ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ - ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

08/11/2016
by Ελένη Τουτουντζή

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνουν όλα αυτά τα νούμερα και τα ονόματα στις μονιμες βαφές; Σίγουρα έχετε μια εικόνα του τί είναι το σαντρέ ή το ντορέ, αλλά μήπως γενικά σας φαίνονται μια τεράστια σούπα; Ελάτε λοιπόν να τα βάλουμε μαζί σε μια τάξη.

Για να μπορέσουν οι εταιρείες να οργανώσουν τα χρώματά τους εφηύραν ένα σύστημα με αριθμούς, όπου ο κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Κάθε εταιρεία έχει μικροδιαφορές στην αρίθμηση, αλλά μόλις καταλάβετε το γενικό νόημα δεν θα σας μπερδεύει πια. Όλες συμφωνούν στην αρίθμηση του τόνου, δηλαδή του πόσο σκούρο ή ανοιχτό είναι το χρώμα. Αυτό είναι το πρώτο νούμερο που βλέπουμε στο κουτάκι μιας βαφής. Οι τόνοι πάνε από το 1 στο 10, με το 1 να είναι το μαύρο και το 10 το πιο ανοιχτό ξανθό. Οι πιο πολλές Ελληνίδες πχ έχουν φυσική βάση μεταξύ 3 και 6.

Η αρίθμηση στις εταιρείες φτάνει μέχρι το 12, απλά οι βαφές με αριθμό 11 και 12 είναι οι λεγόμενες «ξανθιστικές» ή «υπερ-ξανθιστικές». Είναι βαφές που ξανοίγουν τα μαλλιά 4 τόνους αντί για 3. Σημείωση: όλες οι μόνιμες βαφές ξανοίγουν τα μαλλιά μας ώστε να μπορέσουν να «περάσουν» οι χρωστικές τους στην τρίχα. Ακόμα και οι μαύρες βαφές δηλαδή. Απλά το μέγιστο που μπορούν να φτάσουν είναι 3 τόνους. Άρα πλέον ξέρουμε ότι αν πχ το φυσικό μας χρώμα είναι 3 και θέλουμε να το βάψουμε κάτι πιο ανοιχτό, μέχρι 6 θα φτάσουμε με μια βαφή. Ή στο 7 με μια υπερ-ξανθιστική. Επομένως το ότι βάλαμε μια βαφή που το πρώτο της νούμερο είναι 9, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε όπως δείχνει το κουτάκι της.

Κι εδώ έρχεται ο πιο βασικός κανόνας όλων: βαφή δεν ξανοίγει βαφή. Αν δηλαδή τα μαλλιά μας είναι ήδη βαμμένα και θέλουμε να τα ξανοίξουμε τότε αναγκαστικά ντεκαπάζ. Και με βάση αυτόν τον κανόνα καταλαβαίνουμε ότι οι ξανθιστικές βαφές δεν ξανοίγουν τη βαμμένη τρίχα. Άρα βαφή πάνω από βαφή θα αλλάξει την απόχρωση ή θα σκουρύνει το μαλλί. Δεν θα το ανοίξει.

Τα κουτιά λοιπόν γράφουν επάνω αριθμούς τύπου 7.63 ή 5-80 ή 7,0. Μάθαμε τι σημαίνει το πρώτο νούμερο, οπότε πάμε να δούμε τι σημαίνουν τα νούμερα μετά την παυλίτσα/τελίτσα/κόμμα. Τα νούμερα μετά είναι η απόχρωση, δηλαδή αν θα είναι π.χ. κόκκινο ή χρυσό το χρώμα που διαλέξαμε.

Εδώ είναι που, όπως είπαμε, δεν συμφωνούν οι εταιρείες. Άλλες έχουν νούμερα γι’ αυτό το σκοπό, άλλες έχουν γράμματα, πολλές μάλιστα έχουν δώσει διαφορετικό νούμερο στο ίδιο χρώμα. Οι βασικές αποχρώσεις είναι 7: μπλε (σαντρέ), μωβ (βιολέ), κίτρινο (ντορέ ή χρυσό), πορτοκαλί (χάλκινο), κόκκινο, πράσινο (ματ) και καφέ (μόκα ή σοκολατί). Τα ονόματα στην παρένθεση είναι η δευτερεύουσα ονομασία τους κι είναι αυτή που συνήθως βλέπουμε πάνω στο πακέτο. Επομένως ξέρουμε ότι ένα ξανθό ντορέ κιτρινίζει ενώ ένα ξανθό σαντρέ είναι πιο ψυχρό, σχεδόν μπλε ή γκρι.

