ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΡΙΧΕΣ

26/12/2014
by Ελένη Τουτουντζή

Όπως πολλά αγοράκια εκτός από το να οδηγούν το αυτοκίνητό τους, ξέρουν από τι αποτελείται και πώς δουλεύει, έτσι κι εμείς τα κοριτσάκια καλό θα ήταν να ξέρουμε από τι αποτελούνται τα μαλλιά μας. Κι αν αυτός ο συλλογισμός σας φαίνεται απίστευτα σεξιστικός μη σκάτε. Γιατί με αυτές τις γνώσεις τα αγοράκια μπορούν να κρίνουν τι είναι καλύτερο για το αυτοκίνητό τους και συνήθως μπορούν να καταλάβουν τι δεν πάει καλά. Έτσι είτε μπορούν να το φτιάξουν μόνοι τους ή ακόμα καλύτερα το πάνε στον ειδικό που θα τους το φτιάξει χωρίς να τους κοροϊδέψει. Τις περισσότερες φορές τουλάχιστον.

  Γιατί λοιπόν να μην μάθουμε κι εμείς το μαλλί μας, αφού άλλωστε του δίνουμε τόση πολλή σημασία; Έτσι θα μπορέσουμε να το περιποιηθούμε ακόμα καλύτερα. Άσε που όποιο αγόρι ενδιαφέρεται για την κόμη του μετά το παρόν κείμενο θα αποκτήσει διπλές γνώσεις!   Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!  Σας αρέσει η ιστοσελίδα μας; Ακολουθείστε την Βερενίκη στο facebook και το instagram

Like us on facebook

Ας κοιτάξουμε την τρίχα κατά μήκος. Αποτελείται από δύο μέρη: την ρίζα και τον κορμό. Η ρίζα βρίσκεται μέσα στο δέρμα σε αυτό που λέμε βολβό της τρίχας ή θύλακα. Εκεί γεννιέται η τρίχα κι από εκεί μεγαλώνει. Σαν ένα σακουλάκι που βάζει τουβλάκια το ένα κάτω από το άλλο. Το κάθε τουβλάκι σπρώχνει το από πάνω του κι όλα μαζί βγαίνουν σιγά σιγά από το σακουλάκι και σχηματίζουν με αυτό τον τρόπο ένα μακαρόνι. Επειδή όλο το πάρτυ γίνεται μέσα στο σακουλάκι και τα τουβλάκια καθώς βγαίνουν σταδιακά χάνουν τον πυρήνα τους και παύουν να εμφανίζουν οποιαδήποτε βιοχημική δραστηριότητα, λέμε ότι η τρίχα αποτελείται από νεκρά κύτταρα.

Το σχήμα του βολβού και η ταχύτητα με την οποία στέλνει τα διάφορα μέρη της τρίχας προς τα έξω καθορίζουν το κατά πόσον τα μαλλιά μας είναι ίσια ή σγουρά. Έτσι ένας σχεδόν στρογγυλός σε διατομή και ευθυτενής βολβός «φτιάχνει» τρίχες πράσο όπου όλα τα μέρη της φυτρώνουν με την ίδια ταχύτητα. Ένας ελλειψοειδής σε διατομή βολβός όμως, που κάνει καμπουρίτσα μέσα στο δέρμα, φτιάχνει τρίχες κατσαρές.

Επιπλέον τα μέρη μίας κατσαρής τρίχας δεν φυτρώνουν με την ίδια ταχύτητα μέσα από τον θύλακα. Για να το κάνω πιο λιανά, φανταστείτε μία τρίχα σαν δύο λάστιχα κολλημένα το ένα με το άλλο. Το ένα λάστιχο φυτρώνει, ας πούμε, με διπλάσια ταχύτητα από το άλλο. Βγαίνει λοιπόν το βιαστικό λάστιχο να αντικρύσει τον κόσμο. Είναι όμως κολλημένο με το αργό αδερφάκι του το οποίο το «τραβάει» προς τα πίσω. Τι κάνει το γρήγορο λάστιχο; Σκύβει, κάνει μια στροφή στην πλάτη του αργού λάστιχου και συνεχίζει. Κι έτσι σχηματίζεται μία μπούκλα.

Στην κορυφή του βολβού έχουμε αδένες που παράγουν σμήγμα το οποίο λιπαίνει την τρίχα και προστατεύει τόσο το δέρμα του κεφαλιού όσο και την τρίχα την ίδια. Επομένως αυτοί που έχουν λιπαρά μαλλιά, έχουν υπερδραστήριους αδένες ενώ αυτοί που έχουν ξηρά μαλλιά, οι αδένες τους έχουν πάει διακοπές κι έχει μείνει προσωπικό ασφαλείας πίσω, που ε, κάνει ότι μπορεί το παλληκάρι μην το βαράτε.

Γύρω δε από τον βολβό υπάρχουν κάτι μικροί μύες που λέγονται ορθωτήρες και αναλαμβάνουν να μας σηκώσουν τις τρίχες άμα ακούσουμε κάτι κουλό. Εναλλακτικά μας βοηθούν να ζεσταθούμε λίγο όταν κάνει κρύο, καθότι με το που σηκωθούν οι τρίχες μας, παγιδεύεται ανάμεσά τους αέρας ο οποίος κρατά ζέστη κοντά στο σώμα μας. Να γιατί κοτοπουλιάζει το δέρμα μας όταν κρυώνουμε: είναι μια προσπάθεια του οργανισμού μας να διατηρήσει την επιφανειακή του θερμοκρασία. Είδατε ο οργανισμούλης μας; Δε μασά το θηρίο!

