ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΛΛΙ - ΠΩΣ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΕΤΑΙ

09/11/2016
by Ελένη Τουτουντζή


Βάφεις τα μαλλιά σου κόκκινα εδώ και καιρό, διψάς όμως για αλλαγή, οπότε λες ας τα κάνω μαύρα. Πάρα πολύ ωραία, το μαύρο καλύπτει τα πάντα, είσαι μια χαρά. Τι γίνεται όμως αν θες να το γυρίσεις σε καστανό; Γνωρίζεις καλά ότι θα ξεροσταλιάσεις να περιμένεις να κατέβει η ρίζα για να κόβεις σιγά σιγά το παλιό κόκκινο. Στο μεταξύ ανάμεσα στις βαφές, κάθε δυο βδομάδες θα ξεπροβάλλει το κοκκινάκι και θα ανεβαίνει το αίμα σου στο κεφάλι. Φίνα!
 
Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος ανησυχίας αν γνωρίζεις λίγο πώς να δουλεύεις τα χρώματα. Αρχικά κράτα στο νου σου ότι όλες μα όλες οι μόνιμες βαφές παίζουν με τις ίδιες βασικές αποχρώσεις οι οποίες είναι 7: μπλε (σαντρέ), μωβ (βιολέ), κόκκινο, πορτοκαλί (χάλκινο), κίτρινο (ντορέ ή χρυσό), πράσινο (ματ). Ρίξε και μια ματιά σε προηγούμενο άρθρο για την αρίθμηση των βαφών και θα τις κατανοήσεις καλύτερα. Έπειτα κοίτα εδώ:
 

 
Αυτό το σχεδιάγραμμα θα σε βοηθήσει να επιλέξεις την κατάλληλη βαφή για να περιορίσεις την επανεμφάνιση ανεπιθύμητου παλιού χρώματος.
 
Το κόλπο είναι να κοιτάς τα απέναντι χρώματα. Το αντίθετο του μπλε είναι το πορτοκαλί, του μωβ το κίτρινο και ούτω καθ’ εξής. Τα αντίθετα χρώματα όταν αναμειχθούν μεταξύ τους αποδυναμώνουν το ένα το άλλο. Συνεχίζοντας το πιο πάνω παράδειγμα με το κόκκινο που ξερνά, αν θέλω το καστανό μου να δείχνει καστανό τότε θα διαλέξω βαφή με αντίθετη απόχρωση. Δηλαδή το καστανό που θα βάλω θα πρέπει να περιέχει πράσινο, το λεγόμενο ματ. Δεν πρέπει να διαλέξω καστανό ντορέ γιατί κίτρινο και κόκκινο κάνει πορτοκαλί, άρα πάλι θα κοκκινίζει, δεν θα διαλέξω καφέ χάλκινο γιατί το χάλκινο είναι πορτοκαλί και άρα έχει κόκκινο μέσα. Δεν θα διαλέξω όμως ούτε σαντρέ απόχρωση γιατί μπλε και κόκκινο κάνει μωβ κι άρα θα εξακολουθώ να βλέπω το καφέ μου να κοκκινίζει. Το μόνο χρώμα που θα μου δώσει καθαρό καστανό πάνω από κόκκινο είναι το πράσινο.
 
Με το ίδιο σκεπτικό δρουν και τα υπόλοιπα χρώματα. Συνήθως όμως το κόκκινο είναι που μας σπάει τα νεύρα κι αυτό γιατί οι φυσικές καστανές έχουν κόκκινο στο μαλλί τους έτσι κι αλλιώς. Είναι πάντα εκεί σαν τον Φρέντυ Κρούγκερ που δεν πεθαίνει ποτέ.
 
Αντίστοιχο πρόβλημα έχουμε μετά από ντεκαπάζ. Ανάλογα με το πόσο καταφέραμε να ανοίξουμε το μαλλί μας, έχουμε και κάποιες φυσικές χρωστικές να επιμένουν. Κι αν δεν τις αντιμετωπίσουμε σωστά τότε κινδυνεύουμε το χρώμα που θέλουμε να περάσουμε να μην βγει όπως πρέπει.
 
Ας δούμε λοιπόν ποιές φυσικές αποχρώσεις μένουν στην τρίχα μετά από ξάνοιγμα:
Σε βάση από 1 έως και 5 έχουμε κόκκινο στο μαλλί μας.
Από 6 έως 7 έχουμε πορτοκαλί.
Από 8 έως 10 έχουμε κίτρινο.
 
Πάμε τώρα σε ένα παράδειγμα: Είμαστε σκούρες καστανές κι ανοίξαμε το μαλλί μας σε 7. Αυτό σημαίνει ότι το ξανθό που πετύχαμε πορτοκαλίζει. Θέλουμε να κάνουμε λοιπόν ένα μεσαίο ξανθό βιολέ. Αν πάρουμε καθαρά βιολέ χρώμα δεν θα μπορέσει με επιτυχία να καλύψει το πορτοκαλί μας, γιατί το μωβ δεν εξουδετερώνει το πορτοκαλί. Το μπλε όμως εξουδετερώνει μια χαρά το πορτοκαλί. Άρα θα ψάξουμε να βρούμε χρώμα που να έχει και λίγο μπλε (σαντρέ) μέσα. Σε αυτή την περίτωση έχουμε δύο επιλογές: α) χρησιμοποιούμε μια βιολέ σαντρέ βαφή ή β) χρησιμοποιούμε βιολέ βαφή στην οποία έχουμε προσθέσει μερικές σταγόνες αντι-πορτοκαλί μίξτον.
 
Ωπ ωπ! Τι είναι τα μίξτον; Τα μίξτον είναι πρόσθετα βαφής (όλες οι εταιρείες έχουν) που αναμειγνύονται με τη βαφή σε μικρή ποσότητα είτε για να εξουδετερώσουν είτε για να ενισχύσουν ένα χρώμα. Περιέχουν μία καθαρή απόχρωση ώστε να μας επιτρέπουν με την κατάλληλη μίξη να βγάλουμε το χρώμα που θέλουμε. Δεν έτυχε, πέτυχε!
 
Εννοείται ότι αν πάμε σε κομμωτήριο και τους πούμε «θέλω το τάδε χρώμα», οι κομμωτές τα ξέρουν αυτά απ’ έξω κι ανακατωτά και με το που μας δουν θα ξέρουν τι ματζούνια να ανακατέψουν για να μας δώσουν το χρώμα που θέλουμε. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορεί και να μην πάρουμε αυτό που θέλουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι παραδίδουμε τα όπλα. Έχουμε έναν γενικό μπούσουλα ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τι γίνεται στο κεφάλι μας και να διορθώσουμε ή να αντιμετωπίσουμε ανεπιθύμητα χρώματα στο μαλλί.
 