Δεν θα σας κουράσω αντιστοιχίζοντας απόχρωση με νούμερο, εφόσον έτσι κι αλλιώς σε κάθε εταιρεία είναι λίγο διαφορετικά. Η ιδέα όμως είναι ίδια: Ένα νούμερο μετά την παυλίτσα σημαίνει ότι αυτή την απόχρωση έχει και τέρμα. Αν έχει δύο νούμερα τότε το πρώτο μας δείχνει τη βασική απόχρωση και το δεύτερο μας δείχνει τη δευτερεύουσα απόχρωση. Δηλαδή ένα απλό καφέ θα έχει ένα νούμερο μόνο μετά την παυλίτσα, π.χ. -6. ‘Ενα καφέ όμως που κοκκινίζει θα έχει 2 νούμερα, π.χ. -68. Το πρώτο νούμερο σημαίνει ότι είναι κατά βάση καφέ και το δεύτερο μας λέει ότι κοκκινίζει. Αν τα νούμερα είναι ίδια τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μία απόχρωση μόνο κι ότι το αποτέλεσμα θα είναι έντονο. Δηλαδή το -88 μας λέει ότι έχουμε ένα έντονο κόκκινο. Οι αριθμοί στα παραπάνω παραδείγματα είναι από το χρωματολόγιο της Schwarzkopf, οπότε μην το δέσετε σκοινί-κορδόνι ότι σε όλες τις εταιρείες το κόκκινο είναι το 8. Επίσης υπάρχουν και χρώματα με 3 νούμερα, αλλά καταλαβαίνουμε ότι το τρίτο χρώμα έχει πολύ λίγη περιεκτικότητα στη βαφή και άρα απλά δίνει μια τσαχπινιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, έστω ότι βλέπουμε στο κουτί να γράφει 4-65, τι καταλαβαίνουμε; Κοιτάμε το νούμερο πριν την παυλίτσα, το 4, και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι είναι σκούρο χρώμα. Αν θυμόμαστε, το 4 είναι το μεσαίο καστανό. Κοιτάμε τα νούμερα μετά την παύλα και ξέρουμε ότι το πρώτο νούμερο, το 6, μας δίνει την απόχρωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το 6 είναι η μόκα. Χμμ... άρα το χρώμα είναι σοκολατί. Το δεύτερο νούμερο, το 5 δηλαδή, μας δείχνει ότι δεν είναι καθαρό σοκολατί. Στο παράδειγμα αυτό ξέρουμε ότι το 5 είναι χρυσό. Άρα θα έχει χρυσούς τόνους. Συνεπώς το 4-65 είναι ένα μεσαίο σοκολατί που χρυσίζει (ή κιτρινίζει, όπως θέλετε πείτε το).

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να διαλέξετε μόνιμη βαφή ρίξτε μια ματιά στο χρωματολόγιό της για να πάρετε μια ιδέα απ’ το σύστημα αρίθμησης. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη βαφή για εσάς. Αν δηλαδή σιχαίνεστε το χρυσό κοιτάτε ποιό νούμερο υποδηλώνει «χρυσό» κι αποφύγετε να πάρετε βαφή που έχει αυτό τον αριθμό μετά την παυλίτσα/τελίτσα/κόμμα.

Για το πως εξουδετερώνουμε ένα χρώμα, πχ έχουμε κόκκινο και θέλουμε να το ξεφορτωθούμε, αυτό είναι άλλου παππά Ευαγγέλιο, με το οποίο όμως θα ασχοληθούμε προσεχώς. Έως τότε πολλά φιλιά και καλά μαλλομαγειρέματα!

Comments

No posts found

Write a review