CO WASH ΜΕΡΟΣ 2ο: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

14/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Διάβασε το σγουρό κορίτσι (και γιατί όχι κι αγόρι) το προηγούμενο κεφάλαιο και είπε να δοκιμάσει τη μέθοδο co wash. Ανασκουμπώνεται και ξεκινά το ταξείδι προς την τέλεια μπούκλα!

 
Κλείνει ραντεβού με τον κομμωτή για ένα τριμάρισμα. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κουπ. Χρειάζεται όμως να αφαιρέσει ψαλίδα και κατεστραμμένες άκρες για να ωφεληθεί τα μέγιστα από το cowash.
 
 
Προμηθεύεται με:

  • * Σατέν μαξιλαροθήκες
  • * Πετσέτες με μικρο-ίνες. Όχι τις μικρές της κουζίνας, ψάχνει για πιο μεγάλες. Καλή τύχη βέβαια γιατί εγώ δεν έχω βρει ακόμα μεγάλες. Εναλλακτικά βαφτίζει ένα δυο T-shirt ως το τισέρτ του co wash και βολεύεται με αυτά αντί για πετσέτα.
  • * Ένα μικρό ψεκαστήρι νερού με αιθέρια έλαια λεβάντας.
  • * Σκουφί μπάνιου για τα μαλλιά. Το παλιό της γιαγιάς με το λάστιχο, όχι κολλητό στο κεφάλι.
  • * Μερικά scrunchie. Θυμάστε αυτά τα άθλια λαστιχάκια που μας έδενε η μαμά μας τη δεκαετία του ’80 πλάγια αλογοουρά τα μαλλιά; Αυτά που ήταν τυλιγμένα με ζαρωμένο ύφασμα; Αυτά είναι τα scrunchie.
  • Σαμπουάν δίχως θειικά άλατα.
  • * Κρέμα μαλλιών χωρίς σιλικόνη.
  • * Τζελ μαλλιών ή αφρό χωρίς σιλικόνες και οινόπνευμα.

 

Και ξεκινά το πάρτυ. Πάει και λούζεται για τελευταία φορά με το σαμπουάν που χρησιμοποιούσε έως τώρα. Αντί για την κλασσική κρέμα χρησιμοποιεί την καινούρια. Βάζει ικανή ποσότητα και την αφήνει κανά δυό λεπτά. Έπειτα χτενίζει με τα δάκτυλα τα μαλλιά της. Απαλά, δεν ξαίνουμε μαλλί προβάτου, ε! Ανοίγει το νερό και το αφήνει να τρέχει πάνω στο κεφάλι. Αν έχει χοντρή τρίχα δεν ξεπλένεται τελείως. Αν έχει λεπτή τρίχα ξεβγάζει καλά την κρέμα γιατί αλλιώς βαραίνει το μαλλί. Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το σωστό ξέβγαλμα έχει ως εξής: Χουφτιάζει τα μαλλιά γλυκά και σεμνά από κάτω προς τα πάνω. Η κυρία Massey λέει πως το κάνεις σαν να προσπαθείς να «κλείσεις» ένα ελατήριο. Αφού σιγουρευτεί ότι ξεβγάλθηκε καλά τα ξαναχουφτιάζει για να φύγει το πολύ νερό. Ρίχνει κάτω τα μαλλιά και τα στεγνώνει με το T-shirt (ή την πετσέτα με τις μικροΐνες) με τη μέθοδο του χουφτώματος.
 
Τα αφήνει κανά δεκάλεπτο να στεγνώσουν χωρίς να τα αγγίζει. Μετά βάζει γενναίες ποσότητες τζελ ή αφρό στα χέρια και χουφτώνοντας, πάντα, παστώνει τα μαλλιά. Από δω και πέρα το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος. Περιμένει το σγουρό κορίτσι ή αγόρι να στεγνώσει πλήρως το μαλλί. Όοοχι πιστολάκι, τζηζ κακό! Όσο περιμένει αντιστέκεται στον πειρασμό να πιάσει τα μαλλιά. Ακόμα κι αν μοιάζει με τους Milli Vanilli, παραμένει βράχος. Χαίρω πολύ, αφού με το ζελέ γίνεται η τρίχα κάγκελο! Αν παρ’ όλα αυτά έχει πλούσια λεοντή και η αναμονή για φυσικό στέγνωμα μοιάζει αδύνατη τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει πιστολάκι, μόνο όμως με φυσούνα και χωρίς να αγγίζει τα μαλλιά με τα χέρια. Αμάν κυρά Massey κουλές θα μας καταντήσεις!
 
Αφού στεγνώσουν τα μαλλιά περνά απαλά τα δάχτυλα κοντά στις ρίζες και τα κουνά γλυκά χωρίς να τα χτενίζει. Δεν ταξιδεύουν τα δάχτυλα στο μήκος των μαλλιών γιατί θα χαλάσει η μπούκλα. Τινάζει μετά το μαλλί σαν την Πετροβασίλη δεξιά αριστερά (προαιρετικά φωνάζει: Άι τουίστ! Άι τουίστ!). Θεωρητικά αν τα κάνει όλα αυτά ξεκοκκαλώνουν οι τρίχες και ξεδιπλώνονται οι μπούκλες σε όλο τους το μεγαλείο.
 
Την επόμενη φορά που θα θελήσει να λουστεί το σγουρό κορίτσι ή αγόρι, αντί για συμβατικό σαμπουάν, θα χρησιμοποιήσει το καινούριο (από την παραπάνω λίστα). Εναλλακτικά, αν είναι hardcore θα λουστεί με την κρέμα μαλλιών, που επίσης προμηθεύτηκε από την παραπάνω λίστα. Το λούσιμο γίνεται με καλό και απαλό μασάζ στις ρίζες, όχι σε όλο το μήκος του μαλλιού. Δεν πιάνει δηλαδή τη χαίτη και την φέρνει βόλτες στο κεφάλι σα ζυμάρι για να λουστεί. Το βιβλίο μας καθησυχάζει ότι με το μασάζ στο κρανίο θα απελευθερωθούν όλες οι βρωμιές και καθώς ξεβγαζόμαστε θα παρασυρθούν και αυτές κατά μήκος των τριχών. Μετά βάζει κατά τα γνωστά την κρέμα του και στεγνώνει το μαλλί με το μπλουζάκι ή την πετσέτα (με μικροΐνες, πάντα).
 
Τα υπόλοιπα αντικείμενα στη λίστα είναι για τους κάτωθι λόγους:
Οι σατέν μαξιλαροθήκες χρειάζονται, λέει, γιατί οι κλασσικές μαξιλαροθήκες λόγω της ύφανσής τους αγριεύουν την τρίχα και χαλούν τις μπούκλες. Μάλιστα! Δεν το ήξερα ότι πρέπει να αλλάξω όλα τα προικιά μου για να έχω τρίχες κατσαρές.
 
Το ψεκαστήρι είναι για να ενυδατώνουμε το μαλλί κάθε πρωί που ξυπνάμε ώστε να μπορούμε να το στρώσουμε ή κάθε φορά που γενικά χρειάζεται διόρθωση.
 
Το σκουφί το χρειαζόμαστε καθότι αραιώνουμε μεν τα λουσίματα, αλλά αν αραιώσουμε και την γενικότερη σωματική μας υγιεινή πολύ σύντομα θα χρειαστεί να βρούμε καινούριους φίλους. Οπότε μπαίνουμε στο μπάνιο με την απαραίτητη προστασία στο κεφάλι.
 
Το δε scrunchie το χρησιμοποιούμε κάθε φορά που πρέπει ντε και σώνει να πιάσουμε τα μαλλιά. Για παράδειγμα στο γυμναστήριο ή αν έχουμε να κάνουμε κάποια δουλειά, ή αν ζεσταινόμαστε ή ακόμη και στον ύπνο. Στον ύπνο μάλιστα συνιστάται το πιάσιμο αν έχουμε την τάση να στριφογυρνάμε πολύ και δεν θέλουμε να πατικώνουμε τις μπούκλες. Ο δέον τρόπος πιασίματος γίνεται ρίχνοντας τα μαλλιά κάτω και περνώντας μια φορά το λαστιχάκι στην κορυφή του κεφαλιού. Ο γνωστός φοίνικας. Το λαστιχάκι δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό και σίγουρα δεν το φέρνουμε δυο βόλτες.
 
Αν πειστήκατε για την ως άνω μέθοδο αναμείνατε στο ακουστικό σας για το τρίτο και τελευταίο μέρος της μεθόδου co wash, όπου θα μιλήσουμε για τα προϊόντα που αγαπά το σγουρό κορίτσι κι αγόρι και ποιά αποφεύγει. Αν πάλι δεν πειστήκατε ακόμα τουλάχιστον θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα προϊόντα με ήπια συστατικά, για πιο εναλλακτικό λούσιμο.
 

 

CO WASH ΜΕΡΟΣ 1ο: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ

13/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Όπως έχουμε ήδη πει, τα σαμπουάν καθαρίζουν καλά. Υπερβολικά καλά. Τόσο καλά που αφαιρούν το σμήγμα από το κεφάλι μας και αφήνουν την τρίχα μας έκθετη. Έχει τύχει ποτέ να ξεμείνετε από κρέμα μαλλιών; Πώς είναι τα μαλλιά σας αν λουστείτε και δεν βάλετε μαλακτική; Σαν αετοφωλιά φυσικά.

 
 
Μετά το λούσιμο το μαλλί διψά για ενυδάτωση. Με αυτό τον τρόπο τα μαλλιά μας εξαρτώνται άμεσα από τις κρέμες. Βέβαια οι κρέμες για να κάνουν εντυπωσιακή δουλειά βασίζονται στις σιλικόνες. Αυτές οι ουσίες είναι τόσο βαριές που, όπως έχουμε πει σε προηγούμενο επεισόδιο, δεν ξεπλένονται με απλό νεράκι. Αν μείνουμε άλουστες πάνω από δυο μέρες, πάνω από τις σιλικόνες προστίθεται το δικό μας σμήγμα και γίνεται το κεφάλι μας ένα λιγδιασμένο χάλι. Ως εκ τούτου το σαμπουάν γίνεται εξίσου απαραίτητο με την κρέμα κι ο κύκλος δεν σπάει ποτέ.
 
