βαφή που βρίσκεται επιφανειακά στην τρίχα χωρίς να παρασύρει τα χρωματιστά μόρια που μόλις μπήκαν μέσα στην τρίχα μας. Για τον ίδιο λόγο μην λουστείτε, απλά αφήστε να τρέξει το νερό τόσο ώστε να ξεπλυθεί καλά το μαλλί από την χρωματιστή πάστα και να βγαίνει σχετικά διαυγές. Κατά προτίμηση το νερό να είναι κρύο ή χλιαρό. Βάλτε από τη μέση έως τις άκρες λίγη κρέμα μαλλιών, αφήστε να δράσει δυο με τρία λεπτά και ξεβγαλθείτε και πάλι με καλό μασάζ. Για ορισμένες μέρες κάθε φορά που θα λούζεστε το νερό θα βγαίνει χρωματιστό. Μην πτοείστε, αυτό είναι φυσιολογικό.
 
Σε περίπτωση που βαφτεί το δέρμα ή τα νύχια σας, λίγο ασετόν κάνει θαύματα! Επίσης φροντίστε οι μαξιλαροθήκες και οι πετσέτες σας να είναι σκούρες την πρώτη εβδομάδα. Αποφύγετε τα πουκάμισα και τις λευκές μπλούζες για την πρώτη εβδομάδα. Αποφύγετε τους λευκούς ή ανοιχτόχρωμους σκούφους για όσο διάστημα είναι βαμμένα τα μαλλιά σας.
 
Πάμε όμως να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα extreme χρώματα. Οι ημι-μόνιμες βαφές φεύγουν με κάθε λούσιμο. Άρα για να επιμηκύνουμε τον χρόνο απλά αραιώνουμε τα λουσίματα. Αν λούζεστε κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα τότε σίγουρα μες την πρώτη εβδομάδα το χρώμα θα έχει ξεκινήσει να ξεθωριάζει. Σκεφτείτε λοιπόν το ενδεχόμενο να μην λούζεστε τόσο συχνά. Επίσης οι βαφές αυτές φεύγουν πιο γρήγορα αν λούζεστε με σαμπουάν για πιτυρίδα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο αν θέλετε να ξεθωριάσετε πιο γρήγορα ένα χρώμα ώστε να περάσετε κάποιο άλλο από πάνω.
 
Άλλος τρόπος να διατηρήσουμε το χρώμα είναι να φτιάξουμε σε ένα άδειο μπουκαλάκι ένα μείγμα από την κρέμα μαλλιών μας και λίγο από το χρώμα που έχουμε επιλέξει. Την αναλογία ανάμειξης μπορείτε να την βρείτε μόνοι σας ανάλογα την χρωματική ένταση που επιθυμείτε. Ή αλλιώς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τη μάσκα μας που έτσι κι αλλιώς κάνουμε κάθε εβδομάδα. Ε, παιδιά; Κάνουμε μάσκα πού και πού, δεν κάνουμε; Έτσι μια φορά την εβδομάδα θα συνδυάζουμε τόνωση του χρώματος και των μαλλιών μας με μία κίνηση!
 
Ο τρίτος τρόπος διατήρησης του χρώματος είναι το co wash για το οποίο θα μιλήσουμε στο προσεχές επεισόδιο λεπτομερώς.
 
Διαλέξτε λοιπόν το αγαπημένο σας χρώμα και καλή επιτυχία!

 

Comments

No posts found

Write a review