ΓΙΝΕ ΞΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ

16/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή


 
Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ημι-μόνιμες βαφές extreme χρωμάτων ξέρουν ότι ορισμένα χρώματα δεν φαίνονται καλά στα μαλλιά. Όσοι μάλιστα θέλουν τις παστέλ αποχρώσεις που έγιναν της μοδός πρέπει οπωσδήποτε η βάση τους να είναι Σκανδιναβικό ξανθό για να μην πω λευκό. Σε αυτή την περίπτωση πριν την εφαρμογή της ημι-μόνιμης θα πρέπει να έχει προηγηθεί ντεκαπάζ.
 

Το ντεκαπάζ γίνεται με την ανάμειξη ξανθιστικής σκόνης με ειδική κρέμα που περιέχει οξυζενέ. Το οξυζενέ κυκλοφορεί σε διάφορες περιεκτικότητες. Όμως για όσους θέλουν να το κάνουν μόνοι τους στο σπίτι το 20άρι οξυζενέ (6% οξυζενέ στο μείγμα του μπουκαλιού) είναι το πιο ασφαλές.

 
Συνήθως η αναλογία σκόνης με κρέμα οξυζενέ είναι 1 προς 1,5 δηλαδή ένα μέρος σκόνη με ενάμισι μέρος κρέμας. Όπως και να έχει, η συσκευασία κάθε εταιρείας λέει ακριβώς την αναλογία κι αυτή οφείλετε να ακολουθήσετε. Προτιμάτε επίσης να χρησιμοποιείτε ξανθιστική σκόνη και κρέμα οξυζενέ της ίδιας εταιρείας καθώς έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καλύτερα μαζί. Είναι σημαντικό να αναμειγνύετε ποσότητα οξυζενέ ίση ή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη. Ποτέ όμως λιγότερη. Στην τελική ό,τι λένε οι προδιαγραφές της εταιρείας.
 

Βήμα 1ο:

Το πιο σημαντικό στάδιο από όλα: δοκιμή. Αν δεν την κάνετε μην προχωρήσετε στο ντεκαπάζ, θα τα κάνετε θάλασσα. Αρχικά στο δέρμα, βάλτε μια δαχτυλιά ντεκαπάζ πίσω από το αυτί σας. Μετά από κανά τέταρτο θα νιώσετε μια ελαφριά φαγούρα. Αν όμως αισθανθείτε έντονο κάψιμο ή βγάλετε εξάνθημα τότε αφήστε το καλύτερα. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι αυτό τον τόνο μπορείτε να έχετε και βασιστείτε σε χρωμοσαμπουάν με ελαφρά οξειδωτικά ή σε χέννες.
 
Ως προς το μαλλί τώρα: επειδή η αναγραφόμενη ώρα δράσης του ντεκαπάζ στη συσκευασία είναι ενδεικτικη και εσείς δεν έχετε την εμπειρία ενός κομμωτή, πρέπει να είστε 100% σίγουροι για τη συμπεριφορά των μαλλιών σας πριν δοκιμάσετε κάτι τέτοιο.
 
Ξεχωρίστε μία τούφα των μαλλιών σας. Πάρτε ένα καλό ψαλίδι και κόψτε την τούφα όσο πιο κοντά στη ρίζα είναι δυνατόν. Μην λυπηθείτε να το κάνετε, μαλλιά είναι ξαναμακραίνουν. Δέστε την τούφα στην άκρη με ένα σπάγκο για να μην αρχίσουν οι τρίχες τις βόλτες. Αναμείξτε μια μικρούλα ποσότητα της ξανθιστικής σκόνης και του οξυζενέ κατά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βουτήξτε ολόκληρη την τούφα στο μείγμα, να καλυφθεί καλά και ακουμπήστε τη σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Όχι τίποτα άλλο, μην τα κάνετε γης μαδιάμ από τη δοκιμή. Ακόμα δεν αρχίσατε!
 
Παρατηρείστε πώς αλλάζει χρώμα η τούφα με την πάροδο του χρόνου. Αν πχ. ξεκινάτε με σκούρο καστανό μαλλί η τούφα θα ξανοίγει προς πορτοκαλί μεριά, μετά θα γίνει χρυσοκίτρινη, ανοιχτή κίτρινη και στο τέλος άσπρη. Με το που δείτε την τούφα να γίνεται πολύ ανοιχτό κίτρινο, δοκιμάστε την αντοχή της. Αν έχει γίνει σαν τσίχλα, εύγε! Την κάψατε. Φυσικά, αν έχει ασπρίσει δεν χρειάζεται καν να δοκιμάσετε την αντοχή της, είναι ήδη φιτίλια. Το χρονικό ζητούμενο είναι η στιγμή που από χρυσοκίτρινη γίνεται ανοιχτό κίτρινο, σαν το εσωτερικό μιας μπανανόφλουδας. Αυτός είναι και ο μέγιστος χρόνος που μπορείτε να αφήσετε το ντεκαπάζ πάνω στα μαλλιά σας.
 