Ειδικά για τις σγουρομάλλες, αυτός ο κύκλος εξάρτησης με τα προϊόντα είναι καταστρεπτικός. Τις πιο πολλές φορές οι μπούκλες δεν κάθονται καλά, ή δεν είναι σφιχτές και καλοσχηματισμένες και τα βάζουμε με τον καιρό, τις ορμόνες, το σύμπαν.
 
Εδώ κολλάει το curly girl method, ελληνιστί η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού, ή αλλιώς co-wash (conditioner only wash) ή ακόμα και no poo (no shampoo). Μη σας μπερδεύουν οι πολλές ονομασίες, δεν είναι ο Φλέτσερ ο ρεπόρτερ με τα χίλια πρόσωπα. Όλα αυτά υπογραμμίζουν αυτό που προσπαθώ να σας πω τόσον καιρό τώρα, ότι το σωστό σαμπουάν κάνει το καλό μαλλί. Στην περίπτωση του σγουρού κοριτσιού η παντελής απουσία σαμπουάν κάνει θαύματα.
 
Τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται η Lorraine Massey. Η κυρία αυτή, Αμερικανίς, ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου και σγουρομάλλα έγραψε το 2002 ένα βιβλίο ονόματι: «Curly Girl: the handbook». Μέσα από 176 σελίδες η Massey διαβεβαίωνε τα απελπισμένα σγουρά κορίτσια ότι ο φυσικός μηχανισμός λίπανσης του τριχωτού μαζί με ένα απαλό σαμπουάν και μια φυτική κρέμα μαλλιών έφτανε να μεταμορφώσει τις μπούκλες τους σε βοστρύχους αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων.
 

 
Το βιβλίο αυτό έφερε επανάσταση στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπου κυρίως Αφροαμερικανίδες (φύσει θέσει σγουρά κορίτσια) το έβαλαν στο εικονοστάσι τους και το προσκυνούσαν πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Σύντομα όλα τα σγουρά κορίτσια του δυτικού κόσμου έπιναν νερό στο όνομα της Massey. Η δε κυρία Massey λάνσαρε δική της σειρά προϊόντων σύμφωνα με την θεωρία της. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου.
 
Τι είναι όμως η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού; Το σγουρό κορίτσι δεν αγαπά τα θειικά άλατα (SLS, ALS, κλπ.) και τις σιλικόνες, ούτε τις πετσέτες. Αγαπά τα απαλότερα καθαριστικά που προέρχονται από λάδι καρύδας και κρέμες μαλλιών που περιέχουν λιπαρά οξέα, υδρολυμένες πρωτεΐνες και φυτικά έλαια. Προτιμά πετσέτες με μικρο-ίνες και σατέν μαξιλαροθήκες. Λέει αντίο στο πιστολάκι και το ισιωτικό ψαλίδι και συμπεριφέρεται στις μπούκλες της σαν να είναι κρυστάλλινες. Ο τελικός σκοπός είναι να απεξαρτηθεί πλήρως από το σαμπουάν και να λούζεται μόνο με κρέμα μαλλιών.
 
Ήδη ακούω αντιδράσεις, ναι ναι σας ακούω ακόμα κι όταν σκέφτεστε:
«Ίιιιιου! Μόνο κρέμα! Μα τι σιχαματασιόν! Αίσχος.»
Μην μου εξάπτεσθε. Θα σας εξηγήσω πάραυτα τη θεωρία πίσω από την πράξη.
 
Γενικά πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι τόσο τα σαμπουάν όσο οι κρέμες μαλλιών αποτελούνται από συνδυασμό τασιενεργών τα οποία έχουν διπλό και τριπλό ρόλο:
 
* δρουν ως καθαριστικά γιατί μειώνουν την επιφανειακή τάση μεταξύ της τρίχας και του νερού. Το αποτέλεσμα: βοηθούν τα μόριά του να έρθουν σε καλύτερη επαφή με την τρίχα και καθώς ρέουν γύρω της, παρασύρουν μαζί τους τις ακαθαρσίες του τριχωτού,
 
* δρουν ως γαλακτωματοποιητές ενώνοντας ουσίες που από μόνες τους δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν μείγμα (όπως για παράδειγμα νερό και λάδι),
 
* κάνουν αφρό.
 
Υπάρχουν κάποια τασιενεργά που πάνε πακέτο το ένα με το άλλο, ανάλογα με το σκοπό του μείγματος. Έτσι άλλα τασιενεργά έχουν τα σαμπουάν που θέλουμε να κάνουν αφρό και άλλα τασιενεργά έχουν οι κρέμες μαλλιών που θέλουμε να αφήνουν μαλακτικές ουσίες στην τρίχα. Όλα τους όμως καθαρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Άρα ακόμα και οι κρέμες μαλλιών έχουν καθαριστικές ιδιότητες. Απλά πιο ήπιες.
 
Το co wash θεωρείται καλό γιατί επαναφέρει τους σμηγματογόνους αδένες στην φυσιολογική τους λειτουργία. Καθώς λουζόμαστε και κάνουμε το κρανίο μας τριζάτο από καθαριότητα, ο οργανισμός παίρνει σήμα να εκκρίνει περισσότερο σμήγμα. Οι κρέμες όμως που συνήθως χρησιμοποιούμε είναι πιο βαριές από τα λίπη που εκκρίνει το δέρμα του κεφαλιού μας. Η κυρία Massey λέει επομένως πως με αυτό τον τρόπο υποκαθιστούμε μια φυσική λειτουργία με βαριά χημικά.
 
 
Τα σγουρά κορίτσια που υπέκυψαν στα θέλγητρα του co wash έχουν να λένε ότι τα μαλλιά τους έγιναν πιο απαλά, πιο εύκολα στον χειρισμό, οι μπούκλες τους έγιναν πιο σχηματοποιημένες και πιο δυνατές. Επιπλέον επειδή με το co wash μπορούν να λούζονται πιο αραιά καταφέρνουν και κρατούν το χρώμα στα βαμμένα τους μαλλιά πιο πολύ καιρό από το σύνηθες. Αυτό το γεγονός καθιστά το co wash πολύ δημοφιλές σε όσες χρησιμοποιούν ημι-μόνιμες βαφές αφού μπορούν να διατηρήσουν το χρώμα περισσότερο από ένα μήνα. Φανταστείτε ότι το co wash έχει κάνει τόση θραύση στο εξωτερικό που άρχισαν να το υιοθετούν ακόμα και ίσια κορίτσια!
 
Άλλος ένας λόγος να ενστερνιστείτε το co wash είναι ότι εφόσον τα μαλλιά γίνονται πιο απαλά και ξεμπερδεύονται πιο εύκολα, σπάνε λιγότερο οπότε έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσετε όμορφα μακριά μαλλιά χωρίς ψαλίδα. Άσε που τα σγουρά κορίτσια λένε πως με το co wash παρατήρησαν ότι τα μαλλιά τους μακραίνουν πιο γρήγορα!
 
 
Για να είμαστε όμως σωστές πρέπει να αναφέρουμε και τα αρνητικά του co wash. Τα πιο συχνά παράπονα των σγουρών κοριτσιών είναι ότι όσες έχουν πολύ κατεστραμμένο μαλλί από χημικές επεξεργασίες (κακό ντεκαπάζ, περμανάντ, κλπ) το co wash δεν μπορεί να βοηθήσει. Η αλήθεια είναι ότι τα πολύ ταλαιπωρημένα μαλλιά χρειάζονται επεμβάσεις που μόνο μια επαγγελματική σειρά ή μερικές επισκέψεις στο κομμωτήριο μπορούν να τα σουλουπώσουν. Κακά τα ψέμματα παιδιά, αν έχετε κάψει το μαλλί σας η μόνη λύση είναι θεραπείες και ψαλίδι. Τέλος.
 
Επιπλέον τα σγουρά κορίτσια με πιτυρίδα δεν αγαπούν το co wash. Λογικό, η πιτυρίδα είναι ένα θέμα που μόνο με συγκεκριμένα προϊόντα καταπολεμάται.
 
Το πιο συχνό παράπονο για το co wash είναι το τζελ. Το βιβλίο προτείνει άπειρες ποσότητες ζελέ για το styling, επειδή κλειδώνει τη μπούκλα στην εμφάνιση που έχει όταν είναι ακόμα υγρά τα μαλλιά. Βέβαια η κυρία Massey έχει ποοοολύ μαλλί που φεύγει προς όλες τις κατευθύνσεις. Έχει ανάγκη να τιθασεύσει αυτό τον όγκο, άρα το ζελέ για αυτού του είδους τα μαλλιά είναι χρήσιμο. Για άλλου τύπου μπούκλες όμως προτείνεται αφρός που έχει πιο ελαφρύ κράτημα.
 
Επίσης πολλά σγουρά κορίτσια παρατήρησαν ότι το co wash αύξησε την τριχόπτωση. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:
   1ο: επειδή με το co wash χτενίζεις τα μαλλιά μόνο κατά το λούσιμο και μετά δεν τα ξαναγγίζεις παρά μονάχα στο επόμενο λούσιμο (το οποίο είναι συνήθως μετά από 4-5 μέρες) όσα μαλλιά ήταν να πέσουν όλες αυτές τις μέρες, μένουν στο κεφάλι και πέφτουν μια και καλή. Σκεφτείτε ότι καθημερινά χάνουμε από 50 (μελαχρινές σγουρομάλλες) έως 130 τρίχες (ξανθιές πρόκα). Αν το πολλαπλασιάσετε αυτό επί τις μέρες μεταξύ των λουσιμάτων μιλάμε για τούφες! Κι έτσι τρομάζει το σγουρό κορίτσι και νομίζει ότι καραφλιάζει.
   2ο: επειδή κάθε σγουρό κορίτσι έχει διαφορετική ανάγκη για ενυδάτωση είναι πολύ πιθανό με το co wash να χάσεις την μπάλα και να παρα-ενυδατώσεις τα μαλλιά. Συνεπώς κάνεις το μαλλί υπερβολικά μαλακό εξού και η τριχόπτωση.
 
