ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΙ-ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ

12/04/2016
by Ελένη Τουτουντζή

1. Τι είναι οι ημι-μόνιμες βαφές;

Οι ημι-μόνιμες βαφές είναι στην ουσία κρέμες (όπως περίπου το conditioner μας) με οργανικές χρωστικές ουσίες. Καθώς η τρίχα απορροφά τις μαλακτικές ουσίες της κρέμας βαφής, απορροφά μαζί και τις χρωστικές οι οποίες επικάθονται ανάμεσα ή πάνω στα λέπια της τρίχας και της δίνουν χρώμα.

2. Οι ημι-μόνιμες ξανοίγουν τα μαλλιά;

Όχι. Δεν περιέχουν οξειδωτικά ούτε αμμωνία και άρα δεν μπορούν να ανοίξουν το φυσικό μας χρώμα. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κατευθείαν όπως είναι από το βαζάκι (χωρίς δηλαδή να αναμιχθούν με οξυζενέ) και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε ξανθισμένα ή φυσικά ανοιχτόχρωμα μαλλιά (τόνος από 6 και πάνω, δείτε και ερώτηση 7).

3. Δηλαδή δεν χρειάζεται οξυζενέ για να δουλέψει;

Όχι. Οξυζενέ τζηζ κακό. Ποτέ ποτέ ποτέ. Το οξυζενέ θα διαλύσει το χρώμα. Στην καλύτερη περίπτωση θα το κάνει ένα απροσδιορίστου χρώματος παστέλ σίχαμα. Όπως είπαμε και παραπάνω, όπως είναι από το βαζάκι το βάζουμε στο μαλλί χωρίς να το ανακατέψουμε με οποιοδήποτε από τα γνωστά χημικά βαφής.

 

4. Καλύπτουν τα λευκά μαλλιά;

Το χρώμα της λευκής τρίχας προκύπτει από την απουσία της ευμελανίνης και της φαιομελανίνης, που είναι οι δύο φυσικές χρωστικές των μαλλιών μας. Το πώς αντιδρά με τις ημι-μόνιμες ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα της τρίχας. Κατά πάσα πιθανότητα να βαφτούν αλλά δεν θα διατηρήσουν το χρώμα για πολύ κι επιπλέον θα βγει πολύ πιο φωτεινό αποτέλεσμα από τις υπόλοιπες. Άρα έτσι κι αλλιώς θα ξεχωρίζουν. Εκτός φυσικά αν έχουμε κάνει ντεκαπάζ ή ξάνθισμα οπότε δεν θα υπάρχει διαφορά.

5. Πόσο διαρκούν οι ημιμόνιμες βαφές;

Οι ημι-μόνιμες βαφές, όπως και οι μόνιμες, ξεθωριάζουν σε κάθε λούσιμο. Οι εταιρείες δίνουν μια διάρκεια έως 8 λουσίματα περίπου, η οποία εξαρτάται και από την ποιότητα της τρίχας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι φεύγουν τελείως. Αν λούζεστε για παράδειγμα μέρα παρά μέρα, την δεύτερη εβδομάδα θα έχει φύγει αισθητά η λάμψη τους και το χρώμα θα είναι πολύ πιο ανοικτό. Αν έχετε περάσει την ημι-μόνιμη πάνω από ντεκαπάζ, μετά από ένα μήνα το αποτέλεσμα θα είναι περίπου όπως στη φωτογραφία.

6. Όλες οι αποχρώσεις διαρκούν το ίδιο;

Δεν διαρκούν όλες οι ημιμόνιμες το ίδιο. Από αυτές που ξεθωριάζουν πιο γρήγορα σε αυτές που κρατάνε περισσότερο η σειρά είναι ως εξής:

1. όλα τα παστέλ και τα ανοικτά μωβ

2. μωβ

3. κίτρινα και πορτοκαλί

4. κόκκινα και φούξια

5. μπλε

6. πράσινα

7. Τα μαλλιά μου είναι καστανά. Θα πιάσει η ημι-μόνιμη;

Εξαρτάται πόσο σκούρα είναι τα μαλλιά σας. Οι ημι-μόνιμες βαφές εφαρμόζονται κατά κανόνα σε ανοικτή βάση (δηλαδή από τόνο 6 και πάνω). Άρα πρέπει να προηγηθεί ντεκαπάζ ή ξανθιστική βαφή. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες αποχρώσεις φαίνονται σε σκούρα μαλλιά που είναι από τόνο 5 έως 3. Δείτε εδώ ποιες είναι αυτές. Έχετε στο νου σας όμως ότι όσο πιο σκούρα είναι η βάση τόσο πιο γρήγορα "φεύγει" το χρώμα. Κι αυτό γιατί καθώς θα ξεθωριάζει θα επικρατεί το σκούρο χρώμα που έχουμε από κάτω κι έτσι σε ένα βαθύ καστανό (τόνος 3) από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα έχει ξεθωριάσει τόσο ώστε σχεδόν δεν θα φαίνεται.