 
Υ.Γ. (πολύ σημαντικό): Καμία βαφή δεν ξανοίγει το βαμμένο μας μαλλί. Ούτε καν οι ξανθιστικές. Οποιαδήποτε διόρθωση επομένως κάνουμε θα γίνει σε τόνο ίδιο ή πιο σκούρο από τον δικό μας. Αν θέλουμε κάτι πιό ανοικτό, μόνο ντεκαπάζ.
 
 
 

ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ - ΑΡΙΘΜΗΣΗ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ

08/11/2016
by Ελένη Τουτουντζή

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι σημαίνουν όλα αυτά τα νούμερα και τα ονόματα στις μονιμες βαφές; Σίγουρα έχετε μια εικόνα του τί είναι το σαντρέ ή το ντορέ, αλλά μήπως γενικά σας φαίνονται μια τεράστια σούπα; Ελάτε λοιπόν να τα βάλουμε μαζί σε μια τάξη.

Για να μπορέσουν οι εταιρείες να οργανώσουν τα χρώματά τους εφηύραν ένα σύστημα με αριθμούς, όπου ο κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε ένα χρώμα. Κάθε εταιρεία έχει μικροδιαφορές στην αρίθμηση, αλλά μόλις καταλάβετε το γενικό νόημα δεν θα σας μπερδεύει πια. Όλες συμφωνούν στην αρίθμηση του τόνου, δηλαδή του πόσο σκούρο ή ανοιχτό είναι το χρώμα. Αυτό είναι το πρώτο νούμερο που βλέπουμε στο κουτάκι μιας βαφής. Οι τόνοι πάνε από το 1 στο 10, με το 1 να είναι το μαύρο και το 10 το πιο ανοιχτό ξανθό. Οι πιο πολλές Ελληνίδες πχ έχουν φυσική βάση μεταξύ 3 και 6.

Η αρίθμηση στις εταιρείες φτάνει μέχρι το 12, απλά οι βαφές με αριθμό 11 και 12 είναι οι λεγόμενες «ξανθιστικές» ή «υπερ-ξανθιστικές». Είναι βαφές που ξανοίγουν τα μαλλιά 4 τόνους αντί για 3. Σημείωση: όλες οι μόνιμες βαφές ξανοίγουν τα μαλλιά μας ώστε να μπορέσουν να «περάσουν» οι χρωστικές τους στην τρίχα. Ακόμα και οι μαύρες βαφές δηλαδή. Απλά το μέγιστο που μπορούν να φτάσουν είναι 3 τόνους. Άρα πλέον ξέρουμε ότι αν πχ το φυσικό μας χρώμα είναι 3 και θέλουμε να το βάψουμε κάτι πιο ανοιχτό, μέχρι 6 θα φτάσουμε με μια βαφή. Ή στο 7 με μια υπερ-ξανθιστική. Επομένως το ότι βάλαμε μια βαφή που το πρώτο της νούμερο είναι 9, δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε όπως δείχνει το κουτάκι της.

Κι εδώ έρχεται ο πιο βασικός κανόνας όλων: βαφή δεν ξανοίγει βαφή. Αν δηλαδή τα μαλλιά μας είναι ήδη βαμμένα και θέλουμε να τα ξανοίξουμε τότε αναγκαστικά ντεκαπάζ. Και με βάση αυτόν τον κανόνα καταλαβαίνουμε ότι οι ξανθιστικές βαφές δεν ξανοίγουν τη βαμμένη τρίχα. Άρα βαφή πάνω από βαφή θα αλλάξει την απόχρωση ή θα σκουρύνει το μαλλί. Δεν θα το ανοίξει.

Τα κουτιά λοιπόν γράφουν επάνω αριθμούς τύπου 7.63 ή 5-80 ή 7,0. Μάθαμε τι σημαίνει το πρώτο νούμερο, οπότε πάμε να δούμε τι σημαίνουν τα νούμερα μετά την παυλίτσα/τελίτσα/κόμμα. Τα νούμερα μετά είναι η απόχρωση, δηλαδή αν θα είναι π.χ. κόκκινο ή χρυσό το χρώμα που διαλέξαμε.

Εδώ είναι που, όπως είπαμε, δεν συμφωνούν οι εταιρείες. Άλλες έχουν νούμερα γι’ αυτό το σκοπό, άλλες έχουν γράμματα, πολλές μάλιστα έχουν δώσει διαφορετικό νούμερο στο ίδιο χρώμα. Οι βασικές αποχρώσεις είναι 7: μπλε (σαντρέ), μωβ (βιολέ), κίτρινο (ντορέ ή χρυσό), πορτοκαλί (χάλκινο), κόκκινο, πράσινο (ματ) και καφέ (μόκα ή σοκολατί). Τα ονόματα στην παρένθεση είναι η δευτερεύουσα ονομασία τους κι είναι αυτή που συνήθως βλέπουμε πάνω στο πακέτο. Επομένως ξέρουμε ότι ένα ξανθό ντορέ κιτρινίζει ενώ ένα ξανθό σαντρέ είναι πιο ψυχρό, σχεδόν μπλε ή γκρι.

Δεν θα σας κουράσω αντιστοιχίζοντας απόχρωση με νούμερο, εφόσον έτσι κι αλλιώς σε κάθε εταιρεία είναι λίγο διαφορετικά. Η ιδέα όμως είναι ίδια: Ένα νούμερο μετά την παυλίτσα σημαίνει ότι αυτή την απόχρωση έχει και τέρμα. Αν έχει δύο νούμερα τότε το πρώτο μας δείχνει τη βασική απόχρωση και το δεύτερο μας δείχνει τη δευτερεύουσα απόχρωση. Δηλαδή ένα απλό καφέ θα έχει ένα νούμερο μόνο μετά την παυλίτσα, π.χ. -6. ‘Ενα καφέ όμως που κοκκινίζει θα έχει 2 νούμερα, π.χ. -68. Το πρώτο νούμερο σημαίνει ότι είναι κατά βάση καφέ και το δεύτερο μας λέει ότι κοκκινίζει. Αν τα νούμερα είναι ίδια τότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε μία απόχρωση μόνο κι ότι το αποτέλεσμα θα είναι έντονο. Δηλαδή το -88 μας λέει ότι έχουμε ένα έντονο κόκκινο. Οι αριθμοί στα παραπάνω παραδείγματα είναι από το χρωματολόγιο της Schwarzkopf, οπότε μην το δέσετε σκοινί-κορδόνι ότι σε όλες τις εταιρείες το κόκκινο είναι το 8. Επίσης υπάρχουν και χρώματα με 3 νούμερα, αλλά καταλαβαίνουμε ότι το τρίτο χρώμα έχει πολύ λίγη περιεκτικότητα στη βαφή και άρα απλά δίνει μια τσαχπινιά στο τελικό αποτέλεσμα.