Τα σγουρά κορίτσια έχουν να πουν ότι το co wash τους βαραίνει τα μαλλιά σε βάθος χρόνου, οπότε δεν μπορούν να εφαρμόζουν τη μέθοδο επ’ άπειρον. Συνήθως μετά από μερικά co wash νιώθουν την ανάγκη να λουστούν με σαμπουάν. Κι αυτό κάνουν. Χρησιμοποιούν έναν συνδυασμό του τύπου ένα σαμπουάν ανά 3 ή 4 co wash, ανάλογα με το πώς νιώθουν το κεφάλι τους. Οι σκληροπυρηνικές co washers όμως απλά λούζονται κάποια στιγμή με ξίδι αραιωμένο σε νερό.
 
Επιπλέον τα σγουρά κορίτσια που ζουν σε περιοχές με σκληρό νερό δεινοπαθούν όταν λούζονται μόνο με κρέμα. Τα αποτελέσματα είναι κατά κανόνα άθλια με το γλυφό νερό. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν τα στραβά μάτια και χτυπάνε ένα SLSάκι μαζί με κανά δυο σιλικόνες για να ισιώσουν.
 
Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα σγουρά κορίτσια που αγαπούν τα προϊόντα styling, όπως κεριά, ισιωτικές κρέμες και λοσιόν που προστατεύουν από τη θερμότητα θα τα βρουν σκούρα με το co wash. Απλά τα σαμπουάν χωρίς θειικά και η φυτική κρέμα δεν μπορεί να τα απομακρύνει τόσο καλά όσο τα σαμπουάν με SLS.
 
Μείνετε όμως μαζί μας γιατί έπεται συνέχεια στο κεφάλαιο co wash. Στο επόμενο επεισόδιο θα μάθουμε ακριβώς πώς εφαρμόζεται η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού.
 

 

ΟΙ ΗΜΙΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ

12/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Η τελευταία λέξη της μόδας στα μαλλιά αγαπά και αναδεικνύει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό ονομάζονται ημιμόνιμες. Είδαμε ήδη στο προηγούμενο επεισόδιο πώς λειτουργούν γενικά οι βαφές. Σήμερα θα δούμε με λίγη περισσότερη λεπτομέρεια τις ημιμόνιμες. Πώς δηλαδή εφαρμόζονται, διάφορα τρικς με αυτές αλλά και πώς να τις διατηρήσουμε όσο περισσότερο γίνεται.

Οι ημι-μόνιμες βαφές (semi-permanent) όπως έχουμε πει δεν περιέχουν αμμωνία ούτε οξυζενέ. Εφαρμόζονται όπως είναι κατευθείαν από τη συσκευασία δίχως ανάμειξη άλλου συστατικού. Οι ουσίες που περιέχουν για να εξασφαλίσουν τη διείσδυση των χρωστικών είναι πολύ φιλικές με την τρίχα γι’ αυτό και η συχνή εφαρμογή τους δεν καταστρέφει τα μαλλιά μας. Αντιθέτως, περιέχουν λιπαρά οξέα (όπως αυτά στις κρέμες μαλλιών μας) τα οποία «κλείνουν» τις φολίδες της τρίχας μας ώστε να παγιδεύσουν τις χρωστικές μέσα στην τρίχα. Με αυτό τον τρόπο έχουμε λαμπερό αποτέλεσμα.

Οι ημιμόνιμες δεν μπορούν να ανοίξουν το φυσικό χρώμα όπως οι μόνιμες και δύσκολα βάφουν τις λευκές τρίχες. Ειδικά για μελαχρινές που θέλουν να αποκτήσουν ένα από τα φλογερά κόκκινα της Rihanna θα πρέπει να είναι αποφασισμένες να κάνουν πρώτα ντεκαπάζ. Αλλιώς το αποτέλεσμα θα είναι πιο κοντά στο μπορντώ. Καλό κι αυτό θα μου πείτε, αλλά για πραγματικά φωτεινά χρώματα και ειδικά για τα παστέλ, η βάση πρέπει να είναι Σκανδιναβικό ξανθό.

Ακόμα όμως κι αν δεν θέλετε να επιβαρύνετε τα μαλλιά σας με ντεκαπάζ, ορισμένα extreme χρώματα μπορούν να δώσουν ανταύγειες στα σκούρα καστανά μαλλιά, όπως το After Midnight ή το Vampire Red της Manic Panic, η το Rose Red της Directions. Ακόμα και το Cerise της Directions μπορεί να δώσει φούξια τόνους στα μαλλιά. Βέβαια αν προσανατολίζεστε για το Cerise σίγουρα θα ζηλέψετε μια ανοιχτή βάση γιατί είναι ένα από τα πιο όμορφα και φωτεινά φούξια, που μόνο σε ξανθό ξεδιπλώνει όλο του το μεγαλείο!

Εναλλακτικά οι ημι-μόνιμες μπορούν να χρησιμεύσουν για να τονώσουμε το χρώμα μας μέχρι την επόμενη βαφή. Συγκεκριμένα για το κόκκινο που προαναφέραμε, επειδή είναι πολύ ιδιότροπο χρώμα (ξεθωριάζει εύκολα, φεύγει όμως δύσκολα), αν δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τα μαλλιά μας, μεταξύ των περασμάτων με την κανονική μας βαφή, μπορούμε να περνάμε ένα ημι-μόνιμο κόκκινο, το οποίο όχι μόνο θα κρατήσει το χρώμα μας λαμπερό αλλά θα του δώσει και μια έξτρα τσαχπινιά!

Με το ίδιο σκεπτικό, αν θέλουμε να ξεφορτωθούμε ένα κόκκινο που εξακολουθεί να «ξερνά» κάτω από το καστανό μας μπορούμε να αραιώσουμε πράσινο χρώμα με την κρέμα μαλλιών μας (σε αναλογία 1 μέρος χρώμα προς 3 μέρη κρέμα), να αφήσουμε την κρέμα να δράσει για είκοσι λεπτά με μισή ώρα και αφού ξεβγαλθούμε να περάσουμε από πάνω το αγαπημένο μας καστανό. Μην αγχώνεστε με την ιδέα του πράσινου πάνω από το κόκκινο. Όσο περίεργο και να σας ακούγεται βασίζεται στη θεωρία των χρωμάτων. Πιο είναι το συμπληρωματικό του κόκκινου; Το πράσινο! Τι προκύπτει αν αναμείξεις κόκκινο με πράσινο; Καφέ! Αυτή λοιπόν είναι η βάση σας ώστε όταν μετά περάσετε την κανονική βαφή να μην ξερνά πιά το κόκκινο. Αυτό το κόλπο μπορείτε να το επιστρατεύσετε όσο συχνά θέλετε. 

Και τώρα η εφαρμογή. Το ευτυχές με τις ημι-μόνιμες είναι ότι είναι πολύ εύκολο να τις χρησιμοποιήσουμε μόνες μας στο σπίτι. Το δυστυχές είναι ότι επειδή έχουν έντονες χρωστικές βάφουν τα πάντα! Μη φοβάστε όμως, το προσεκτικό κορίτσι κι αγόρι δεν ζημιώνεται ποτέ. Πριν την εφαρμογή φοράμε πρόχειρα ή σκούρα ρούχα. Καλύπτουμε τους ώμους μας με μεγάλη σακούλα σκουπιδιών ή παλιά πετσέτα. Απλώνουμε στο μέτωπο, τα αυτιά και το λαιμό βαζελίνη. Φοράμε πλαστικά γάντια, κατά προτίμηση μίας χρήσεως από λάτεξ, γιατί με τα γάντια της κουζίνας δεν θα μπορούμε να χειριστούμε καλά το πινέλο και τα μαλλιά μας. Απλώνουμε μια σακούλα σκουπιδιών κάτω από την καρέκλα που θα καθίσουμε ή κάτω από τα πόδια μας αν στεκόμαστε όρθιες και άλλη μία πάνω στην επιφάνεια που θα ακουμπήσουμε τα σύνεργά μας. Όλα αυτά τα κάνουμε για να μην κλαίμε άμα πιτσιλίσει και καταστρέψουμε το μπάνιο μας. Σημείωση: επειδή εγώ δεν ήμουν και τόσο προσεκτικό κορίτσι μετά από κάποιο βάψιμο οι διακόπτες του μπάνιου είχαν μπλε και φούξια βούλες. Με ένα καθαριστικό επιφανειών γενικής χρήσης όμως γλύτωσα την αγανάκτηση του συζύγου!

Αφού προετοιμάσαμε τον χώρο βαφής πάμε στο προκείμενο: η εφαρμογή αυτή καθαυτή. Πάμε και λουζόμαστε καλά να φύγουν ζελέ, αφροί και τα τοιαύτα από το κεφάλι μας. Προσοχή, περνάμε τα δάχτυλα μέσα στις ρίζες και κάνουμε μασάζ. Δεν ανακατεύουμε τα μαλλιά μας γιατί δεν πρόκειται να βάλουμε κρέμα μαλλιών μετά, οπότε το χτένισμα θα είναι πολύ πολύ δύσκολο αν έχουμε κάνει το μαλλί ζυμάρι κατά το λούσιμο. Σκουπίζουμε απαλά με την πετσέτα. Όχι κρέμα μαλλιών! Με προσοχή χτενιζόμαστε και χωρίζουμε το κεφάλι μας σε τούφες. Μερικά πιαστράκια ή μεταλλικά κλιπ βοηθούν πολύ σε αυτό το στάδιο.

Τώρα πάμε για το βάψιμο. Βάζουμε τα γάντια μας και ξεκινάμε! Καλό θα ήταν να έχουμε στη διάθεσή μας ένα πινέλο κομμωτηρίου κι ακόμα καλύτερα ένα πλαστικό μπωλ. Αν δεν έχουμε πλαστικό μπωλ δεν στεναχωριόμαστε γιατί μπορούμε να πάρουμε με το πινέλο υλικό κατευθείαν απ’ το βαζάκι. Έτσι τίποτα δεν πάει χαμένο!