 

8. Είδα στο youtube ότι αραιώνουν τη βαφή με conditioner. Γιατί το κάνουν αυτό; Δεν επηρεάζει το χρώμα της βαφής;

Οι λόγοι που μερικοί αραιώνουν την ημι-μόνιμη βαφή με conditioner είναι δύο:

α) Για να κάνουν το χρώμα παστέλ.

β) Για να φτιάξουν μεγαλύτερη ποσότητα.

Στην πρώτη περίπτωση όσο πιο πολύ conditioner βάλουν τόσο πιο απαλό-ανοιχτόχρωμο γίνεται το χρώμα. Στη δεύτερη με λίγο αραίωμα, περίπου 1 μέρος conditioner με 2 ή 3 μέρη χρώμα (ή και παραπάνω) φτιάχνουν μεγαλύτερη ποσότητα βαφής δίχως να θυσιάζουν (πολύ) την ένταση του χρώματος. Θυσιάζεται κάπως όμως η διάρκεια του χρώματος. Παρ' όλα αυτά όποιος ασχολείται με ημι-μόνιμες γνωρίζει ότι πάνω κάτω στην τρίτη εβδομάδα χρειάζεται ξαναπέρασμα οπότε δεν ενοχλείται.

 

9. Λέτε στις οδηγίες να περνάμε τη βαφή σε νωπά μαλλιά, είδα όμως στο youtube ότι κάποιοι την περνάνε σε στεγνά μαλλιά. Τι από τα δύο ισχύει;

Όταν είμαστε φρεσκολουσμένοι, με υγρά μαλλιά τα λέπια στις τρίχες μας είναι ανοικτά. Άρα έτσι διευκολύνουμε την απορρόφηση της βαφής από την τρίχα μας. Όχι ότι σε στεγνά δεν πιάνει, απλά η διάρκειά της θα είναι σαφώς μειωμένη και η ομοιομορφία της αμφίβολη.

 

10. Το βαζάκι γράφει επάνω χρόνο εφαρμογής 15 με 30 λεπτά. Στο site λέτε 45 λεπτά με 1 ώρα. Δηλαδή αν την αφήσω 15 λεπτά δεν θα πιάσει;

Θα πιάσει αλλά δεν θα είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα και θα ξεθωριάσει πολύ πολύ μα πάρα πολύ πιο γρήγορα. Μην ξεχνάτε ότι χωρίς την παρουσία αμμωνίας (ή άλλων ουσιών που δημιουργούν βασικό περιβάλλον) η τρίχα μας θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει το χρώμα. Άρα όσο πιο πολύ την αφήσουμε τόσο πιο πολλές χρωστικές θα περάσουν ανάμεσα στα λέπια.

 

11. Πέρασα ημι-μόνιμη αλλά στις ρίζες δεν έπιασε. Τι να κάνω;

Οι ρίζες των μαλλιών μας είναι το πιο υγιές και δυνατό τμήμα της τρίχας μας. Έχει πιο κλειστά λέπια από το υπόλοιπο τμήμα και άρα πιο δύσκολα απορροφά το χρώμα. Απλά ξαναπεράστε βαφή στις ρίζες μόνο.

12. Πέρασα μπλε αλλά μου πρασινίζει! (Ή φούξια που πορτοκαλίζει)

Η βάση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι χρώμα θα βγει τελικά. Πάντα μετά το ντεκαπάζ τα μαλλιά μας είναι κίτρινα. Λογικό είναι λοιπόν αν περάσουμε ένα ανοιχτό μπλε το αποτέλεσμα να είναι πετρόλ. Αντίστοιχα ένα ροζ θα φαίνεται πορτοκαλί. Ευτυχώς στις σκούρες αποχρώσεις αυτό δεν συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι μετά το ντεκαπάζ να κάνουμε ρεφλέ ή τονάρισμα, ώστε να εξαφανίσουμε όσο γίνεται την κιτρινίλα.

13. Ωραίες οι ημι-μόνιμες αλλά μου βάφτηκε η μπλούζα.

Μη σκας γιατί με ένα-δυο πλυσίματα στο πλυντήριο φεύγει!