Ανακεφαλαιώνοντας, έστω ότι βλέπουμε στο κουτί να γράφει 4-65, τι καταλαβαίνουμε; Κοιτάμε το νούμερο πριν την παυλίτσα, το 4, και αμέσως καταλαβαίνουμε ότι είναι σκούρο χρώμα. Αν θυμόμαστε, το 4 είναι το μεσαίο καστανό. Κοιτάμε τα νούμερα μετά την παύλα και ξέρουμε ότι το πρώτο νούμερο, το 6, μας δίνει την απόχρωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το 6 είναι η μόκα. Χμμ... άρα το χρώμα είναι σοκολατί. Το δεύτερο νούμερο, το 5 δηλαδή, μας δείχνει ότι δεν είναι καθαρό σοκολατί. Στο παράδειγμα αυτό ξέρουμε ότι το 5 είναι χρυσό. Άρα θα έχει χρυσούς τόνους. Συνεπώς το 4-65 είναι ένα μεσαίο σοκολατί που χρυσίζει (ή κιτρινίζει, όπως θέλετε πείτε το).

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να διαλέξετε μόνιμη βαφή ρίξτε μια ματιά στο χρωματολόγιό της για να πάρετε μια ιδέα απ’ το σύστημα αρίθμησης. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη βαφή για εσάς. Αν δηλαδή σιχαίνεστε το χρυσό κοιτάτε ποιό νούμερο υποδηλώνει «χρυσό» κι αποφύγετε να πάρετε βαφή που έχει αυτό τον αριθμό μετά την παυλίτσα/τελίτσα/κόμμα.

Για το πως εξουδετερώνουμε ένα χρώμα, πχ έχουμε κόκκινο και θέλουμε να το ξεφορτωθούμε, αυτό είναι άλλου παππά Ευαγγέλιο, με το οποίο όμως θα ασχοληθούμε προσεχώς. Έως τότε πολλά φιλιά και καλά μαλλομαγειρέματα!

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ SILVER ΜΑΛΛΙΑ

03/11/2016
by Ελένη Τουτουντζή

Από τα πιο δύσκολα χρώματα για να πετύχει κανείς στα μαλλιά είναι το γκρι. Θέλουμε έναν ασημί χείμαρρο, αλλά πώς θα τον πετύχουμε; Αρχικά οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι δεν πετυχαίνει σε όλους. Ειδικά αν η βάση μας είναι πολύ σκούρα, θα πρέπει πρώτα να περάσουμε από το στάδιο του ντεκαπάζ, το οποίο, κακά τα ψέμματα, όλοι τρέμουμε. Δεύτερον αν η τρίχα μας από φυσικού της βγάζει πολλή κιτρινίλα μετά το ντεκαπάζ, επίσης θα δυσκολευτούμε.

Ευτυχώς όμως υπάρχουν προϊόντα για τον σκοπό αυτό που κάνουν τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη. Ας δούμε ποιά είναι αυτά και τα βήματα που μπορούν να μας οδηγήσουν στο πολυπόθητο γκρι:

Ξεκινάμε λοιπόν με το ντεκαπάζ. Αναμιγνύεται με οξυζενέ περιεκτικότητας 6% ή 9%. Αυτά λέγονται επίσης και 20άρι ή 30άρι οξυζενέ αντίστοιχα. Υπάρχει και μεγαλύτερης περιεκτικότητας (12%, το λένε επίσης και 40άρι ή 40vol) αλλά αυτό δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ για ντεκαπάζ, ακόμα κι αν το μαλλί μας είναι μαύρο γιατί αφήνει πάρα πολλή κιτρινίλα. Το οξυζενέ αυτό είναι μόνο για ανταύγειες ή για τεχνικές τύπου balayage.

Αν είναι να ανοίξουμε μικρή περιοχή στο μαλλί μας τότε μπορούμε μαζί με το μείγμα του ντεκαπάζ να αναμείξουμε το πρόσθετο Bleach & Tone της σειράς Blondme και με αυτό τον τρόπο να πετύχουμε ξάνθισμα και ρεφλέ σε ένα βήμα.

Τι είναι το ρεφλέ, θα μου πείτε όμως; Το ρεφλέ είναι βαφή σε πολύ απαλούς χρωματισμούς η οποία περνιέται μετά το ντεκαπάζ για να διορθωθούν οι κιτρινίλες ή μετά τη βαφή για να διορθωθεί το χρώμα αν κάτι δεν πήγε καλά ή να τονιστεί μια απόχρωση. Το ρεφλέ δεν ξανοίγει το μαλλί από μόνο του. Είναι λοιπόν το χρώμα που θα φτιάξει τη «βάση» μας για το τελικό γκρι που θέλουμε να πετύχουμε. Τα ρεφλέ αναμειγνύονται με χαμηλής περιεκτικότητας οξυζενέ, δηλαδή 2% (το λεγόμενο 7άρι ή 7vol) ή 3% (10άρι ή 10 vol) και εφαρμόζονται για λίγο χρόνο. Σε ένα 20λεπτο δηλαδή έχουμε τελειώσει. Τα ρεφλέ κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα, όπως για παράδειγμα στο χρώμα του πάγου ή απαλό ροζ ή, για την προκειμένη περίπτωση, σε γκρι. Όσες είναι τυχερές και δεν βγάζει πολύ κιτρινίλα το μαλλί τους μπορεί και να τους φτάσει το γκρι ρεφλέ. Δεν θα είναι γκρι που βγάζει μάτι, αλλά θα είναι ένα βήμα παραπέρα από το απλό ψυχρό ξανθό.