Το βάψιμο αρχίζει από τις τούφες του λαιμού προς τα πάνω. Σημείωση: τα μαλλιά μας θα είναι σχετικά υγρά. Το θέλουμε αυτό. Με τη βοήθεια του πινέλου και προς την φορά που φυτρώνουν οι τρίχες περνάμε τη βαφή τούφα-τούφα. Κάθε τούφα που ολοκληρώνουμε την χτενίζουμε με μια τσατσάρα. Η βαφή θα αφρίσει λίγο με το χτένισμα. Όση ποσότητα μείνει στην τσατσάρα την μαζεύουμε και την απλώνουμε στο μαλλί. Αφού περάσουμε όλο το κεφάλι κάνουμε ένα καλό μασάζ σε όλο το μήκος να σιγουρευτούμε ότι πήγε παντού, μαζεύουμε τα μαλλιά μας σε σαλιγκαράκι στην κορυφή του κεφαλιού και τυλίγουμε το κεφάλι μας με μια μεμβράνη. Αφήνουμε τη βαφή να δράσει το λιγότερο σαράντα λεπτά. Μέγιστος χρόνος εφαρμογής δεν υπάρχει. Ορισμένοι κοιμούνται με τη βαφή για να είναι σίγουροι ότι θα περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρώμα. Αυτό όμως το βρίσκω υπερβολικό και επικίνδυνο για τα σεντόνια μας. Εκτός αν δεν μας πειράζει το ενδεχόμενο να ξυπνήσουμε με μια extreme μουτζαλιά στο μαξιλάρι! Όσοι θέλετε να περάσετε το χρώμα στα φυσικά σας μαλλιά θα χρειαστεί να περιμένετε σαν το φακίρη περισσότερο από μία ώρα. Κι αυτό γιατί τα υγιή μαλλιά έχουν πιο λείες φολίδες, άρα οι χρωστικές περνούν μέσα στην τρίχα πιο αργά από ένα ξανθισμένο μαλλί που είναι πορώδες. Επίσης βοηθάει κατά την αναμονή να ζεσταίνετε τα μαλλιά σας με το πιστολάκι. Αυτό επιταχύνει τον χρόνο βαφής.

Για να κατανοήσετε καλύτερα τον τρόπο εφαρμογής μπορείτε να επισκεφθείτε το κανάλι μας στο youtube όπου θα βρείτε την playlist «extreme dying tips” με διάφορα βίντεο σχετικά με τις βαφές αυτές και πώς εφαρμόζονται.

Για το ξέβγαλμα τώρα: Βάλτε σε ένα μπωλάκι δυο κουταλιές ξύδι και μια κούπα νερό. Σκύψτε μπροστά και ξεβγαλθείτε (πάντα φορώντας γάντια) σε πρώτη φάση με το ξυδόνερο. Φροντίστε να στέκεστε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τρέχει το χρωματιστό νερό πάνω στο πρόσωπο ή το σώμα σας. Κάντε ένα τελευταίο μασάζ να πάει το ξύδι παντού και μετά κανονικό ξέβγαλμα με νερό. Το ξύδι κατεβάζει το pH της τρίχας και άρα κλείνει τις φολίδες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι με το ξέβγαλμα θα φύγει κυρίως η βαφή που βρίσκεται επιφανειακά στην τρίχα χωρίς να παρασύρει τα χρωματιστά μόρια που μόλις μπήκαν μέσα στην τρίχα μας. Για τον ίδιο λόγο μην λουστείτε, απλά αφήστε να τρέξει το νερό τόσο ώστε να ξεπλυθεί καλά το μαλλί από την χρωματιστή πάστα και να βγαίνει σχετικά διαυγές. Κατά προτίμηση το νερό να είναι κρύο ή χλιαρό. Βάλτε από τη μέση έως τις άκρες λίγη κρέμα μαλλιών, αφήστε να δράσει δυο με τρία λεπτά και ξεβγαλθείτε και πάλι με καλό μασάζ. Για ορισμένες μέρες κάθε φορά που θα λούζεστε το νερό θα βγαίνει χρωματιστό. Μην πτοείστε, αυτό είναι φυσιολογικό.
 
Σε περίπτωση που βαφτεί το δέρμα ή τα νύχια σας, λίγο ασετόν κάνει θαύματα! Επίσης φροντίστε οι μαξιλαροθήκες και οι πετσέτες σας να είναι σκούρες την πρώτη εβδομάδα. Αποφύγετε τα πουκάμισα και τις λευκές μπλούζες για την πρώτη εβδομάδα. Αποφύγετε τους λευκούς ή ανοιχτόχρωμους σκούφους για όσο διάστημα είναι βαμμένα τα μαλλιά σας.
 
Πάμε όμως να δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα extreme χρώματα. Οι ημι-μόνιμες βαφές φεύγουν με κάθε λούσιμο. Άρα για να επιμηκύνουμε τον χρόνο απλά αραιώνουμε τα λουσίματα. Αν λούζεστε κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα τότε σίγουρα μες την πρώτη εβδομάδα το χρώμα θα έχει ξεκινήσει να ξεθωριάζει. Σκεφτείτε λοιπόν το ενδεχόμενο να μην λούζεστε τόσο συχνά. Επίσης οι βαφές αυτές φεύγουν πιο γρήγορα αν λούζεστε με σαμπουάν για πιτυρίδα. Αυτό είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο αν θέλετε να ξεθωριάσετε πιο γρήγορα ένα χρώμα ώστε να περάσετε κάποιο άλλο από πάνω.
 
Άλλος τρόπος να διατηρήσουμε το χρώμα είναι να φτιάξουμε σε ένα άδειο μπουκαλάκι ένα μείγμα από την κρέμα μαλλιών μας και λίγο από το χρώμα που έχουμε επιλέξει. Την αναλογία ανάμειξης μπορείτε να την βρείτε μόνοι σας ανάλογα την χρωματική ένταση που επιθυμείτε. Ή αλλιώς μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τη μάσκα μας που έτσι κι αλλιώς κάνουμε κάθε εβδομάδα. Ε, παιδιά; Κάνουμε μάσκα πού και πού, δεν κάνουμε; Έτσι μια φορά την εβδομάδα θα συνδυάζουμε τόνωση του χρώματος και των μαλλιών μας με μία κίνηση!
 
Ο τρίτος τρόπος διατήρησης του χρώματος είναι το co wash για το οποίο θα μιλήσουμε στο προσεχές επεισόδιο λεπτομερώς.
 
Διαλέξτε λοιπόν το αγαπημένο σας χρώμα και καλή επιτυχία!

 

ΒΑΦΕΣ ΜΑΛΛΙΩΝ: ΕΝΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΝΕΟΣ, ΚΟΣΜΟΣ

11/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή


 
Αιγύπτιοι, Ρωμαίοι, αρχαίοι Έλληνες, τα κορίτσια και τα αγόρια του αρχαίου κόσμου στόλιζαν με χρώματα τα μαλλιά τους. Οι Βαβυλώνιοι πρωτοχρησιμοποίησαν την χέννα ως βαφή μαλλιών. Οι δε Ρωμαίοι έκαναν και ντεκαπάζ με οξυζενέ παρακαλώ! Το ενδιαφέρον είναι ότι από τους πιο βασικούς λόγους που οι αρχαίοι έβαφαν τα μαλλιά τους ήταν για να καλύψουν τα γκρίζα.

Σήμερα με τη βοήθεια της εκπληκτικής επιστήμης που λέγεται χημεία και την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν ανοίξει νέοι δρόμοι στο κεφάλαιο αυτό. Οι επιλογές μας στα προϊόντα βαφής είναι αμέτρητες. Παρ’ όλα αυτά οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επέμβουμε στο χρώμα του μαλλιού μας εντοπίζονται στους 6 παρακάτω: Με μόνιμες βαφές, με σχεδόν μόνιμες, με ημι-μόνιμες, με προσωρινές, με ντεκαπάζ και με φυτικές βαφές όπως η χέννα.

Οι μόνιμες βαφές λέγονται έτσι γιατί ο τρόπος που επεμβαίνουν στην τρίχα είναι μη αναστρέψιμος. Δεν μπορεί δηλαδή ποτέ να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση. Το βασικό συστατικό των βαφών αυτών είναι η αμμωνία η οποία ανεβάζει το pH της τρίχας αναγκάζοντάς την έτσι να ανοίξει τις φολίδες της για να περάσουν τα άλλα συστατικά της βαφής μέσα στον φλοιό. Οι βαφές αυτές πάνε πάντα πακέτο με οξυζενέ. Το οξυζενέ κάνει ένα κεφαλοκλείδωμα στη μελανίνη με τη βοήθεια της αμμωνίας κι επιτρέπει με αυτό τον τρόπο να περάσουν τα μικρούτσικα χρωματιστά μόρια και να στρογγυλοκαθίσουν στον φλοιό. Επειδή το οξυζενέ και η αμμωνία σε αυτή τη σύνθεση δεν μπορούν να δώσουν το επίπεδο οξείδωσης ενός ντεκαπάζ (κεφαλοκλείδωμα κάνει, όχι νοκ άουτ), το πολύ τρεις τόνους μπορεί να ανοίξει μια τρίχα με αυτού του είδους τη βαφή. Ο λόγος για τον οποίο η μόνιμη βαφή ξεθωριάζει με την πάροδο του χρόνου (συνήθως στις 3 εβδομάδες) είναι γιατί με τα λουσίματα φεύγουν σιγά σιγά οι χρωστικές της βαφής. Επομένως δεν είναι ότι «άνοιξε» το χρώμα, άλλωστε έχει ήδη ανοίξει κατά τη βαφή. Απλά έφυγαν οι χρωστικές και μένει πίσω η τρίχα μας με λιγότερη μελανίνη και λιγότερα χρωματιστά μόρια.

Συνεχίζουμε με τις σχεδόν μόνιμες. Ο όρος αυτός είναι φυσικά αδόκιμος. Τον χρησιμοποιώ εδώ γιατί στα αγγλικά αποδίδεται με την λέξη demi-permanent που σημαίνει ημι-μόνιμος. Για να μην μπλεχτούμε με τις ημι-μόνιμες που θα περιγράψω παρακάτω, παρακαλώ επιδείξτε κατανόηση και ανοχή. Ευχαριστώ.

