ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΛΛΙ - ΠΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ

09/11/2016
από Ελένη Τουτουντζή


Βάφεις τα μαλλιά σου κόκκινα εδώ και καιρό, διψάς όμως για αλλαγή, οπότε λες ας τα κάνω μαύρα. Πάρα πολύ ωραία, το μαύρο καλύπτει τα πάντα, είσαι μια χαρά. Τι γίνεται όμως αν θες να το γυρίσεις σε καστανό; Γνωρίζεις καλά ότι θα ξεροσταλιάσεις να περιμένεις να κατέβει η ρίζα για να κόβεις σιγά σιγά το παλιό κόκκινο. Στο μεταξύ ανάμεσα στις βαφές, κάθε δυο βδομάδες θα ξεπροβάλλει το κοκκινάκι και θα ανεβαίνει το αίμα σου στο κεφάλι. Φίνα!
 
Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας αν γνωρίζεις λίγο πώς να δουλεύεις τα χρώματα. Αρχικά κράτα στο νου σου ότι όλες μα όλες οι μόνιμες βαφές παίζουν με τις ίδιες βασικές αποχρώσεις οι οποίες είναι 7: μπλε (σαντρέ), μωβ (βιολέ), κόκκινο, πορτοκαλί (χάλκινο), κίτρινο (ντορέ ή χρυσό), πράσινο (ματ). Ρίξε και μια ματιά σε προηγούμενο άρθρο για την αρίθμηση των βαφών και θα τις κατανοήσεις καλύτερα. Έπειτα κοίτα εδώ:
 

 
Αυτό το σχεδιάγραμμα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη βαφή για να περιορίσεις την επανεμφάνιση ανεπιθύμητου παλιού χρώματος.
 
Το κόλπο είναι να κοιτάς τα απέναντι χρώματα. Το αντίθετο του μπλε είναι το πορτοκαλί, του μωβ το κίτρινο και ούτω καθ’ εξής. Τα αντίθετα χρώματα όταν αναμειχθούν μεταξύ τους αποδυναμώνουν το ένα το άλλο. Συνεχίζοντας το πιο πάνω παράδειγμα με το κόκκινο που ξερνά, αν θέλω το καστανό μου να δείχνει καστανό τότε θα διαλέξω βαφή με αντίθετη απόχρωση. Δηλαδή το καστανό που θα βάλω θα πρέπει να περιέχει πράσινο, το λεγόμενο ματ. Δεν πρέπει να διαλέξω καστανό ντορέ γιατί κίτρινο και κόκκινο κάνει πορτοκαλί, άρα πάλι θα κοκκινίζει, δεν θα διαλέξω καφέ χάλκινο γιατί το χάλκινο είναι πορτοκαλί και άρα έχει κόκκινο μέσα. Δεν θα διαλέξω όμως ούτε σαντρέ απόχρωση γιατί μπλε και κόκκινο κάνει μωβ κι άρα θα εξακολουθώ να βλέπω το καφέ μου να κοκκινίζει. Το μόνο χρώμα που θα μου δώσει καθαρό καστανό πάνω από κόκκινο είναι το πράσινο.
 
Με το ίδιο σκεπτικό δρουν και τα υπόλοιπα χρώματα. Συνήθως όμως το κόκκινο είναι που μας σπάει τα νεύρα κι αυτό γιατί οι φυσικές καστανές έχουν κόκκινο στο μαλλί τους έτσι κι αλλιώς. Είναι πάντα εκεί σαν τον Φρέντυ Κρούγκερ που δεν πεθαίνει ποτέ.
 
Αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε μετά από ντεκαπάζ. Ανάλογα με το πόσο καταφέραμε να ανοίξουμε το μαλλί μας, έχουμε και κάποιες φυσικές χρωστικές να επιμένουν. Κι αν δεν τις αντιμετωπίσουμε σωστά τότε κινδυνεύουμε το χρώμα που θέλουμε να περάσουμε να μην βγει όπως πρέπει.
 
Ας δούμε λοιπόν ποιές φυσικές αποχρώσεις μένουν στην τρίχα μετά από ξάνοιγμα:
Σε βάση από 1 έως και 5 έχουμε κόκκινο στο μαλλί μας.
Από 6 έως 7 έχουμε πορτοκαλί.
Από 8 έως 10 έχουμε κίτρινο.
 
Πάμε τώρα σε ένα παράδειγμα: Είμαστε σκούρες καστανές κι ανοίξαμε το μαλλί μας σε 7. Αυτό σημαίνει ότι το ξανθό που πετύχαμε πορτοκαλίζει. Θέλουμε να κάνουμε λοιπόν ένα μεσαίο ξανθό βιολέ. Αν πάρουμε καθαρά βιολέ χρώμα δεν θα μπορέσει με επιτυχία να καλύψει το πορτοκαλί μας, γιατί το μωβ δεν εξουδετερώνει το πορτοκαλί. Το μπλε όμως εξουδετερώνει μια χαρά το πορτοκαλί. Άρα θα ψάξουμε να βρούμε χρώμα που να έχει και λίγο μπλε (σαντρέ) μέσα. Σε αυτή την περίτωση έχουμε δύο επιλογές: α) χρησιμοποιούμε μια βιολέ σαντρέ βαφή ή β) χρησιμοποιούμε βιολέ βαφή στην οποία έχουμε προσθέσει μερικές σταγόνες αντι-πορτοκαλί μίξτον.
 