Ναι αλλά εμείς θέλουμε αυτό:

Καλά κάνουμε! Έρχεται λοιπόν η αγαπητή κυρία Schwarzkopf και μας δίνει τα εργαλεία για να το πετύχουμε. Ποιά είναι αυτά; Η σειρά Igora Royal Absolutes Silverwhite. Αυτός ο τίτλος σιδηρόδρομος περιλαμβάνει γκρι σε τέσσερις αποχρώσεις. Το Silver που είναι ανοιχτό ασημί, το Dove Grey που είναι μεσαίο ασημί, το Grey Lilac που είναι και αυτό μεσαίο ασημί αλλά με απαλούς μωβ τόνους και το Slate Grey που είναι το σκούρο γκρι της σειράς. Αυτές είναι βαφές που αναμειγνύονται με το 3% οξυζενέ που είπαμε πιο πάνω.

Καλό είναι το ντεκαπάζ μας να το έχουμε φτάσει τουλάχιστον σε τόνο 9 για να μην πω 10. Αν έχουμε καταφέρει και το φτάσουμε σε 12 τότε έχουμε την τέλεια βάση! Αλλιώς τα ρεφλέ μας δεν θα πιάσουν. Επίσης καλό είναι το ντεκαπάζ μας να είναι ομοιόμορφο. Όλα καλά κι ωραία, θα μου πείτε, αλλά δουλεύουν πραγματικά; Δουλεύουν ανάλογα την τρίχα και το πόσο κίτρινο έχει. Υπάρχουν κάποιες που το Silver τους δίνει ένα ωραίο ασημί κι άλλες που τους το αφήνει σαντρέ. Υπάρχουν άλλες που το Dove Grey τους δίνει πολύ σκούρο αποτέλεσμα κι άλλες που τους αφήνει ένα έντονο μεσαίο γκρι. Ορισμένες για το τελείωμα (αλλά και για φρεσκάρισμα) περνούν ημι-μόνιμο γκρι. Προσοχή με το Slate Grey, είναι σκούρο ανθρακί κι ενδεχομένως να δώσει υπερβολικά σκοτεινό αποτέλεσμα. Το βασικό μυστικό της επιτυχίας πάντως είναι να έχει ξανοίξει καλά το μαλλί μας και να έχει όσο το δυνατόν λιγότερες κιτρινίλες και χρυσούς τόνους.

Απογοητευτήκατε; Περιμένατε μαγική λύση που τα κάνει αόρατα (ή στην περίπτωσή μας γκρι); Μην απογοητεύεστε. Τρίχα από τρίχα έχει διαφορά. Το καλό είναι ότι υπάρχουν προϊόντα όπως τα Silverwhite που σας έγραψα που το κάνουν λίγο πιο εύκολο γιατί είναι σχεδιασμένα για να αποδίδουν αυτό ακριβώς το χρώμα. Τώρα, αν το ντεκαπάζ, όσο και να το παλέψουμε μάς δίνει χρυσό μαλλί, ίσως θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι μέχρι σαντρέ μπορούμε να το φτάσουμε και δεν παίρνει άλλο γκριζάρισμα.

Όπως και να έχει στην πλειοψηφία των κεφαλιών η σειρά Silverwhite δίνει γκρι, απλά μπορεί να δώσει λιγότερο ή περισσότερο από όσο θέλουμε κι αυτό εξαρτάται από τη βάση μας, την ποιότητα του μαλλιού μας και τις χρωστικές που έχουν απομείνει στην τρίχα μας μετά το ντεκαπάζ.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΓΙΑ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ, ΓΡΑΨΤΕ ΣΤΟ info@berenice.gr

 

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΙ-ΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ

12/04/2016
by Ελένη Τουτουντζή

1. Τι είναι οι ημι-μόνιμες βαφές;

Οι ημι-μόνιμες βαφές είναι στην ουσία κρέμες (όπως περίπου το conditioner μας) με οργανικές χρωστικές ουσίες. Καθώς η τρίχα απορροφά τις μαλακτικές ουσίες της κρέμας βαφής, απορροφά μαζί και τις χρωστικές οι οποίες επικάθονται ανάμεσα ή πάνω στα λέπια της τρίχας και της δίνουν χρώμα.

2. Οι ημι-μόνιμες ξανοίγουν τα μαλλιά;

Όχι. Δεν περιέχουν οξειδωτικά ούτε αμμωνία και άρα δεν μπορούν να ανοίξουν το φυσικό μας χρώμα. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κατευθείαν όπως είναι από το βαζάκι (χωρίς δηλαδή να αναμιχθούν με οξυζενέ) και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποιούνται κατά κανόνα σε ξανθισμένα ή φυσικά ανοιχτόχρωμα μαλλιά (τόνος από 6 και πάνω, δείτε και ερώτηση 7).

3. Δηλαδή δεν χρειάζεται οξυζενέ για να δουλέψει;

Όχι. Οξυζενέ τζηζ κακό. Ποτέ ποτέ ποτέ. Το οξυζενέ θα διαλύσει το χρώμα. Στην καλύτερη περίπτωση θα το κάνει ένα απροσδιορίστου χρώματος παστέλ σίχαμα. Όπως είπαμε και παραπάνω, όπως είναι από το βαζάκι το βάζουμε στο μαλλί χωρίς να το ανακατέψουμε με οποιοδήποτε από τα γνωστά χημικά βαφής.

 

4. Καλύπτουν τα λευκά μαλλιά;

Το χρώμα της λευκής τρίχας προκύπτει από την απουσία της ευμελανίνης και της φαιομελανίνης, που είναι οι δύο φυσικές χρωστικές των μαλλιών μας. Το πώς αντιδρά με τις ημι-μόνιμες ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα της τρίχας. Κατά πάσα πιθανότητα να βαφτούν αλλά δεν θα διατηρήσουν το χρώμα για πολύ κι επιπλέον θα βγει πολύ πιο φωτεινό αποτέλεσμα από τις υπόλοιπες. Άρα έτσι κι αλλιώς θα ξεχωρίζουν. Εκτός φυσικά αν έχουμε κάνει ντεκαπάζ ή ξάνθισμα οπότε δεν θα υπάρχει διαφορά.

5. Πόσο διαρκούν οι ημιμόνιμες βαφές;

Οι ημι-μόνιμες βαφές, όπως και οι μόνιμες, ξεθωριάζουν σε κάθε λούσιμο. Οι εταιρείες δίνουν μια διάρκεια έως 8 λουσίματα περίπου, η οποία εξαρτάται και από την ποιότητα της τρίχας. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι φεύγουν τελείως. Αν λούζεστε για παράδειγμα μέρα παρά μέρα, την δεύτερη εβδομάδα θα έχει φύγει αισθητά η λάμψη τους και το χρώμα θα είναι πολύ πιο ανοικτό. Αν έχετε περάσει την ημι-μόνιμη πάνω από ντεκαπάζ, μετά από ένα μήνα το αποτέλεσμα θα είναι περίπου όπως στη φωτογραφία.