Οι σχεδόν μόνιμες βαφές λοιπόν είναι αυτές που στην αγορά κυκλοφορούν με την ένδειξη «χωρίς αμμωνία». Δουλεύουν κατά κανόνα με οξυζενέ αλλά την δουλειά της αμμωνίας κάνουν άλλες ουσίες που όμως δεν έχουν την δραστικότητα αυτής. Γι’ αυτό το λόγο οι σχεδόν μόνιμες βαφές δεν μπορούν να ανοίξουν το φυσικό χρώμα της τρίχας. Επίσης δεν καλύπτουν τα γκρι τόσο ομοιόμορφα όσο οι μόνιμες. Οι βαφές αυτές κρατούν περί τα 25 με 30 λουσίματα και είναι σαφώς λιγότερο καταστρεπτικές για την τρίχα αφού δεν την οξειδώνουν τόσο όσο οι μόνιμες. Έχουν επίσης πιο φυσικό αποτέλεσμα καθώς ο τόνος παραμένει ίδιος (ή σκουραίνει). Έτσι όταν βγαίνουν οι ρίζες, η διαφορά τους με το βαμμένο είναι λιγότερο αισθητή.

Οι ημι-μόνιμες βαφές (semi-permanent) δεν περιέχουν αμμωνία ούτε χρειάζονται οξυζενέ για να δράσουν. Εφαρμόζονται ως έχουν από τη συσκευασία γι’ αυτό το λόγο αποκαλούνται και direct dyes, απ’ ευθείας βαφές. Διαπερνούν μεν τις φολίδες αλλά δεν μπαίνουν και πολύ μέσα στον φλοιό. Είναι πολύ φιλικές με την τρίχα λόγω αυτού και διαρκούν από 5 έως 8 λουσίματα. Ούτε αυτές μπορούν να ανοίξουν το φυσικό χρώμα και δύσκολα βάφουν τις λευκές τρίχες. Στην κατηγορία των ημι-μόνιμων βρίσκουμε τις βαφές με τα αφύσικα χρώματα που τόσο αγαπώ! Οι ημι-μόνιμες βαφές σου δίνουν τη δυνατότητα να αλλάζεις συχνά χρώμα, γεγονός που προτιμούν τα extreme κορίτσια και αγόρια. Έτσι μπορείς να παίξεις ανάλογα με τις διαθέσεις σου και τις εποχές. Πολλοί διαλέγουν πχ. κόκκινα χρώματα τα Χριστούγεννα και μπλε ή μωβ το καλοκαίρι.

Τις προσωρινές βαφές τις βρίσκουμε συνήθως σε σαμπουάν, τζελ, αφρούς, μάσκαρες ή κιμωλίες για μαλλιά. Έχουν τεράστια (σε σχέση με τις παραπάνω βαφές) χρωματιστά μόρια που απλά επικάθονται στις φολίδες. Δεν μπορούν να διεισδύσουν πιο μέσα λόγω μεγέθους μορίων, αλλά και γιατί δεν περιέχουν κανέναν οξειδωτικό παράγοντα. Αυτές κι αν είναι φιλικές με την τρίχα! Φεύγουν με ένα λούσιμο και βγαίνουν κατά κανόνα σε αφύσικα χρώματα.

Η πιο παρεμβατική μέθοδος αλλαγής χρώματος είναι το ντεκαπάζ. Με τα ίδια συστατικά της μόνιμης βαφής, δηλαδή αμμωνία και οξυζενέ, δίχως όμως έντονες χρωστικές. Η σύνθεση αυτή είναι πιο τούρμπο με αποτέλεσμα να κάνει η μελανίνη χαρακίρι.

Πώς γίνεται όμως αυτό; Μέσα στο φλοιό της τρίχας,όπως έχουμε πει, υπάρχει αυτή η ουσία που λέγεται μελανίνη και δίνει το χρώμα στα μαλλιά μας. Η μελανίνη βγαίνει σε δυο τύπους: την ευμελανίνη που είναι σκούρα και είναι αυτή που επικρατεί στα καστανά έως μαύρα μαλλιά και την φαιομελανίνη που είναι ανοιχτόχρωμη και επικρατεί στα ξανθά έως κόκκινα. Καθώς λοιπόν, λαμβάνει χώρα η οξείδωση, το οξυζενέ εισχωρεί στον φλοιό της τρίχας κι αρχίζει να επιτίθεται στη μελανίνη. Η ευμελανίνη είναι πιο ευαίσθητη από τη φαιομελανίνη με αποτέλεσμα να αντιδρά πρώτη με το οξυζενέ. Αποχρωματίζεται και «λιώνει». Τότε λοιπόν το καστανό χρώμα ανοίγει και γίνεται σταδιακά πορτοκαλί, καθώς παραμένει ακόμα η φαιομελανίνη που είναι πιο τούμπανη. Όσο περνάει η ώρα όμως η φαιομελανίνη αρχίζει κι αυτή να διαλύεται. Τότε το πορτοκαλί γίνεται κίτρινο αφού πλέον αρχίζουν να αποχωρούν και οι ανοιχτόχρωμες φαιομελανίνες. Αν κάνετε το λάθος κατά το ντεκαπάζ και φτάσετε την τρίχα σε άσπρο τότε την πατήσατε. Αυτό το στάδιο σημαίνει ότι λιώσατε όλες τις μελανίνες από την τρίχα (και τις σκούρες και τις ανοιχτόχρωμες) κι έχει μείνει μόνο η κερατίνη πίσω, η οποία είναι άσπρο-κίτρινη, το εκρού του νεκρού. Σε αυτό το σημείο το οξυζενέ αρχίζει να επιτίθεται για τα καλά στην κερατίνη. Η τρίχα γίνεται σαν τσίχλα γιατί διαλύονται οι δεσμοί της και χαλάει η δομή της. Επομένως αν κάνετε ντεκαπάζ κι έχετε πετύχει άσπρο σκεφτείτε σοβαρά να υιοθετήσετε κουπ αλά Χάρε Κρίσνα. Οι τριχούλες σας σύντομα θα αρχίσουν τον χορό του Ζαλόγγου, οπότε βάλτε ξυράφι μια ώρα αρχύτερα.

Οι σκόνες ντεκαπάζ έρχονται πλέον παρέα με χρωστικές. Ο σκοπός τους είναι να εξουδετερώσουν την αναπόφευκτη κιτρινίλα της τρίχας κατά την εφαρμογή. Θυμάστε τα συμπληρωματικά και τα αντίθετα χρώματα από το μάθημα των καλλιτεχνικών στο σχολείο; Ε, πάνω σε αυτό βασίζονται. Οι χρωστικές είναι μωβ, που είναι το αντίθετο του κίτρινου. Παρ’ όλα αυτά αν επιδιώκετε να αποκτήσετε Σκανδιναβικό ξανθό, το μωβ του ντεκαπάζ δεν φτάνει να διώξει όλη την κιτρινίλα. Εκεί έρχεται το toner ή ρεφλέ, που μπορεί να ανήκει σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω είδη βαφής, αλλά με συγκεκριμένους συνδυασμούς χρωστικών ώστε να εξουδετερώνεται πλήρως το κίτρινο και να έρθει πιο κοντά στο άσπρο ή το πολύ ανοιχτό γκρι. Άρα το λευκότερο λευκό δεν πρέπει να γίνεται ποτέ με ντακαπάζ μόνο. Ποτέ! Θα το ξαναπώ: ποτέ! Το λευκότερο λευκό γίνεται μόνο με συνδυασμούς χρωμάτων μετά από ντεκαπάζ που έχει φτάσει την τρίχα το πολύ στο χρώμα της σάρκας της μπανάνας.

Ολοκληρώνουμε κι αυτό το ταξείδι με την χέννα. Η χέννα προέρχεται από αποξηραμένα και κονιορτοποιημένα φύλλα ενός φυτού (lawsonia inermis). Στην κανονική της μορφή κοκκινίζει τα μαλλιά. Αναμεμειγμένη με άλλες φυτικές χρωστικές μπορεί να δώσει καφέ ή μαύρο χρώμα. Η χέννα καλύπτει την τρίχα χωρίς να διεισδύει στο εσωτερικό της. Είναι σαν ένα ημιδιάφανο χρωματιστό φιλμ πάνω από μια ήδη χρωματιστή επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι πολύ πιο φυσικό από όλες τις άλλες βαφές καθώς οποιεσδήποτε ανταύγειες υπάρχουν εξακολουθούν να φαίνονται, με τη διαφορά ότι είναι στο χρώμα της χέννας. Η διάρκεια της βαφής αυτής εξαρτάται από την ποιότητα του μαλλιού. Γι’ αυτό και οι απόψεις ως προς την διάρκειά της διίστανται. Οι θετικές απόψεις όμως ισχυρίζονται ότι μπορεί να κρατήσει έως και έτος!

Όλα τα παραπάνω είδη βαφών αποκτούν μεγαλύτερη διάρκεια και πιο φωτεινό αποτέλεσμα αν έχει προηγηθεί ντεκαπάζ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά από ένα ντεκαπάζ η τρίχα είναι πιο πορώδης οπότε απορροφά καλύτερα τα χρωματιστά μόρια. Ειδικά για τις ημι-μόνιμες βαφές η παρουσία των χρωστικών στην τρίχα μπορεί να επιμηκυνθεί έως και πάνω από μήνα. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ένα σκούρο χρώμα μετά από ένα μήνα έχει γίνει παστέλ. Στην περίπτωση της χέννας όμως τα αποτελέσματα είναι μεν φαντασμαγορικά ως προς τη διάρκεια, αλλά πλήρως απογοητευτικά ως προς το χρώμα. Συνήθως το χρώμα που προκύπτει είναι ένα εμετικό καροτί γι’ αυτό και αντενδείκνυται η χρήση της σε αυτή την περίπτωση.