14. Ναι αλλά μου βάφτηκαν και τα χέρια. Τώρα τι γίνεται;

Καλό σαπούνισμα στα χέρια κι ό,τι υπόλειμμα επιμένει, ένα βαμβακάκι με ασετόν τα κάνει αόρατα!

15. Βαρέθηκα το χρώμα και θέλω να το αλλάξω. Πώς φεύγει;

Οι επιλογές είναι οι εξής:

1. Ξεκινάς να λούζεσαι με σαμπουάν για πιτυρίδα (επιταχύνει το ξεθώριασμα της βαφής) και περιμένεις να ξεθωριάσει αρκετά ώστε μετά να περάσεις από πάνω τη βαφή που θες, οποιαδήποτε είναι αυτή.

2. Κάνεις ηλιοθεραπεία ή/και μπάνια σε πισίνα με χλωριωμένο νερό.

3. Χρησιμοποιείς αφαιρετικό χρώματος όπως το ColourB4.

4. Εφαρμόζεις τη μέθοδο με τη Βιταμίνη C.

5. Κάνεις bleach bath: μια κουταλιά της σούπας σκόνη ντεκαπάζ στο σαμπουάν (με ή χωρίς οξυζενέ), μασάζ καλό, αφήνεις για κανά μισάωρο και ξεβγάζεις καλά. Ορίστε κι ένα σχετικό βίντεο:


16. Εγώ που δεν το βαρέθηκα πώς το διατηρώ;

Αρχικά αραιώνεις τα λουσίματα. Όχι κάθε μέρα, έτσι κι αλλιώς το συχνό λούσιμο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Χρησιμοποιείς αντι-ηλιακά μαλλιών, γιατί ως γνωστόν ο ήλιος επιταχύνει το ξεθώριασμα. Αποφέυγεις πισίνες με χλώριο. Το πιο καλό όμως είναι το κόλπο της Κορίνας: σε ένα τάπερ, βαζάκι, ή ό,τι προτιμάς, ανακατεύεις conditioner με το χρώμα της ημι-μόνιμης που χρησιμοποιείς (η αναλογία είναι όσο θες εσύ, εννοείται όσο πιο πολύ χρώμα έχει μέσα τόσο πιο έντονο το αποτέλεσμα) και μετά από κάθε λούσιμο αντί για απλό conditioner χρησιμοποιείς αυτό το χρωμο-ενισχυμένο μείγμα. Και φυσικά δεν ανησυχείς αν θα λερωθείς: είσαι ήδη μες τη μπανιέρα/ντουζιέρα! Με αυτή τη μέθοδο πρακτικά μόνο όταν βγει η ρίζα θα χρειαστεί να ξανακάνεις κανονικό πέρασμα. 

 

17. Θέλω να κάνω διχρωμία με πολύ σκούρο και πολύ ανοιχτό χρώμα. Πώς θα καταφέρω να μην τρέξει το ένα στο άλλο;

Χα! Άμα το βρεις πες το και σε μένα… Πλάκα κάνω. Είναι εύκολο να μην λερωθεί το ανοιχτόχρωμο τμήμα από το σκουρόχρωμο κατά τη βαφή. Για το λόγο αυτό υπάρχει το αλουμινόχαρτο ώστε να απομονώνεις τα τμήματα. Στο ξέβγαλμα όμως τι γίνεται; Δύο περιπτώσεις:

1. Με καλά τυλιγμένο το ανοιχτόχρωμο τμήμα ξεβγάζεις το σκούρο. Κατόπιν ξεβγάζεις και το ανοιχτό. Βουαλά!

2. Σκύβεις κι αφήνεις κρύο νερό να τρέχει στο κεφάλι. Δεν αγγίζεις, δεν κάνεις μασάζ. Μόλις σιγουρευτείς ότι έφυγε η πάστα, με τα δάχτυλα κάνεις απαλό μασάζ στο τριχωτό και γλυκά και χαριτωμένα στα υπόλοιπα μαλλιά. Φροντίζεις να μην τρίβεις μεταξύ τους τούφες διαφορετικού χρώματος.

18. Έχω διάφορες αλλεργίες και φοβάμαι να χρησιμοποιήσω βαφές. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ημιμόνιμες;

Από όσο ξέρουμε δεν έχουν αναφερθεί αλλεργίες στις ημι-μόνιμες βαφές. Κι αυτό γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω περιέχουν τα ίδια συστατικά που έχει ένα conditioner. Δεν περιέχουν αλλεργιογόνους παράγοντες, δεν περιέχουν PPD, οι δε χρωστικές τους είναι οργανικές ενώσεις. Αν παρ’ όλα αυτά διατηρείτε τις αμφιβολίες σας, κάντε ένα τεστ αλλεργίας. Πώς γίνεται αυτό; Βάζετε μια μικρή ποσότητα πίσω από το αυτί σας και περιμένετε 48 ώρες. Αν νιώσετε την παραμικρή ενόχληση τότε ξεπλένετε και απλά δεν τη χρησιμοποιείτε.