Προσοχή για τις μελαχρινές και τους μελαχρινούς: αν η δοκιμή σας έδειξε ότι ο μέγιστος χρόνος εφαρμογής ξεπερνά το 40λεπτο τότε όταν θα έρθει η ώρα να κάνετε ντεκαπάζ, καλό θα είναι να το κάνετε σε δύο δόσεις. Η πρώτη από τη δεύτερη φορά πρέπει να απέχει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Στο ενδιάμεσο κάντε μία μάσκα με ελαιόλαδο. Ανεξάρτητα αν έχετε λιπαρά μαλλιά ή όχι, είναι αναγκαίο για να αντέξει το κεφάλι σας το επόμενο ντεκαπάζ.
 
Προσοχή όσους έχουν ξανθά μαλλιά: καλύτερα αντί για ντεκαπάζ να χρησιμοποιήσετε μια ξανθιστική βαφή σε ash blonde ή ξανθό σαντρέ. Αν εξακολουθείτε να επιμένετε στο ντεκαπάζ, ατιμούτσικα, χρησιμοποιείστε 10άρι οξυζενέ. Αν δεν βρίσκετε, τότε αραιώστε το 20άρι με απεσταγμένο νερό σε αναλογία 1:1.
 

Βήμα 2ο:

Έστω λοιπόν ότι η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία κι έχετε ανά χείρας το χρονολόγιο ξανοίγματος. Νιώθετε έτοιμοι να κολυμπήσετε στα βαθιά, αλλά όπως όλα τα μικρά παιδάκια χρειάζεστε μπρατσάκια. Στην παρούσα περίπτωση τα μπρατσάκια μας είναι το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας.
 
Απλώνουμε ένα εκ των άνω λαδιών σε όλο το μαλλί. Αφήνουμε το λάδι κανά τέταρτο. Μην φοβάστε ότι αυτή η προετοιμασία θα μειώσει τη δράση της ντεκαπάζ ή ότι δεν θα πιάσει. Μια χαρά θα εισχωρήσει η αμμωνία στην τρίχα, είναι θηρίο ανήμερο. Αντιθέτως το λαδωμένο κεφάλι βοηθάει να περαστεί πιο ομοιόμορφα η ντεκαπάζ στα μαλλιά. Επιπλέον ένα λαδωμένο κεφάλι σας παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία καθώς η τρίχα θα οξειδώνεται και θα αφυδατώνεται.
 

 
Αφού βάλαμε το λαδάκι μας, χωρίζουμε τα μαλλιά μας σε τομείς και στερεώνουμε τις τούφες με κοκκαλάκια, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, ό,τι διαθέτουμε τελοσπάντων. Αυτό θα βοηθήσει, αρχικά εσάς ώστε να δουλέψετε πιο γρήγορα αλλά και στην ομοιόμορφη κατανομή του υλικού ώστε να προκύψει πιο ομογενές αποτέλεσμα.
 
Αναμειγνύουμε εκ νέου τις μαγικές μας σκόνες και τα ζουμιά σε ένα πλαστικό μπωλ, με πλαστικό πινέλο κομμωτηρίου. Καλό είναι να φοράμε πλαστικά γάντια καθώς το μαγικό μας φίλτρο μπορεί να ερεθίσει τα χέρια μας. Ειδικά αν έχετε παρωνυχίδες θα πεθάνετε στον πόνο. Ο λόγος που τα πάντα πρέπει να είναι πλαστικά είναι γιατί το ματζούνι αυτό είναι οξειδωτικό, δεν θέλουμε να παίζουμε με σκουριασμένα εργαλεία, ε;
 
Χρειάζεστε οπωσδήποτε έναν δεύτερο καθρέπτη ώστε όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής να πάει το πινέλο εκεί που το θέλετε ακριβώς, όχι στο περίπου κάπου εκεί πίσω. Φροντίστε να φοράτε τα πιο άθλια παλιόρουχα που έχετε. Το ντεκαπάζ δρα σαν χλωρίνη στα υφάσματα. Μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών στους ώμους είναι επίσης μία πάρα πολύ καλή ιδέα.
 