Παρ’ όλα αυτά το μόνιμο κυνήγι όσων βάφουν τα μαλλιά τους είναι με τον χρόνο, είτε έχουν κάνει ντεκαπάζ, είτε όχι. Κι αυτό γιατί οποιοδήποτε είδος βαφής και αν προτιμούν, μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες ή αρχική λάμψη έχει χαθεί και το χρώμα έχει ατονήσει. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο σαμπουάν και μάλιστα στον καθαριστικό παράγοντα που περιέχει και λέγεται SLS. Συνήθως οι ακριβές σειρές σαμπουάν για βαμμένα μαλλιά περιέχουν πιο απαλά καθαριστικά, όχι όμως όλες. Υπάρχει όμως και άλλη μία μέθοδος προστασίας του χρώματος (και της ίδιας της τρίχας, ειδικά για τις σγουρομάλλες) που υπόσχεται μεγαλύτερη διάρκεια και με την κατάλληλη έρευνα μπορεί να προστατέψει και την τσέπη μας. Η μέθοδος αυτή λέγεται co wash και θα σας την εξηγήσω λεπτομερώς σε μελλοντικό επεισόδιο. Πριν από αυτό όμως θα μιλήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες για τις ημι-μόνιμες βαφές extreme χρωμάτων. Έως τότε σας φιλώ!

 

CONDITIONER: ΠΩΣ, ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

09/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Κρέμα μαλλιών! Ήρθε η ώρα σου. Θα μιλήσουμε για σένα και το ποιόν σου.

Η κρέμα μαλλιών είναι ένα χυλώδες μείγμα που βασικό στόχο έχει να επαναφέρει στο τριχωτό της κεφαλής μας όλη την υγρασία και τα λίπη που μας στέρησε το σαμπουάν και το styling. Όλα αυτά σημαίνουν ότι η κρέμα προσπαθεί να περάσει υγρασία στην τρίχα και να κλείσει την πόρτα για να μην ξαναφύγει το παλιόπαιδο.

Ας δούμε όμως τα συστατικά μιας κρέμας μαλλιών. Και σε αυτό το προϊόν ισχύει ο κανόνας των 6 υλικών. Δηλαδή τα πρώτα έξι υλικά στην ετικέτα (συμπεριλαμβανομένου του νερού) είναι όλο το ζουμί της ιστορίας. Πέραν του νερού, κύρια στοιχεία της κρέμας είναι οι σιλικόνες όπως η dimethicone, amodimethicone, κλπ. Μαζί με αυτές συναντάμε και διάφορα έλαια και κεριά όπως το καστορέλαιο, μελισσοκέρι, κλπ. Αυτά τα υλικά κάθονται πάνω στην τρίχα και δυσκολεύουν την υγρασία από το να εξατμιστεί. Όπως όμως αντιλαμβάνεστε με τον ίδιο τρόπο την δυσκολεύουν να μπει. Αυτό το φιλμ προστασίας παρ’ όλα αυτά δεν είναι πλήρως αδιάβροχο. Εκτελεί όμως υποστηρικτικό ρόλο μαζί με τα φυσικά λιπίδια που έχει η τρίχα στο εξωτερικό της. Επίσης οι σιλικόνες αντανακλούν άψογα το φως. Και νομίζουμε εμείς οι χαζές ότι είναι υγιή τα μαλλιά μας και γι’ αυτό λάμπουν (κι εσύ λάμπεις Μπάμπη!). Χα! Δεν είναι ο Μπάμπης, οι σιλικόνες είναι. Οι σιλικόνες και τα κεριά αυτά είναι κατά κύριο λόγο μη υδατοδιαλυτά, δεν ξεπλένονται εύκολα με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε οπωσδήποτε σαμπουάν για να απομακρυνθούν.

Ταυτόχρονα τα λιπαρά οξέα που περιέχουν όπως το cetearyl alcohol και το behenyl alcohol λειαίνουν τις φολίδες της τρίχας, τις «κλείνουν» δηλαδή και άρα κάνουν τα μαλλιά πιο απαλά. Άλλος ένας τρόπος να μην χάνεις υγρασία.Όμορφα & απαλά μαλλιά σε χρόνο ρεκόρ! Marion 7 Effects, κατάλληλα για όλους τους τύπους μαλλιών με argan oil.

Προσφέρουν ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ από την πρώτη εφαρμογή!

Marion-7 Effects

Επίσης οι κρέμες διαθέτουν στη φαρέτρα τους ένα σωρό πρωτεΐνες. Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς: είτε μεταξιού, είτε σιταριού, σόγιας, ρυζιού, βρώμης κολλαγόνα, κερατίνες. Δεν είναι κρέμα μαλλιών αυτή, energy bars για τρίχες είναι. Όλα αυτά φτιάχνουν ένα δίχτυ στην επιφάνεια της τρίχας. Αυτή είναι η, λεγόμενη, επανορθωτική δράση της κρέμας μαλλιών. Μην νομίσετε ότι κάνει την τρίχα σαν καινούρια, γιατί στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διορθώσει την οποιαδήποτε ζημιά έχουν υποστεί τα μαλλιά μας. Αλλιώς θα λιώναμε το μαλλί στο πιστολάκι και τη χημεία και θα έστρωνε με μια κρέμα. Ακόμα δεν έχει βρεθεί τέτοια ουσία. Ο πραγματικός ρόλος των πρωτεϊνών στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών είναι βοηθητικός και όχι επανορθωτικός. Είναι σαν το γύψο που βάζουμε σε σπασμένο χέρι. Το χέρι εξακολουθεί να είναι σπασμένο, απλά ο γύψος το προστατεύει μέχρι να επουλωθεί. Με τη μόνη διαφορά ότι όταν οι τρίχες μας έχουν «χαλάσει» δεν μπορούν να επουλωθούν ξανά. Αποτελούνται από νεκρά κύτταρα, θυμάστε που λέγαμε σε προηγούμενο επεισόδιο; Και να είστε σίγουροι ότι με το λούσιμο αυτές οι πρωτεΐνες φεύγουν.

Οι πρωτεΐνες επομένως είναι χρήσιμες εν γένει για ταλαιπωρημένα μαλλιά αλλά και για όσους έχουν λεπτές τρίχες. Βέβαια άμα το παρακάνουμε και μπουκώσει στις πρωτεΐνες το αποτέλεσμα είναι ακριβώς αντίθετο: ξερά, σκληρά και φριζαρισμένα μαλλιά. Κοιτάμε λοιπόν πάντα την ετικέτα του προϊόντος που χρησιμοποιούμε. Δεν είναι η μάρκα που μας ταιριάζει περισσότερο ή λιγότερο, είναι τα συστατικά που περιέχει. Το μόνο που χρειάζεται είναι λίγο ψάξιμο και δοκιμή.

Οι κρέμες έχουν και αυτές οξειδωτικά, όπως και τα σαμπουάν, με σκοπό να ρυθμίσουν το pH κοντά σε αυτό της τρίχας, ώστε να κλείσουν οι φολίδες. Ταυτόχρονα δρουν ως συντηρητικό για τα συστατικά της κρέμας. Αλλιώς θα έπρεπε να την φυλάμε στο ψυγείο και να την χρησιμοποιούμε μέσα σε μια εβδομάδα.

Κάπως έτσι φτάνουμε στα γνωστά συντηρητικά που όλοι έχουμε κάποια στιγμή ακούσει, τα parabens: Ethylparaben, Methylparaben, Butylparaben. Η δράση τους είναι αμφιλεγόμενη. Όχι ως προς την συντήρηση, αλλά ως προς την υγεία μας. Υπάρχουν ιατρικές μελέτες που τα συνδέουν με τον καρκίνο του μαστού, καθώς βρήκαν πως έχουν τη δυνατότητα να μιμούνται τα οιστρογόνα. Κυκλοφορεί βέβαια και η αντίθετη άποψη που λέει ότι η οιστρογονική τους δραστηριότητα είναι πολύ μικρή για να μπορεί να προκαλέσει όγκους και ότι από όλα αυτά μόνο το Butylparaben θεωρείται ύποπτο, ενώ τα άλλα όχι. Τι να πιστέψει κανείς;

Στις κρέμες βρίσκουμε φυσικά και PEG, όπως το trideceth-12. Αλλιώς πώς θα δέσει το μείγμα; Παρέα με τα PEG πάνε και άλλα τασιενεργά. Γνωστότερο όλων το cetrimoniumchloride ή CTAC. Καλό παιδί και άξιο παλληκάρι, κρατάει αγκαλίτσα τις σιλικόνες μέσα στο μείγμα με τις άλλες ουσίες και μόλις αυτό έρθει σε επαφή με το υγρό μαλλί μας τα αφήνει από το χεράκι και πάει το καθένα να κάνει τη δουλειά του. Ξεπλένουμε μετά το μαλλάκι μας, φεύγουν τα τασιενεργά και μένουν οι σιλικόνες και τα έλαια που τόσο αγαπά η τρίχα μας.

Και συνεχίζουμε με μερικά ακόμα συστατικά όπως είναι τα αποσκληρυντικά (σαν αυτό που βάζουμε στο πλυντήριο ρούχων), πολυμερή που απορροφούν θερμότητα (για όσους λατρεύουν το ισιωτικό ψαλίδι), εστέρες και αμίνες για την καταπολέμηση του στατικού ηλεκτρισμού, αρωματικοί υδρογονάνθρακες που δρουν ως αντιηλιακό, αιθέρια έλαια για άρωμα και μερικές φορές χρωστικές, όπως οι σειρές silver για ξανθά μαλλιά.Bonacure Color Freeze Silver Shampoo

CF Silver Shampoo

Άφησα την γλυκερίνη για το τέλος, καθώς είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ουσία που περιέχεται όχι μόνο στις κρέμες μαλλιών αλλά και στα σαμπουάν. Από μόνη της η γλυκερίνη είναι θάνατος για την τρίχα. Αν πέσει στο μαλλί αφαιρεί αυτομάτως κάθε υγρασία. Διαλυμένη όμως, όπως είναι, στην κρέμα μαλλιών είναι ένας θησαυρός. Απαλότητα, ενυδάτωση, γυαλάδα τι να πω, μια σκέτη γλύκα είναι! Παρ’ όλα αυτά, λόγω της ευκολίας με την οποία αντιδρά με το νερό είναι πολύ ιδιότροπη. Σε πολύ ξηρό περιβάλλον αφυδατώνει την τρίχα, σε πολύ υγρό και ζεστό κάνει το μαλλί να απορροφήσει τόση υγρασία που «πρήζει» την τρίχα, ανοίγει τις φολίδες και προκαλεί σπασίματα. Άσε που με το πιστολάκι κάνει την τρίχα να ψηθεί. Επιπλέον είναι ό,τι χειρότερο για βαμμένα μαλλιά, καθώς διαλύει τα χρωματιστά μόρια. Μπορεί για τις μόνιμες βαφές να μην είναι τόσο δραστικό, τις ημι-μόνιμες όμως τις τουφεκίζει. Συνεπώς προσοχή με τα προϊόντα που περιέχουν γλυκερίνη, κάνει τόσο καλό φέρνει όμως χίλια κακά μαζί της.