6. Όλες οι αποχρώσεις διαρκούν το ίδιο;

Δεν διαρκούν όλες οι ημιμόνιμες το ίδιο. Από αυτές που ξεθωριάζουν πιο γρήγορα σε αυτές που κρατάνε περισσότερο η σειρά είναι ως εξής:

1. όλα τα παστέλ και τα ανοικτά μωβ

2. μωβ

3. κίτρινα και πορτοκαλί

4. κόκκινα και φούξια

5. μπλε

6. πράσινα

7. Τα μαλλιά μου είναι καστανά. Θα πιάσει η ημι-μόνιμη;

Εξαρτάται πόσο σκούρα είναι τα μαλλιά σας. Οι ημι-μόνιμες βαφές εφαρμόζονται κατά κανόνα σε ανοικτή βάση (δηλαδή από τόνο 6 και πάνω). Άρα πρέπει να προηγηθεί ντεκαπάζ ή ξανθιστική βαφή. Παρ’ όλα αυτά ορισμένες αποχρώσεις φαίνονται σε σκούρα μαλλιά που είναι από τόνο 5 έως 3. Δείτε εδώ ποιες είναι αυτές. Έχετε στο νου σας όμως ότι όσο πιο σκούρα είναι η βάση τόσο πιο γρήγορα "φεύγει" το χρώμα. Κι αυτό γιατί καθώς θα ξεθωριάζει θα επικρατεί το σκούρο χρώμα που έχουμε από κάτω κι έτσι σε ένα βαθύ καστανό (τόνος 3) από την πρώτη κιόλας εβδομάδα θα έχει ξεθωριάσει τόσο ώστε σχεδόν δεν θα φαίνεται.

 

8. Είδα στο youtube ότι αραιώνουν τη βαφή με conditioner. Γιατί το κάνουν αυτό; Δεν επηρεάζει το χρώμα της βαφής;

Οι λόγοι που μερικοί αραιώνουν την ημι-μόνιμη βαφή με conditioner είναι δύο:

α) Για να κάνουν το χρώμα παστέλ.

β) Για να φτιάξουν μεγαλύτερη ποσότητα.

Στην πρώτη περίπτωση όσο πιο πολύ conditioner βάλουν τόσο πιο απαλό-ανοιχτόχρωμο γίνεται το χρώμα. Στη δεύτερη με λίγο αραίωμα, περίπου 1 μέρος conditioner με 2 ή 3 μέρη χρώμα (ή και παραπάνω) φτιάχνουν μεγαλύτερη ποσότητα βαφής δίχως να θυσιάζουν (πολύ) την ένταση του χρώματος. Θυσιάζεται κάπως όμως η διάρκεια του χρώματος. Παρ' όλα αυτά όποιος ασχολείται με ημι-μόνιμες γνωρίζει ότι πάνω κάτω στην τρίτη εβδομάδα χρειάζεται ξαναπέρασμα οπότε δεν ενοχλείται.

 

9. Λέτε στις οδηγίες να περνάμε τη βαφή σε νωπά μαλλιά, είδα όμως στο youtube ότι κάποιοι την περνάνε σε στεγνά μαλλιά. Τι από τα δύο ισχύει;

Όταν είμαστε φρεσκολουσμένοι, με υγρά μαλλιά τα λέπια στις τρίχες μας είναι ανοικτά. Άρα έτσι διευκολύνουμε την απορρόφηση της βαφής από την τρίχα μας. Όχι ότι σε στεγνά δεν πιάνει, απλά η διάρκειά της θα είναι σαφώς μειωμένη και η ομοιομορφία της αμφίβολη.

 

10. Το βαζάκι γράφει επάνω χρόνο εφαρμογής 15 με 30 λεπτά. Στο site λέτε 45 λεπτά με 1 ώρα. Δηλαδή αν την αφήσω 15 λεπτά δεν θα πιάσει;

Θα πιάσει αλλά δεν θα είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα και θα ξεθωριάσει πολύ πολύ μα πάρα πολύ πιο γρήγορα. Μην ξεχνάτε ότι χωρίς την παρουσία αμμωνίας (ή άλλων ουσιών που δημιουργούν βασικό περιβάλλον) η τρίχα μας θέλει πολύ περισσότερο χρόνο για να απορροφήσει το χρώμα. Άρα όσο πιο πολύ την αφήσουμε τόσο πιο πολλές χρωστικές θα περάσουν ανάμεσα στα λέπια.

 

11. Πέρασα ημι-μόνιμη αλλά στις ρίζες δεν έπιασε. Τι να κάνω;

Οι ρίζες των μαλλιών μας είναι το πιο υγιές και δυνατό τμήμα της τρίχας μας. Έχει πιο κλειστά λέπια από το υπόλοιπο τμήμα και άρα πιο δύσκολα απορροφά το χρώμα. Απλά ξαναπεράστε βαφή στις ρίζες μόνο.

12. Πέρασα μπλε αλλά μου πρασινίζει! (Ή φούξια που πορτοκαλίζει)

Η βάση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τι χρώμα θα βγει τελικά. Πάντα μετά το ντεκαπάζ τα μαλλιά μας είναι κίτρινα. Λογικό είναι λοιπόν αν περάσουμε ένα ανοιχτό μπλε το αποτέλεσμα να είναι πετρόλ. Αντίστοιχα ένα ροζ θα φαίνεται πορτοκαλί. Ευτυχώς στις σκούρες αποχρώσεις αυτό δεν συμβαίνει. Παρ’ όλα αυτά καλό είναι μετά το ντεκαπάζ να κάνουμε ρεφλέ ή τονάρισμα, ώστε να εξαφανίσουμε όσο γίνεται την κιτρινίλα.

13. Ωραίες οι ημι-μόνιμες αλλά μου βάφτηκε η μπλούζα.

Μη σκας γιατί με ένα-δυο πλυσίματα στο πλυντήριο φεύγει!

14. Ναι αλλά μου βάφτηκαν και τα χέρια. Τώρα τι γίνεται;

Καλό σαπούνισμα στα χέρια κι ό,τι υπόλειμμα επιμένει, ένα βαμβακάκι με ασετόν τα κάνει αόρατα!