Αν το κάνετε πρώτη φορά ή έχετε πολύ και μακρύ μαλλί σας προειδοποιώ: δεν θα γίνει όλο το κεφάλι με ένα πέρασμα. Πρέπει μέσα σε ένα τέταρτο να έχει μπει παντού το υλικό. Αδύνατον! Άρα θα δουλέψετε με τους τομείς που έχετε χωρίσει στο κρανίο. Το πρώτο ένα εκατοστό της ρίζας δεν το αγγίζουμε. Θα μείνει μαύρο στον αιώνα τον άπαντα. Αν παρ' όλα αυτά επιμένετε το περνάτε 15 λεπτά αφού έχετε περάσει το υπόλοιπο μαλλί. Η ζέστη που βγάζει το κεφάλι μας θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα έχετε σχετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
 
Πάμε στην καθ’ αυτό διαδικασία. Ξεκινάμε από τους τομείς που έχουμε χωρίσει στο λαιμό. Λύνουμε τον πρώτο τομέα και ξεχωρίζουμε με την μύτη του πινέλου μια λεπτή τούφα. Βάζουμε το ρολόι να μετρά και απλώνουμε με το πινέλο μπόλικη μπόλικη την ντεκαπάζ στην κάτω πλευρά της τούφας κατά τη φορά που φυτρώνει η τρίχα. Ομοίως και στην από πάνω πλευρά. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνουμε την εφαρμογή σε όλες τις τούφες του τομέα και προχωράμε στον επόμενο. Όσο πιο γρήγορα δουλεύουμε τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μαλλιών μπορεί να περαστεί στο πρώτο τέταρτο.
 
Λέγοντας αυτά υποθέτουμε ότι οι τομείς που προλάβαμε να περάσουμε είναι έτοιμοι. Έχει φτάσει το ρολόι στον μέγιστο επιτρεπτό χρόνο εφαρμογής οπότε πάμε για λούσιμο. Δεν λύνουμε τα άβαφτα μέρη γιατί θα δυσκολευτούμε να τα ξαναχωρίσουμε μετά. Προσπαθούμε όσο γίνεται να λούσουμε μόνο τα ξανθισμένα μαλλιά μας. Στεγνώνουμε με την πετσέτα μας και περνάμε λάδι τα ξανθισμένα μαλλιά μας. Τα πιάνουμε και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
 
Αν έχουν βραχεί τα άβαφτα μαλλιά τα στεγνώνουμε με το πιστολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ως άνω διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο του κεφαλιού. Λούσιμο, conditioner κι έτοιμοι!
 
Εννοείται ότι αν έχετε μεσαίου μήκους μαλλιά ή είστε γρήγοροι με ένα πέρασμα θα έχετε κάνει όλο το κεφάλι. Οπότε μόλις συμπληρώσετε τον απαραίτητο χρόνο προχωράτε κατευθείαν στο λούσιμο.
  
Επειδή μετά το ντεκαπάζ τα μαλλιά είναι κίτρινα, ειδικά για τα παστέλ, για να μην βγει το χρώμα που θα περάσετε μια εμετική αηδία, πρώτα πρέπει να κάνετε ρεφλέ ή να χρησιμοποιήσετε τόνερ. Αν όλα πήγαν κατευχήν τότε θα έχετε μια υπέροχη ψυχρή ξανθή ή λευκή βάση. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στα μαλλο-μαγειρέματά σας και φωτεινά χρώματα στο κεφάλι σας!
 

 
 

Comments

Η μόνη πραγματικά φυτική βαφή είναι η Χέννα. Όλες οι άλλες που λέγονται φυτικές είναι σκέτη χημεία. Απλά έχουν κάποια φυτικά εκχυλίσματα που όμως δεν κάνουν μεγάλη διαφορά. Στην πραγματικότητα επεμβαίνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στη δομή της τρίχας με τις κανονικές βαφες. Και φυσικά κάνουν την ίδια φθορά. Το πιο ασφαλές από όλα χρωμοσαμπουάν:
https://berenice.gr/hair/haircolour/colorshampoo/
Δεν κρατάει πολύ γιατί δεν έχει καθόλου οξειδωτικά αλλά τουλάχιστον είναι εντελώς ακίνδυνο. Είναι σαμπουάν όπως αυτό που λουζόμαστε με λίγο χρώμα μέσα. Βάφει την τρίχα από πάνω (γι’ αυτό δεν κρατά πολύ, ενώ στις μόνιμες βαφές το χρώμα μπαίνει μέσα λόγω της αμμωνίας και του οξυζενέ).
εκανα ντεκαπαζ μονη μου στο σπιτι αλλα δεν εβαλα αμεσως την βαφη....προσπαθησα να την βαλω μετα απο 3 μερες αλλα ειδα απο ολο το κεφαλι μου να πεφτουν τριχες και εβγαλα αμεσως την βαφη ...βαζω μασκες και ελαιολαδα....μπορω να περασω πανω απο το ντεκαπαζ ξανα την βαφη?? ισως μια φυτικη βαφη??


Write a review