Ωπ ωπ! Τι είναι τα μίξτον; Τα μίξτον είναι πρόσθετα βαφής (όλες οι εταιρείες έχουν) που αναμειγνύονται με τη βαφή σε μικρή ποσότητα είτε για να εξουδετερώσουν είτε για να ενισχύσουν ένα χρώμα. Περιέχουν μία καθαρή απόχρωση ώστε να μας επιτρέπουν με την κατάλληλη μίξη να βγάλουμε το χρώμα που θέλουμε. Δεν έτυχε, πέτυχε!
 
Εννοείται ότι αν πάμε σε κομμωτήριο και τους πούμε «θέλω το τάδε χρώμα», οι κομμωτές τα ξέρουν αυτά απ’ έξω κι ανακατωτά και με το που μας δουν θα ξέρουν τι ματζούνια να ανακατέψουν για να μας δώσουν το χρώμα που θέλουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί και να μην πάρουμε αυτό που θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδίδουμε τα όπλα. Έχουμε έναν γενικό μπούσουλα ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι γίνεται στο κεφάλι μας και να διορθώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητα χρώματα στο μαλλί.
 

 
Υ.Γ. (πολύ σημαντικό): Καμία βαφή δεν ξανοίγει το βαμμένο μας μαλλί. Ούτε καν οι ξανθιστικές. Οποιαδήποτε διόρθωση επομένως κάνουμε θα γίνει σε τόνο ίδιο ή πιο σκούρο από τον δικό μας. Αν θέλουμε κάτι πιό ανοικτό, μόνο ντεκαπάζ ή έκθεση στον ήλιο (με ό,τι αρνητικό επακόλουθο έχει αυτό φυσικά)
 
 
 

Σχόλια

@Juliet Samartza

Οτιδήποτε πιό ανοιχτό σε βαμμένο μαλλί θέλει ντεκαπάζ για να φανεί, καθώς βαφή δεν ξανοίγει βαφή. Οι βαφές ανοίγουν το φυσικό μας χρώμα το πολύ έως 3 τόνους. Εσείς βάψατε με σκούρα βαφή, συνεπώς αν βάλετε ποιό ανοιχτή χάλκινη δεν θα κάνει διαφορά. Συνεπώς ή θα βάλετε χάλκινη στον ίδιο τόνο ή θα πρέπει να κάνετε ντεκαπάζ.
Πριν ενα μήνα έβαψα τα μαλλιά μου (φυσικο καστανό) σκούρο κόκκινο και σκέφτομαι ότι θα τα ήθελα πιο χάλκινα. Γίνεται κάτι τέτοιο χωρίς ντεκαπάζ; θα πρέπει να βάλω ξανθό χρώμα ή χάλκινο;
@ΣΙΣΣΥ ΜΗΤΣΗ

Ναι, στην ουσία θα ζητήσετε πρόσθετο σαντρέ (ή μπλε μίξτον- όπως τελοσπάντων το λέει η κάθε εταιρεία)
Να βάλω μπλε λίγο μέσα στην βαφή μου για να ενισχύσω το σαντρέ ή όχι;
Δηλαδή να βάλω 40ml 8.0 20ml 8.11 και 5ml μπλε mixtone;
@ΣΙΣΣΥ ΜΗΤΣΗ

Το σχεδιάγραμμα δείχνει τις διαφορετικές αποχρώσεις των μόνιμων βαφών. Όλες αυτές μαζί κάνουν την μόκα, το καστανό δηλαδή. Θυμάστε στο σχολείο όταν ανακατεύαμε όλες τις νερομπογιές μαζί που έβγαινε ένα καφετί χρώμα; Ε, κάτι αντίστοιχο προσπαθεί να δείξει αυτό το σχεδιάγραμμα ;)
Ενώ η Μόκα στην μέση του σχεδιαγραμματος τι ακριβώς κανει; Είναι mixtone και ποτέ χρησιμοποιητε;
@ΣΙΣΣΥ ΜΗΤΣΗ

Για να εξουδετερώσουμε τις χάλκινες αποχρώσεις ή για να κάνουμε πιο έντονο σαντρέ
Καλησπέρα να ρωτήσω το μπλε mixtone ποτέ το χρησιμοποιουμε;
@ΣΙΣΣΥ ΜΗΤΣΗ

Το σαντρέ μπλεδίζει, δεν πρασινίζει. Δοκιμάστε τότε 25ml βάση και 35ml το σαντρέ. Το 7άρι δεν χρειάζεται. Δουλέψτε με το 8άρι για βάση.
Ναι έχω αρκετά λευκά γι'αυτό βάζω βάση.
Όμως εάν βάλω τόσο πολύ σαντρε σε σχέση με την βάση δεν θα πρασινιζει;
Γράψτε κριτική για το προϊόν