15. Βαρέθηκα το χρώμα και θέλω να το αλλάξω. Πώς φεύγει;

Οι επιλογές είναι οι εξής:

1. Ξεκινάς να λούζεσαι με σαμπουάν για πιτυρίδα (επιταχύνει το ξεθώριασμα της βαφής) και περιμένεις να ξεθωριάσει αρκετά ώστε μετά να περάσεις από πάνω τη βαφή που θες, οποιαδήποτε είναι αυτή.

2. Κάνεις ηλιοθεραπεία ή/και μπάνια σε πισίνα με χλωριωμένο νερό.

3. Χρησιμοποιείς αφαιρετικό χρώματος όπως το ColourB4.

4. Εφαρμόζεις τη μέθοδο με τη Βιταμίνη C.

5. Κάνεις bleach bath: μια κουταλιά της σούπας σκόνη ντεκαπάζ στο σαμπουάν (με ή χωρίς οξυζενέ), μασάζ καλό, αφήνεις για κανά μισάωρο και ξεβγάζεις καλά. Ορίστε κι ένα σχετικό βίντεο:


16. Εγώ που δεν το βαρέθηκα πώς το διατηρώ;

Αρχικά αραιώνεις τα λουσίματα. Όχι κάθε μέρα, έτσι κι αλλιώς το συχνό λούσιμο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Χρησιμοποιείς αντι-ηλιακά μαλλιών, γιατί ως γνωστόν ο ήλιος επιταχύνει το ξεθώριασμα. Αποφέυγεις πισίνες με χλώριο. Το πιο καλό όμως είναι το κόλπο της Κορίνας: σε ένα τάπερ, βαζάκι, ή ό,τι προτιμάς, ανακατεύεις conditioner με το χρώμα της ημι-μόνιμης που χρησιμοποιείς (η αναλογία είναι όσο θες εσύ, εννοείται όσο πιο πολύ χρώμα έχει μέσα τόσο πιο έντονο το αποτέλεσμα) και μετά από κάθε λούσιμο αντί για απλό conditioner χρησιμοποιείς αυτό το χρωμο-ενισχυμένο μείγμα. Και φυσικά δεν ανησυχείς αν θα λερωθείς: είσαι ήδη μες τη μπανιέρα/ντουζιέρα! Με αυτή τη μέθοδο πρακτικά μόνο όταν βγει η ρίζα θα χρειαστεί να ξανακάνεις κανονικό πέρασμα. 

 

17. Θέλω να κάνω διχρωμία με πολύ σκούρο και πολύ ανοιχτό χρώμα. Πώς θα καταφέρω να μην τρέξει το ένα στο άλλο;

Χα! Άμα το βρεις πες το και σε μένα… Πλάκα κάνω. Είναι εύκολο να μην λερωθεί το ανοιχτόχρωμο τμήμα από το σκουρόχρωμο κατά τη βαφή. Για το λόγο αυτό υπάρχει το αλουμινόχαρτο ώστε να απομονώνεις τα τμήματα. Στο ξέβγαλμα όμως τι γίνεται; Δύο περιπτώσεις:

1. Με καλά τυλιγμένο το ανοιχτόχρωμο τμήμα ξεβγάζεις το σκούρο. Κατόπιν ξεβγάζεις και το ανοιχτό. Βουαλά!

2. Σκύβεις κι αφήνεις κρύο νερό να τρέχει στο κεφάλι. Δεν αγγίζεις, δεν κάνεις μασάζ. Μόλις σιγουρευτείς ότι έφυγε η πάστα, με τα δάχτυλα κάνεις απαλό μασάζ στο τριχωτό και γλυκά και χαριτωμένα στα υπόλοιπα μαλλιά. Φροντίζεις να μην τρίβεις μεταξύ τους τούφες διαφορετικού χρώματος.

18. Έχω διάφορες αλλεργίες και φοβάμαι να χρησιμοποιήσω βαφές. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ημιμόνιμες;

Από όσο ξέρουμε δεν έχουν αναφερθεί αλλεργίες στις ημι-μόνιμες βαφές. Κι αυτό γιατί όπως είπαμε και πιο πάνω περιέχουν τα ίδια συστατικά που έχει ένα conditioner. Δεν περιέχουν αλλεργιογόνους παράγοντες, δεν περιέχουν PPD, οι δε χρωστικές τους είναι οργανικές ενώσεις. Αν παρ’ όλα αυτά διατηρείτε τις αμφιβολίες σας, κάντε ένα τεστ αλλεργίας. Πώς γίνεται αυτό; Βάζετε μια μικρή ποσότητα πίσω από το αυτί σας και περιμένετε 48 ώρες. Αν νιώσετε την παραμικρή ενόχληση τότε ξεπλένετε και απλά δεν τη χρησιμοποιείτε.

TIPS ΓΙΑ ΒΑΨΙΜΟ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΕ ΗΜΙΜΟΝΙΜΕΣ ΒΑΦΕΣ

23/06/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Όλες μας κάποια στιγμή έχουμε βάψει τα μαλλιά μας στο σπίτι μόνοι μας. Πολλοί το κάνουμε ακόμα. Και υπάρχουν ανάμεσά σας κάποιοι που το σκέφτεστε σοβαρά να το δοκιμάσετε. Ειδικά αν λιγουρεύεστε τις ημιμόνιμες βαφές ή και μόνιμες βαφές, οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε τόσο ως προς το κεφάλι σας όσο και ως προς τον χώρο γύρω σας.

• Προστατέψτε την επιφάνεια που θα βάλετε τα υλικά και εργαλεία σας. Ακόμα κι αν το έχετε ξανακάνει να ξέρετε, ειδικά με τις ημι-μόνιμες βαφές που έχουν έντονες χρωστικές, κάτι θα πιτσιλίσει ή θα στάξει οπωσδήποτε, δεν το γλυτώνετε.

• Μια παλιά πετσέτα είναι πάντα βολική να έχετε κοντά σας. Θα χτυπήσει το τηλέφωνο την ώρα ακριβώς που βάφεστε, λέμε τώρα. Ας έχετε κάτι να σκουπίσετε τα γάντια σας στα γρήγορα πριν κάνετε το ακουστικό μπλε. Γιατί δεν αναφέρω τα γάντια στη λίστα; Γιατί το θεωρώ δεδομένο ότι φοράτε γάντια.

• Βοηθάει πολύ να έχετε ένα γενικό καθαριστικό σε σπρέυ δίπλα σας. Άμεση δράση.

