ΟΙ 9,5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ 1

20/06/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Ως τυπική Ελληνίδα, τα μαλλιά μου είναι κατσαρά. Οι τρίχες των μαλλιών μου είναι πολύ λεπτές και δεν μπορούν να κρατήσουν την μπούκλα πέρα από κάποιο μήκος. Όσο τα μαλλιά μου είναι μέχρι τα αυτιά, έχω ένα ωραιότατο μπουκλωτό στεφάνι. Με το που φτάσουν στους ώμους ξεκινά το δράμα: η γνωστή «πυραμίδα».

 
Η κουάφ «πυραμίδα» ξεκινά στην κορυφή του κεφαλιού σπαστή και κάνει κάτι χαζοκύματα πάνω από τα αυτιά. Τα κύματα ξαφνικά μετατρέπονται σε δειλές μπούκλες όπου, κάπου εκεί στις άκρες, καταλήγουν σε θλιβερές ποντικοουρές. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μάλλον κανίς παρά άνθρωπο.
 

 
Γι’ αυτό το λόγο όταν ανακάλυψα το co wash ενθουσιάστηκα με την προοπτική του. Στην αρχή σιχαινόμουν την ιδέα του να λουστώ μόνο με κρέμα μαλλιών. Επίσης δεν είχα βρει ακόμα προϊόντα co wash. Έτσι αποφάσισα να εφαρμόσω τις γενικές αρχές του co wash αλλά με τα συμβατικά προϊόντα που ήδη είχα. Αραίωσα δηλαδή τα λουσίματά μου από μέρα παρά-μέρα σε κάθε 3 ή 4 μέρες. Σταμάτησα να στεγνώνω τα μαλλιά με πετσέτα κι αντ’ αυτού χρησιμοποιούσα T-shirt. Χτενιζόμουν μόνο όταν έβαζα κρέμα και μάλιστα με τα δάκτυλα. Έκοψα το πιστολάκι και σταμάτησα να πιάνω τα μαλλιά μου. Αντίο λαστιχάκια, αντίο κλάμερ. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα είδα εκπληκτικά αποτελέσματα.
 

Πείστηκα κι αποφάσισα (μετά από ενδελεχή έρευνα φυσικά) να προμηθευτώ τα απαραίτητα προϊόντα ώστε να δοκιμάσω τη μέθοδο σωστά. Έτσι γεννήθηκε το πείραμα των 9,5 εβδομάδων. Ξαναδιάβασα το ‘Curly Girl: the handbook’ για να καλύψω οποιαδήποτε κενά. Για τις ανάγκες του πειράματος λουζόμουν δύο φορές την εβδομάδα. Για να αποφύγω το ενδεχόμενο να γίνει το κείμενο τεράστιο οι φωτογραφίες είναι πάντα από το τέλος κάθε εβδομάδας. Πάμε να δούμε αν τελικά η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού μπορεί να κάνει όλα αυτά που υπόσχεται.
 

Μετά το λούσιμο τα πράγματα ήταν μάλλον θλιβερά. Άλλωστε το επιβεβαιώνει η έκφρασή μου στην φωτογραφία 3. Ο όγκος και η, ας πούμε, μπούκλα ξεκινούσε από τη μέση και κάτω. Οι άκρες έμοιαζαν με τα πλοκάμια του Κθούλου. Απογοήτευσις… Ήταν τελικά υπερβολικό το ζελέ που προτείνεται στο βιβλίο για το δικό μου μαλλί.
 
Την επόμενη εβδομάδα άφησα το μαλλί να στεγνώσει λίγο μόνο του και μετά έβαλα λιγότερο ζελέ από την προηγούμενη φορά:
 

Ετυμηγορία: Μα γιατί κορίτσι μου επιμένεις στο ζελέ αφού βλέπεις ότι δεν σου πάει; Το παραδέχομαι, κατσαρότητα υπάρχει. Επίσης σε σχέση με το πώς ήταν το κεφάλι στην φωτογραφία 1 η βελτίωση είναι εμφανέστατη. Το βασικό πρόβλημα όμως με το ζελέ είναι ότι τα μαλλιά ήταν κόκκαλο. Κι αυτή είναι μία αίσθηση που, εμένα τουλάχιστον, με ανατρίχιαζε. Ήθελα να μπορώ να περνάω τα χέρια μου μέσα από τα μαλλιά χωρίς να σκαλώνουν. Κι ας λέει η κυρία Massey ότι επουδενί αγγίζεις τις μπούκλες σου. Εγώ θέλω να τις αγγίζω! Εντάξει;
 
Την 3η εβδομάδα, πιο ψύχραιμα πλέον, πήρα την απόφαση να μην χρησιμοποιήσω τζελ. Αντ’ αυτού έβαλα πολύ λίγη κρέμα μαλλιών (σαν leave-in) και χρησιμοποίησα τη μέθοδο του plopping για το στέγνωμα. Αν αναζητήσετε την έννοια του όρου plopping θα συναντήσετε τις ακόλουθες δύο ερμηνείες: 1. Ρίξιμο 2. Αφόδευση.
 
Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα η, έστω και συνειρμικά, σχέση της μεθόδου του σγουρού κοριτσιού με σκατολογικές σκέψεις. Μην ξεχνάτε ότι το co wash κυκλοφορεί στο ίντερνετ και με την ονομασία no poo, που θα πει no shampoo. Δεν σημαίνει λοιπόν «όχι κακάκια».
 
Να σας εξηγήσω όμως τι είναι το plopping. Αφού στύψετε τα μαλλιά με απαλό χούφτωμα, απλώνετε ένα T-shirt στο τραπέζι, στο κρεββάτι ή σε όποια επιφάνεια σας βολεύει. Μερικά σγουρά κορίτσια χρησιμοποιούν το καπάκι της λεκάνης γι’ αυτό το σκοπό. (Κι άλλοι σκατολογικοί συνειρμοί, δεν φταίω εγώ.) Συγκεντρώνουν τα μαλλιά στο κέντρο της μπλούζας και την τυλίγουν γύρω από το κεφάλι σαν οικοδόμοι. Φροντίζουν ώστε όλη η χαίτη να βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Μένουν έτσι τόσο ώστε να στεγνώσουν τελείως.
 

Έτσι κι εγώ, το έπαιξα Erykah Badu και περίμενα υπομονετικά να στεγνώσω, προς διασκέδαση του συζύγου, ο οποίος έσκαγε στα γέλια κάθε φορά που έπεφτε το βλέμμα του πάνω μου.
 

Ομολογουμένως ήταν ελαφρώς περίεργη η εμφάνιση της κόμης. Και όγκος υπήρχε και μπούκλα. Πλην όμως τα μαλλιά δεν είχαν χαρακτήρα ή συνεκτικότητα. Η αίσθηση ελευθερίας από την απουσία ζελέ ήταν υπέροχη πάντως. Σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μου. Παρ’ όλα αυτά ούτε αυτή η μέθοδος με ικανοποίησε. Έπρεπε να βρω κάτι άλλο.
 
Και το βρήκα! Αντί για ζελέ, αφρό. Πιστή στο βιβλίο έψαξα ενδελεχώς τις ετικέτες όλων των αφρών στα ράφια για τυχόν σιλικόνες, καστορέλαια, οινοπνεύματα και άλλα κακά πνεύματα πριν καταλήξω.
 

Σαφής ο ενθουσιασμός στο βλέμμα, καθότι επιτέλους κατόρθωσα να έχω πιο συνεκτική μπούκλα. Και μάλιστα χωρίς plopping. (Μεταξύ μας πολύς μπελάς το ρημάδι το plopping, τόση ώρα με το μπλουζάκι σα φακίρης. Άσε που είναι τρελλό ξενέρωμα όταν κυκλοφορεί άντρας στο σπίτι. Θέλω να εξακολουθεί να με θεωρεί ο σύζυγός μου θελκτική, όχι να του θυμίζω την κυρία Ασπασία από τον 5ο όροφο).
 
Την επόμενη εβδομάδα, ανανέωσα το χρώμα μου, οπότε για τις ανάγκες προετοιμασίας για βαφή χρησιμοποίησα για πρώτη φορά, από την αρχή του πειράματος, σαμπουάν. Και πάλι φρόντισα να μην έχει θειϊκά άλατα. Και ιδού:
 

Όσοι χρησιμοποιούν extreme βαφές σε όλο το κεφάλι ξέρουν ότι παίζει πολύυυ χτένισμα. Τόσο για να χωρίσεις τα μαλλιά σε τομείς (ώστε να διευκολυνθείς στο βάψιμο) όσο για να πάει το χρώμα παντού. Το χτένισμα χωρίς κρέμα μαλλιών η κυρία Massey το αφορίζει (φτου κακά, έξι έξι έξι!) Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Το καλό είναι ότι οι ημι-μόνιμες περιέχουν μαλακτικά στοιχεία (λιγότερο βέβαια από τις κρέμες) οπότε δεν έκανα και τόσο μεγάλη ζημιά στο πείραμα.
 
Δεδομένου αυτού, η εμφάνιση είναι πολύ καλή. Όγκος, τσεκ! Μπούκλα, τσεκ! Ύστερα από όλη αυτή την εβδομάδα είχα αρχίσει να πιστεύω ότι το είχα πιάσει το νόημα του co wash.
 
Με αυτά και μ’ αυτά κλείνει και το 1ο μέρος του πειράματος. Στο επόμενο επεισόδιο θα δούμε πώς προχώρησε η co wash διαδικασία καθώς και τα γενικά συμπεράσματα από αυτή. Έως τότε πολλά φιλιά και καλά χρωματικά πειράματα.
 
 

 
(Σημείωση: Το ημερολόγιο αυτό καταγράφηκε το 2014, όταν το berenice.gr ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας και τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα αγοράστηκαν από το ebay, καθότι ακόμα τότε το co wash ήταν σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα και δύσκολα έβρισκε κανείς τέτοια προϊόντα.)
 
 

Comments

No posts found

Write a review