Για όσους δεν έχουν βαμμένο μαλλί και αγαπούν τη γλυκερίνη, μία μέθοδος προστασίας είναι (όπως τόσες φορές σας έχω πει) να κοιτάξετε τα συστατικά του προϊόντος. Αν η γλυκερίνη είναι στα πρώτα έξι που αναγράφει η ετικέτα αποφύγετέ το, γιατί αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση στο μείγμα. Αν είναι πιο μετά στη λίστα προτιμείστε το γιατί σε αυτή την περίπτωση θα την έχετε παρούσα για να κάνει το θαύμα της, όχι όμως σε τόσο μεγάλη ποσότητα ώστε να σας διαλύσει την τρίχα αν την πιάσει το γλυκύ της.

Κάπου εδώ ολοκληρώνεται το μάθημα περί κρεμών. Μείνετε μαζί μας για το επόμενο επεισόδιο: βαφές μαλλιών.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ

02/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή


Να που μάθαμε πώς είναι η τρίχα μας! Ας δούμε πώς λειτουργούν τα διάφορα προϊόντα περιποίησης αυτής. Έτσι θα ξέρουμε πώς να διαλέγουμε το κατάλληλο προϊόν για μας αλλά και φυσικά δεν θα μπορεί κανείς να μας πιάσει κότσο! Ξεκινάμε με το βασικό μας προϊόν, το σαμπουάν. Τι κάνει το σαμπουάν; Καθαρίζει το δέρμα του κεφαλιού μας και τις τρίχες μας, σωστά; Σωστά. Αλλά πώς το κάνει αυτό; Εδώ σε θέλω κάβουρα. Ας πιάσουμε τα βαρετά θεωρητικά, δηλαδή τί περιέχει ένα σαμπουάν. 

Πρώτα από όλα περιέχει νερό. Πολύ νερό. Έως και τα 4/5 ενός σαμπουάν είναι νερό. Το υπόλοιπο 1/5 περιέχει αυτά που μας ενδιαφέρουν. Βέβαια οι ετικέτες αναγράφουν ένα κατεβατό ολόκληρο μετά την μαγική λέξη «aqua». Οι ουσίες εμφανίζονται στην ετικέτα κατά σειρά περιεκτικότητας. Οι δε ουσίες που παίζουν τον πιο ενεργό ρόλο στο σαμπουάν είναι οι πρώτες 5-6, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Συνεπώς αν είδατε στην τηλεόραση κάποιο θαυματουργό σαμπουάν με έλαια από κέρατο μαύρης μονόφθαλμης κατσίκας και δάκρυα κατατρεγμένης νεάνιδος, πριν το αγοράσετε κοιτάξτε την ετικέτα πρώτα. Αν η κατσίκα κι η νεανίς δεν είναι στα πρώτα 6 της λίστας αυτό σημαίνει ότι είναι σε τόσο μικρή περιεκτικότητα που είναι σχεδόν αμελητέα η δράση τους. Κι αν παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να σας αρέσει και να ταιριάζει στο μαλλί σας τότε ξαναδιαβάστε τις πρώτες έξι ουσίες γιατί προφανώς ο συνδυασμός αυτών κάνει τη βαριά δουλειά.Γνωρίστε την επαγγελματική σειρά σαμπουάν Bonacure της Schwarzkopf

Περιποίηση, θρέψη, λάμψη.

Bonacure Products

Μεταφερόμαστε τώρα πιο βαθιά στο σαμπουάν. Μετά το νερό αναγράφονται πάντα οι καθαριστικές ουσίες, οι γνωστές τασιενεργές ή επιφανειοδραστικές. Ναι, ναι, όπως ακριβώς τα απορρυπαντικά. Τρομάξατε; Μην τρομάζετε, όλα τα καθαριστικά, από σαπούνια μέχρι απορρυπαντικά στον ίδιο φυσικοχημικό μηχανισμό βασίζονται. Οι ουσίες αυτές είναι συνήθως διάφορα θειικά άλατα, με πρώτο και καλύτερο το SLS ή Sodium Lauryl Sulfate. Άλλο τασιενεργό που μπορεί να περιέχουν είναι το ALS ή Ammonium Lauryl Sulfate. Αυτά είναι που κάνουν αφρό καθώς λουζόμαστε. Ο σκοπός των καθαριστικών αυτών είναι να απομακρύνουν από το κεφάλι μας σκόνες, βρώμες και λοιπά. Απομακρύνουν επίσης τα λίπη και τις σιλικόνες που φορτώνουμε στο μαλλί μας με τα διάφορα προϊόντα styling, τις κρέμες και τις μάσκες μας, αλλά και τα φυσικά λίπη που, έτσι κι αλλιώς, εκκρίνει ο οργανισμός μας. Με αυτό τους τον μηχανισμό όμως αφυδατώνουν το μαλλί μας. Γι’ αυτό και μερικά σαμπουάν μπορεί να μας προκαλούν φαγούρα.

Άλλες φορές στα σαμπουάν μας βρίσκουμε πιο απαλά καθαριστικά, που φέρονται γλυκά στα μαλλάκια μας, όπως το Cocamidopropyl Betaine. Αυτό το κοκα-τέτοιο είναι πιο καλό γιατί έχει σαν βάση του το λάδι καρύδας, το οποίο λάδι είναι μπιζουδάκι για την τρίχα. Και για όσους βιαστούν να πουν ότι και το SLS από λάδι καρύδας προέρχεται, μην φάτε, έχουμε γλαρόσουπα. Γιατί ναι μεν το SLS προκύπτει από λάδι καρύδας, αλλά έχει υποστεί τόση επεξεργασία που όχι καρύδα δεν θυμίζει, ούτε καν Bounty.

Τα σαμπουάν μας επίσης περιέχουν διάφορα αλάτια, πολλές φορές ακριβώς σαν αυτό που βάζουμε στο φαγητό μας. Ο λόγος; Ρυθμίζουν το πόσο πηκτό η ρευστό είναι το σαμπουάν, το γνωστό ιξώδες για τους επιστημονικομανείς αναγνώστες.

Εκτός των άλλων, τα σαμπουάν περιέχουν διάφορα έλαια και μαλακτικά στοιχεία για να επαναφέρουν την υγρασία που έχουν αφαιρέσει τα τασιενεργά. Ράβε ξήλωνε δηλαδή. Μαζί με αυτά είναι και αιθέρια έλαια που κάνουν το τριχωτό μας να μυρίζει σαν ανοιξιάτικο ανθοδοχείο.

Ταυτόχρονα περιέχουν ένα σωρό ουσίες που γενικά αποκαλούνται PEG, σαν το Polysorbate π.χ., που δένουν τα παραπάνω υλικά μεταξύ τους. Κι αυτό γιατί ορισμένα συστατικά του σαμπουάν είναι υδατοδιαλυτά και άλλα λιποδιαλυτά. Τι γίνεται αν ρίξεις λάδι σε νερό; Μια τρύπα στο νερό φυσικά. Για να μην μοιάζει το σαμπουάν με lava lamp, βάζουν μέσα PEG. Την ίδια δουλειά κάνει και το υγρό πιάτων, μειώνει την επιφανειακή τάση των εστέρων (λίπη) του φαγητού ώστε να μπορέσουν να τα παρασύρουν τα μόρια του νερού και να ξεπλυθούν. Μαγικό; Λόγω αυτής της ιδιότητας τα PEG ανήκουν επίσης στην κατηγορία των τασιενεργών.

Τέλος στα σαμπουάν μας βρίσκουμε διάφορα συντηρητικά όπως το Methylisothiazolinone ή MIT (καμία σχέση με το γνωστό πανεπιστήμιο), αντιμηκυτικά και αντιοξειδωτικά (όπως το κιτρικό οξύ) ώστε να μην χαλάσουν τα συστατικά και να μην μουχλιάσει το υγρό και άρα εμείς. Το κιτρικό οξύ παίζει κι έναν ακόμα σπουδαίο ρόλο. Επειδή τα καθαριστικά συστατικά του σαμπουάν έχουν αλκαλικό pH, το κιτρικό οξύ ρυθμίζει το τελικό pH του μείγματος ώστε να έρθει πιο κοντά σε αυτό της τρίχας.

Μια και μάθατε τι είναι όλο αυτό το κατεβατό που γράφουν οι ετικέτες στα σαμπουάν μπορούμε να πάμε και παρακάτω. Δηλαδή αφού απογυμνώσαμε το κεφάλι μας από βρωμιές αλλά και από τα καλά λίπη που εκκρίνει ο οργανισμός μας τι κάνουμε τώρα; Μα φυσικά βάζουμε κρέμα μαλλιών! Όσο για το τι έχει μέσα μια κρέμα μαλλιών… στο επόμενο επεισόδιο. Μέχρι τότε, καλή σας ημέρα. 