Πάμε στα εργαλεία:

• Αποφύγετε το πινέλο που έχει και τσατσάρα μαζί. Έχετε μεγάλες πιθανότητες να λερώσετε το σύμπαν με αυτό. Χωριστά τσατσάρα από πινέλο είναι πιο σίγουρο.

• Διαλέξτε πινέλο με μια σειρά τριχών. Αυτά που έχουν δύο είναι άχρηστα. Παγιδεύεται η βαφή ανάμεσα στις δύο σειρές και δεν πρόκειται ποτέ μα ποτέ να φτάσει στα μαλλιά σας. Θα μείνει για πάντα εκεί και θα πρέπει να την μαζέψετε με τα δάκτυλα για να μην πάει χαμένη. Μπελάς.

• Το μεγάλο πινέλο βολεύει για να καλύπτεις μεγάλη επιφάνεια γρήγορα αλλά εκτός του ότι δεν χωρά στα βαζάκια των ημι-μόνιμων μαζεύει μεγαλύτερη ποσότητα και άρα έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα κάνεις μαντάρα.

• Αν παρ’ όλα αυτά επιμένετε για μεγάλο πινέλο ένα πλαστικό μπωλ είναι η καλύτερη λύση. Εκεί θα αδειάσετε τη βαφή κι από κει θα κάνετε τη δουλειά σας

• Για τις μείξεις, βολεύουν τα κουταλάκια μεζούρα. Για να μπορείτε να έχετε έναν έλεγχο των ποσοτήτων όταν κάνετε χρωματικές πονηριές! Αλλά φυσικά και για να είστε σίγουροι ότι θα ξαναπετύχετε αυτό το ιδιαίτερο φούξια που μωβίζει.

Όταν βάφεστε:

• Προσπαθήστε να κρατάτε πάντα το ένα γάντι καθαρό. Εκτός του ότι ένα καθαρό χέρι είναι πάντα χρήσιμο (με το παράδειγμα του τηλεφώνου πιο πάνω) αν κάνετε διχρωμίες στα μαλλιά θα αποφύγετε να λερώσει το ένα χρώμα το άλλο.

• Στις διχρωμίες ξεκινάτε από τα σκούρα πρώτα. Αφήστε τα ανοιχτά για το τέλος και προστατέψτε τα όσο μπορείτε από τα σκούρα (αλουμινόχαρτο, μεμβράνη, κλπ). Έτσι στο λούσιμο θα αποφύγετε να τρέξει το ένα χρώμα πάνω στο άλλο και να σας χαλάσει τη σύνθεση.

• Στις διχρωμίες όπου το ένα χρώμα συναντά το άλλο στο μήκος μιας τούφας τρίψτε μεταξύ τους τα χρώματα να ανακατευτούν. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο όμορφο (σταδιακά θα περνά από το ένα χρώμα στο άλλο) και δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσετε άβαφτη περιοχή (η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ μικρή μεν αλλά κάθε φορά που θα την βλέπετε θα σας εκνευρίζει).

• Αν η ημι-μόνιμη που διαλέξατε δεν βάψει καλά τις ρίζες σας μην στεναχωρηθείτε. Απλά ξαναπεράστε τις ρίζες. Είναι φρέσκια και δυνατή η τρίχα στο σημείο αυτό και κάνει τσαλιμάκια στις ημι-μόνιμες. Στο δεύτερο πέρασμα όμως υποκύπτει.

Με αυτά κατά νου μπορείτε να είστε σίγουροι ότι το μόνο που θα βαφτεί θα είναι τα μαλλιά σας και φυσικά το αποτέλεσμα θα είναι άψογο!

 

ΟΙ 9,5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ 2

22/06/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Οι περιπέτειες της Βερενίκης συνεχίζονται με την πειραματική μελέτη πάνω στη μέθοδο co wash. Στο προηγούμενο επεισόδιο φάνηκε ότι είχα πάρει το κολάι με το co wash.

 
Ας δούμε τι έγινε την έκτη εβδομάδα:
 

Η φωτογραφία αυτή είναι την επόμενη μέρα από το λούσιμο. Ήμουν πανευτυχής ως προς τον όγκο. Σκεφτόμουν όμως το ενδεχόμενο ότι χρειαζόμουν κόψιμο. Οι ουρές είχαν αρχίσει να μου τη σπάνε άσχημα.
 
Έτσι την 7η εβδομάδα έπεσε ψαλίδι και ιδού:
 

Ένα από τα καλά του να έχεις κοντά μαλλιά είναι ότι δεν σε απασχολεί και τόσο το λούσιμο. Κατόρθωσα λοιπόν να τραβήξω το επόμενο λούσιμο στις 6 ημέρες. Επιπλέον δεν χρειαζόμουν αφρούς και τέτοια για το styling. Το μαλλί δεν είχε πολύ βάρος να το «τεντώνει», αφού ήταν κοντό, οπότε η σγουρότητα επιτεύχθηκε μόνο με ψεκαστήρι και λίγη κρέμα μαλλιών. Νομίζω ότι τα μαλλιά μου αγάπησαν το ψαλίδι και μου το έδειχναν κάθε πρωί!
 
Για την όγδοη εβδομάδα επιστράτευσα και πάλι τον αφρό.
 

Σε αυτή τη φάση τα μαλλιά φούσκωναν, δεν είχα παράπονο με αυτό. Τα μπροστινά μαλλιά που έχουν το μεγαλύτερο μήκος ακόμα δεν μπορούσαν να μου δώσουν καλή μπούκλα. Έτσι κι αλλιώς καθώς κοιτάω τις προηγούμενες φωτογραφίες ποτέ δεν είχαν καταφέρει να σγουρύνουν αρκετά. Είναι αυτές ακριβώς οι τούφες που πάντα πειράζω, είτε για να τις απομακρύνω από τα μάτια μου, είτε από συνήθεια.
 