Πάμε τώρα στο πλάτος της τρίχας. Αυτή αποτελείται από τρία μέρη: τον μυελό, τον φλοιό που περιβάλλει τον μυελό και το περιτρίχιο που είναι η τελική επικάλυψη και είναι αυτό που λέμε «οι φολίδες» της τρίχας.

Ο μυελός αποτελείται από ένα είδος πρωτεΐνης, την κερατίνη που σχηματίζει κυψέλες σαν αυτές που βρίσκουμε στα μελίσσια. Περιέχει συνήθως μια μορφή του DNA μας και μπόλικο αέρα ανάμεσα στις κυψέλες. Κάτι σαν carte-de-visite (ζε μ’ απέλ Μισέλ, ε τιού, κομάν τιού τ’ απέλ;). Γι’ αυτό λυσσάνε στο CSI για τρίχες, αμ’ πώς, τόσο DNA έχει μέσα! Βέβαια δεν έχουν όλες οι τρίχες στο σώμα μας μυελό. Και πολλές φορές σε σγουρομάλλες μπορεί να μην υπάρχει καθόλου μυελός στις τρίχες των μαλλιών.

Ο φλοιός αποτελείται από σφιχτοπλεγμένες ίνες κερατίνης σαν συρματόσχοινα και λειτουργεί ως σκελετός για την τρίχα. Τα μαλλιά οφείλουν το χρώμα τους στην μελανίνη που επίσης έχει ο φλοιός ανάμεσα στις ίνες. Αυτή η στιβάδα είναι και η πιο ζουμερή, αν θέλετε, καθώς εκεί βρίσκουμε την μεγαλύτερη ποσότητα νερού.Το περιτρίχιο προστατεύει όλο αυτό το σύστημα καθώς περιέχει λιπίδια που δρουν σαν αδιάβροχη ασπίδα. Το περιτρίχιο είναι πιο σκληρό από τον φλοιό και σε αυτό κυρίως οφείλεται η δύναμη της τρίχας μας. Μοιάζει δε με λέπια ψαριού. Αλλά αυτό το ξέρετε ήδη από τις διαφημίσεις προϊόντων για μαλλιά. Πονηρούτσικα! Αυτά τα λέπια είναι σχεδόν διάφανα και αλληλεπικαλύπτονται, όπως τα κεραμίδια στη στέγη. Οι τρίχες έχουν από πέντε έως δέκα σειρές λεπιών το ένα πάνω από το άλλο. Μιλάμε για υπέρ-προστασία. Όσο πιο «ξάπλα» είναι τα λέπια πάνω στον φλοιό τόσο πιο απαλά είναι τα μαλλιά μας. Το γιατί το καταλαβαίνετε: άλλο είναι να χαϊδεύεις σκαντζόχοιρο κι άλλο να χαϊδεύεις έναν τρυφερό γατούλη, σωστά; Επιπλέον όταν οι φολίδες της τρίχας είναι παράλληλες με τον φλοιό αντανακλούν καλύτερα το φως. Τότε είναι που έχουμε λαμπερά μαλλιά! Περιττό να αναφέρουμε ότι το λείο περιτρίχιο προστατεύει το φλοιό από την απώλεια υγρασίας.

Η κατάσταση του περιτριχίου είναι το Α και το Ω για την καλή υγεία των μαλλιών μας. Μαλλιά με ανορθωμένες τις φολίδες τους μπερδεύονται πιο εύκολα, σπάνε, είναι πιο αφυδατωμένα και άρα φριζάρουν περισσότερο. Και γιατί φριζάρουν περισσότερο θα ρωτήσετε. Γιατί έτσι αφυδατωμένες που είναι, οι κακόμοιρες οι τρίχες, προσπαθούν να απομακρυνθούν η μία από την άλλη ώστε να απορροφήσουν όση περισσότερη υγρασία μπορούν από το περιβάλλον. Ορίστε, μόλις μάθατε το μηχανισμό του φριζαρίσματος. Άρα, την επόμενη φορά που θα δείτε το μαλλί σας να φριζάρει θυμηθείτε: υγρασία, υγρασία και πάλι υγρασία.

Και μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: τα σγουρά μαλλιά έχουν πιο ανορθωμένες φολίδες από τα ίσια. Το γεγονός αυτό τα καθιστά πιο ευαίσθητα στις καιρικές συνθήκες αλλά και τις χημικές επεξεργασίες. Έχουν περισσότερη ανάγκη από υγρασία, γι’ αυτό το χειμώνα τα σγουρά μαλλιά «ζωντανεύουν», ενώ το καλοκαίρι «κάθονται».

Φανταστείτε λοιπόν ένα τεράστιο κλαμπ, πίτα στον κόσμο που παρτάρει υπό τις μουσικές του DJEgkefalos. Όλος αυτός ο κόσμος είναι χωρισμένος σε χαρούμενα παρεάκια. Κάθε παρεάκι έχει ανάμεσά του ένα σακί. Μιλάμε για περίπου εκατό χιλιάδες σακιά, έτσι; Τα παρτάλια της παρέας ξερνάνε κάθε τόσο (αδένες) οι άλλοι ζουλάνε το σακί καθώς χορεύουνε (ορθωτήρες), έτσι για να ζεσταθεί η ατμόσφαιρα, βρε παιδί μου. Από το δε σακί ξεπηδά μια μακρουλή κερήθρα γεμάτη αέρα κοπανιστό, τυλιγμένη με χοντρά χρωματιστά συρματόσχοινα και γύρω από αυτά σκληρά λέπια. Αυτές είναι οι τρίχες σας. Συγχαρητήρια, να τις πάτε σε συνεδρία Ανώνυμων Αλκοολικών.

 

Comments

No posts found

Write a review