     

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΧΕΣ

26/12/2014
by Ελένη Τουτουντζή

Όπως πολλά αγοράκια εκτός από το να οδηγούν το αυτοκίνητό τους, ξέρουν από τι αποτελείται και πώς δουλεύει, έτσι κι εμείς τα κοριτσάκια καλό θα ήταν να ξέρουμε από τι αποτελούνται τα μαλλιά μας. Κι αν αυτός ο συλλογισμός σας φαίνεται απίστευτα σεξιστικός μη σκάτε. Γιατί με αυτές τις γνώσεις τα αγοράκια μπορούν να κρίνουν τι είναι καλύτερο για το αυτοκίνητό τους και συνήθως μπορούν να καταλάβουν τι δεν πάει καλά. Έτσι είτε μπορούν να το φτιάξουν μόνοι τους ή ακόμα καλύτερα το πάνε στον ειδικό που θα τους το φτιάξει χωρίς να τους κοροϊδέψει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

  Γιατί λοιπόν να μην μάθουμε κι εμείς το μαλλί μας, αφού άλλωστε του δίνουμε τόση πολλή σημασία; Έτσι θα μπορέσουμε να το περιποιηθούμε ακόμα καλύτερα. Άσε που όποιο αγόρι ενδιαφέρεται για την κόμη του μετά το παρόν κείμενο θα αποκτήσει διπλές γνώσεις!   Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!  Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας; Ακολουθείστε την Βερενίκη στο facebook και το instagram

Like us on facebook

Ας κοιτάξουμε την τρίχα κατά μήκος. Αποτελείται από δύο μέρη: την ρίζα και τον κορμό. Η ρίζα βρίσκεται μέσα στο δέρμα σε αυτό που λέμε βολβό της τρίχας ή θύλακα. Εκεί γεννιέται η τρίχα κι από εκεί μεγαλώνει. Σαν ένα σακουλάκι που βάζει τουβλάκια το ένα κάτω από το άλλο. Το κάθε τουβλάκι σπρώχνει το από πάνω του κι όλα μαζί βγαίνουν σιγά σιγά από το σακουλάκι και σχηματίζουν με αυτό τον τρόπο ένα μακαρόνι. Επειδή όλο το πάρτυ γίνεται μέσα στο σακουλάκι και τα τουβλάκια καθώς βγαίνουν σταδιακά χάνουν τον πυρήνα τους και παύουν να εμφανίζουν οποιαδήποτε βιοχημική δραστηριότητα, λέμε ότι η τρίχα αποτελείται από νεκρά κύτταρα.

Το σχήμα του βολβού και η ταχύτητα με την οποία στέλνει τα διάφορα μέρη της τρίχας προς τα έξω καθορίζουν το κατά πόσον τα μαλλιά μας είναι ίσια ή σγουρά. Έτσι ένας σχεδόν στρογγυλός σε διατομή και ευθυτενής βολβός «φτιάχνει» τρίχες πράσο όπου όλα τα μέρη της φυτρώνουν με την ίδια ταχύτητα. Ένας ελλειψοειδής σε διατομή βολβός όμως, που κάνει καμπουρίτσα μέσα στο δέρμα, φτιάχνει τρίχες κατσαρές.

Επιπλέον τα μέρη μίας κατσαρής τρίχας δεν φυτρώνουν με την ίδια ταχύτητα μέσα από τον θύλακα. Για να το κάνω πιο λιανά, φανταστείτε μία τρίχα σαν δύο λάστιχα κολλημένα το ένα με το άλλο. Το ένα λάστιχο φυτρώνει, ας πούμε, με διπλάσια ταχύτητα από το άλλο. Βγαίνει λοιπόν το βιαστικό λάστιχο να αντικρύσει τον κόσμο. Είναι όμως κολλημένο με το αργό αδερφάκι του το οποίο το «τραβάει» προς τα πίσω. Τι κάνει το γρήγορο λάστιχο; Σκύβει, κάνει μια στροφή στην πλάτη του αργού λάστιχου και συνεχίζει. Κι έτσι σχηματίζεται μία μπούκλα.

Στην κορυφή του βολβού έχουμε αδένες που παράγουν σμήγμα το οποίο λιπαίνει την τρίχα και προστατεύει τόσο το δέρμα του κεφαλιού όσο και την τρίχα την ίδια. Επομένως αυτοί που έχουν λιπαρά μαλλιά, έχουν υπερδραστήριους αδένες ενώ αυτοί που έχουν ξηρά μαλλιά, οι αδένες τους έχουν πάει διακοπές κι έχει μείνει προσωπικό ασφαλείας πίσω, που ε, κάνει ότι μπορεί το παλληκάρι μην το βαράτε.

Γύρω δε από τον βολβό υπάρχουν κάτι μικροί μύες που λέγονται ορθωτήρες και αναλαμβάνουν να μας σηκώσουν τις τρίχες άμα ακούσουμε κάτι κουλό. Εναλλακτικά μας βοηθούν να ζεσταθούμε λίγο όταν κάνει κρύο, καθότι με το που σηκωθούν οι τρίχες μας, παγιδεύεται ανάμεσά τους αέρας ο οποίος κρατά ζέστη κοντά στο σώμα μας. Να γιατί κοτοπουλιάζει το δέρμα μας όταν κρυώνουμε: είναι μια προσπάθεια του οργανισμού μας να διατηρήσει την επιφανειακή του θερμοκρασία. Είδατε ο οργανισμούλης μας; Δε μασά το θηρίο!

Πάμε τώρα στο πλάτος της τρίχας. Αυτή αποτελείται από τρία μέρη: τον μυελό, τον φλοιό που περιβάλλει τον μυελό και το περιτρίχιο που είναι η τελική επικάλυψη και είναι αυτό που λέμε «οι φολίδες» της τρίχας.

Ο μυελός αποτελείται από ένα είδος πρωτεΐνης, την κερατίνη που σχηματίζει κυψέλες σαν αυτές που βρίσκουμε στα μελίσσια. Περιέχει συνήθως μια μορφή του DNA μας και μπόλικο αέρα ανάμεσα στις κυψέλες. Κάτι σαν carte-de-visite (ζε μ’ απέλ Μισέλ, ε τιού, κομάν τιού τ’ απέλ;). Γι’ αυτό λυσσάνε στο CSI για τρίχες, αμ’ πώς, τόσο DNA έχει μέσα! Βέβαια δεν έχουν όλες οι τρίχες στο σώμα μας μυελό. Και πολλές φορές σε σγουρομάλλες μπορεί να μην υπάρχει καθόλου μυελός στις τρίχες των μαλλιών.

Ο φλοιός αποτελείται από σφιχτοπλεγμένες ίνες κερατίνης σαν συρματόσχοινα και λειτουργεί ως σκελετός για την τρίχα. Τα μαλλιά οφείλουν το χρώμα τους στην μελανίνη που επίσης έχει ο φλοιός ανάμεσα στις ίνες. Αυτή η στιβάδα είναι και η πιο ζουμερή, αν θέλετε, καθώς εκεί βρίσκουμε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού.Το περιτρίχιο προστατεύει όλο αυτό το σύστημα καθώς περιέχει λιπίδια που δρουν σαν αδιάβροχη ασπίδα. Το περιτρίχιο είναι πιο σκληρό από τον φλοιό και σε αυτό κυρίως οφείλεται η δύναμη της τρίχας μας. Μοιάζει δε με λέπια ψαριού. Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη από τις διαφημίσεις προϊόντων για μαλλιά. Πονηρούτσικα! Αυτά τα λέπια είναι σχεδόν διάφανα και αλληλεπικαλύπτονται, όπως τα κεραμίδια στη στέγη. Οι τρίχες έχουν από πέντε έως δέκα σειρές λεπιών το ένα πάνω από το άλλο. Μιλάμε για υπέρ-προστασία. Όσο πιο «ξάπλα» είναι τα λέπια πάνω στον φλοιό τόσο πιο απαλά είναι τα μαλλιά μας. Το γιατί το καταλαβαίνετε: άλλο είναι να χαϊδεύεις σκαντζόχοιρο κι άλλο να χαϊδεύεις έναν τρυφερό γατούλη, σωστά; Επιπλέον όταν οι φολίδες της τρίχας είναι παράλληλες με τον φλοιό αντανακλούν καλύτερα το φως. Τότε είναι που έχουμε λαμπερά μαλλιά! Περιττό να αναφέρουμε ότι το λείο περιτρίχιο προστατεύει το φλοιό από την απώλεια υγρασίας.

Η κατάσταση του περιτριχίου είναι το Α και το Ω για την καλή υγεία των μαλλιών μας. Μαλλιά με ανορθωμένες τις φολίδες τους μπερδεύονται πιο εύκολα, σπάνε, είναι πιο αφυδατωμένα και άρα φριζάρουν περισσότερο. Και γιατί φριζάρουν περισσότερο θα ρωτήσετε. Γιατί έτσι αφυδατωμένες που είναι, οι κακόμοιρες οι τρίχες, προσπαθούν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη ώστε να απορροφήσουν όση περισσότερη υγρασία μπορούν από το περιβάλλον. Ορίστε, μόλις μάθατε το μηχανισμό του φριζαρίσματος. Άρα, την επόμενη φορά που θα δείτε το μαλλί σας να φριζάρει θυμηθείτε: υγρασία, υγρασία και πάλι υγρασία.

Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: τα σγουρά μαλλιά έχουν πιο ανορθωμένες φολίδες από τα ίσια. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες αλλά και τις χημικές επεξεργασίες. Έχουν περισσότερη ανάγκη από υγρασία, γι’ αυτό το χειμώνα τα σγουρά μαλλιά «ζωντανεύουν», ενώ το καλοκαίρι «κάθονται».

Φανταστείτε λοιπόν ένα τεράστιο κλαμπ, πίτα στον κόσμο που παρτάρει υπό τις μουσικές του DJEgkefalos. Όλος αυτός ο κόσμος είναι χωρισμένος σε χαρούμενα παρεάκια. Κάθε παρεάκι έχει ανάμεσά του ένα σακί. Μιλάμε για περίπου εκατό χιλιάδες σακιά, έτσι; Τα παρτάλια της παρέας ξερνάνε κάθε τόσο (αδένες) οι άλλοι ζουλάνε το σακί καθώς χορεύουνε (ορθωτήρες), έτσι για να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα, βρε παιδί μου. Από το δε σακί ξεπηδά μια μακρουλή κερήθρα γεμάτη αέρα κοπανιστό, τυλιγμένη με χοντρά χρωματιστά συρματόσχοινα και γύρω από αυτά σκληρά λέπια. Αυτές είναι οι τρίχες σας. Συγχαρητήρια, να τις πάτε σε συνεδρία Ανώνυμων Αλκοολικών.