Comments

@eraki

Προφανώς η βαφή που χρησιμοποίησε ήταν κακής ποιότητας. Μπορείτε μόνη σας να πάρετε μια ημιμόνιμη και να βάψετε τις ανταύγειες. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε στο σπίτι. Δοκιμάστε την midnight blue, την βρίσκετε εδώ:
https://berenice.gr/brands/directions/midnight-blue/

(κάντε copy paste το λινκ σε άλλη σελίδα)
Καλησπέρα!! Επειδή είμαι τελείως άσχετη, ήθελα να ρωτήσω κάτι! Το φυσικό μου είναι πολύ σκούρο καστανό, τελείως άβαφο, οπότε αποφάσισα να κάνω μπλε ανταύγειες που μου άρεσαν!
Ο κομμωτής λοιπόν, έκανε ντεκαπάζ αν κατάλαβα καλά και κατόπιν πέρασε το μπλε. Στέγνωμα, χτένισμα, και το αποτέλεσμα εως ανύπαρκτο, έπρεπε με γυαλιά και υπό συγκεκριμένο φως να δω κάτι. Τελοσπάντων μου λέει μετά από 2 λουσίματα θα φανεί, εντάξει λέω. Έλα που στο πρώτο λούσιμο έφυγε ΟΛΟ το χρώμα κι έμεινε στο μαλλί ένα κιτρινωπό χάλι... Τι έκανε λάθος αυτός? Και τώρα τι κάνω??? Σας ευχαριστώ πολύ!
@Μαρία

Όταν τα μαλλιά μας είναι ταλαιπωρημένα από βαφές κλπ τότε η τρίχα είναι πορώδης. Γι' αυτό το λόγο, ακόμα και τα χρωμοσαμπουάν δεν φεύγουν ποτέ τελείως. Θα αφήσουν, μετά από πολύ καιρό, μια ανεπαίσθητη απόχρωση. Πρακτικά είναι σαν να έχουν φύγει τελείως πάντως, εφόσον το χρώμα των μαλλιών είναι σκούρο προς μεσαίο. Αν είναι ξανθό όλο και κάτι θα φαίνεται.
Γεια σας εχω μια απορια ειμαι ξανθια (βαμμενη) αρκετα χρονια και θελω να κανω μια αλλαγη και σκεφτηκα να τα σκουρινω με χρωμοσαμπουαν αυτο οταν φυγει θα βγει παλι το χρωμα που εχω τωρα η θα χρειαστει να τα ξανα βαψω γιατι θα εχει αλλοιωθει, γιατι ειναι ταλαιπορημενα και δεν θελω να μπω παλι σε αυτη την διαδικασια της βαφης και του ντεκαπαζ ευχαριστω πολυ.
Όχι δεν καταστρέφει το μαλλί. Όπως λέω στην ερώτηση 1 και 2 είναι σαν κρέμα μαλλιών με χρώμα. Δεν έχει οξειδωτικά, δεν έχει αμμωνία κι έτσι ούτε καταστρέφει ούτε αφυδατώνει.
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω, σου καταστρέφει το μαλλί όπως η βαφή η είναι υγιές;
@Αγγελική

Και πάλι μαύρο θα είναι το αποτέλεσμα ;)
@Τζοάννα

Να έχετε θέμα με τι πράγμα;
Ως προς την ποσότητα μπορεί και να χρειαστείτε 3 βαζάκια. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αναμίξετε τη βαφή με λίγο conditioner οπότε να σας φτάσουν τα 2 βαζάκια.
ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ EBONY BLACK ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΟΥ ΤΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΝΤΕΚΑΠΑΖ ΠΟΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;
Καλησπέρα! Θέλω να χρησιμοποιήσω τη βαφή Alpine. Τα μαλλιά μου είναι ντεκαπαζαρισμένα, αλλά έχει βγει η ρίζα κάμποσο. Λογικά, δεν θα έχω θέμα, έτσι δεν είναι;
Επίσης, έχω κατσαρό μαλλί που (ισιωμένο) φτάνει μέχρι τη μέση του μπράτσου. Να πάρω 2 βαφές;
Ευχαριστώ πολύ!
Write a review