Φτάσαμε και στην ένατη εβδομάδα. Στο τέλος του πειράματος αποφάσισα να ξαναλουστώ με το co wash σαμπουάν που είχα και όχι μόνο με κρέμα. Και καλά έκανα. Γιατί ξαφνικά σγούρυναν ακόμα και οι μπροστινές τούφες! Άρα λοιπόν τρεις εβδομάδες που λουζόμουν μόνο με κρέμα, τα μαλλιά είχαν βαρύνει. Δηλαδή hardcore co wash επ’ άπειρον δεν δίνει ωραίο αποτέλεσμα.
 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στις εννέα εβδομάδες και μισή και μπορώ πλέον να μοιραστώ μαζί σας χωρίς αμφιβολία τα συμπεράσματά μου. Ξεκινάμε από τα θετικά πρώτα:
• Στα σπαστά μαλλιά το co wash μπορεί να δώσει μια ελαφριά μπούκλα.
• Τα μαλλιά είναι απίστευτα απαλά και δεν μπερδεύονται. Σούπερ αυτό.
• Δεν κάνεις ψαλίδα. Επίσης σούπερ.
• Για κορίτσια και αγόρια με κανονικές ή χοντρές τρίχες θα δούνε μπούκλα, όχι αστεία. Πώς το εξάγω αυτό; Αν κρίνουμε από την φωτογραφία 1 στο προ-προηγούμενο μέρος και μία από τις φωτογραφίες κατά τη διάρκεια του πειράματος, αφού ακόμα κι εγώ με τις αδύναμες τρίχες μπόρεσα να πάω από αυτό:
 

Σε αυτό:
 

Αντιλαμβάνεστε ότι κάποιος με πιο δυνατή τρίχα από εμένα θα δει θαύματα.
• Τέλος, για βαμμένα μαλλιά με οποιοδήποτε είδος βαφής το co wash είναι εκ των ουκ άνευ. Άσχετα αν έτσι κι αλλιώς τα βάφω συχνά και αλλάζω χρώματα, το ξεθώριασμα ήταν τόσο αργό που θα μπορούσα να κρατήσω το κάθε χρώμα πάνω από μήνα. Αν λοιπόν ψάχνετε πώς να κρατήσετε ζωντανό το χρώμα σας το co wash είναι ο μοναδικός τρόπος, απ’ όσο γνωρίζω, που το κάνει πράξη αυτό.
 
Προχωράμε με τα αρνητικά τώρα:
• Άπειρες ποσότητες κρέμας μαλλιών. Σκεφτείτε ότι το μόνο προϊόν που χρησιμοποιείτε κατά το λούσιμο είναι η κρέμα. Χρειάζεται μεγάλη ποσότητα αρχικά για το καθαυτό λούσιμο των ριζών, τόση όσο η χούφτα σας. Άσε που μετά ξαναβάζεις κρέμα ως conditioner.
• Μέχρι να καταλήξεις αν σου ταιριάζει ζελέ, ή αφρός ή δεν ξέρω κι εγώ τι, είναι βασανιστήριο και περνάς από πολλά στάδια απογοήτευσης. Εγώ τελικά κατέληξα ότι προτιμώ να βρέχω τα χέρια μου και να απλώνω λίγη κρέμα μαλλιών για το styling.
• Στην περίπτωση που καταλήξετε σε ζελέ η αίσθηση κοκκαλώματος είναι πολύ δυσάρεστη.
• Άλλο θέμα η τριχόπτωση. Το ξέρω ότι τόση τρίχα θα έπεφτε έτσι κι αλλιώς κι ότι απλά την έβλεπα μαζεμένη. Η αλήθεια είναι όμως ότι κάθε φορά τρόμαζα στο ντους βλέποντας τις τούφες που έφευγαν. Πάντως δεν καράφλιασα. Ουφ!
• Ξεχάστε το hardcore co wash. Μόνο κρέμα ντεν ντουλεύει καρντιά μου, λυπάμαι. Τα μαλλιά είναι μια χαρά ανάλαφρα στα πρώτα 3 λουσίματα και μετά κάαααθονται. Και δεν εννοώ ότι ήταν λιπαρά. Πρέπει να το τονίσω αυτό, ποτέ κατά τη διάρκεια του πειράματος δεν ένιωσα ότι τα μαλλιά μου είχαν λιγδιάσει. Το είδα όμως στην μπούκλα: με το που λούστηκα (όχι με SLS, άλλωστε δεν χρησιμοποίησα καθόλου τέτοια πράματα κατά το πείραμα) το μαλλί ανατσουτσούρωσε.
 
Τελικά το μεγάλο ερώτημα είναι: θα συνεχίσω το co wash; Η απάντηση αρχικά ήταν και ναι και όχι. Γι’ αυτό το λόγο παίζοντας τον δικηγόρο του διαβόλου ξαναγύρισα στο SLS. Με το πρώτο λούσιμο το αποτέλεσμα ήταν συμπαθητικό. Τη δεύτερη και τρίτη μέρα όμως η εμφάνιση ήταν άθλια. Τα μαλλιά ήταν άτονα, δεν έστρωναν με τίποτα, πέταγαν όπου ήθελαν και μου έσπαγαν τα νεύρα και την αυτοπεποίθηση. Παρ’ όλα αυτά επέμεινα και συνέχιζα να λούζομαι για τρεις εβδομάδες ακόμα. Στο τέλος απηύδησα. Είχα γυρίσει πίσω στην εμφάνιση της φωτογραφίας 1 του προηγούμενου άρθρου. Κι έτσι αποφάσισα να επιστρέψω στο co wash. Και χαίρομαι πολύ που το έκανα. Έχω και πάλι μπούκλες που κάθονται εκεί που πρέπει και με λίγο αφρό μπορώ να τις τονώσω ακόμα περισσότερο.
 
Άρα αγαπώ co wash. Υπάρχει όμως ένα «αλλά»: η δαιμονοποίηση της σιλικόνης γιατί βρε παιδιά; Αφού είναι ένα υλικό που σε εμένα τουλάχιστον δουλεύει. Άρα ως προς τις σιλικόνες είμαι διατεθειμένη να βάλω νερό στο κρασί μου. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι πού και πού θα πρέπει να χρησιμοποιώ σαμπουάν με SLS.
 
Ως προς τα καστορέλαια και τα παράγωγα του πετρελαίου, είμαι πολύ υπέρ με αυτό που λέει το co wash. Χίλιες φορές τα έλαια να είναι φυτικά. Είναι πολύ πιο ελαφριά για το μαλλί.
 
Τελικό συμπέρασμα: co wash για σχηματοποιημένες μπούκλες, για μαλλί που στρώνει και υπακούει και τη δεύτερη και την τρίτη και την τέταρτη μέρα. Λούσιμο με σαμπουάν κάθε 4ο co wash, για να μην βαραίνει, ή όποτε πρέπει να ανανεώσω το χρώμα μου. Αν διαπιστώσω ότι το μαλλί μου χρειάζεται ενίσχυση θα κάνω θεραπείες, ή μάσκες με σιλικόνη. Κι όποτε το επιθυμώ θα ισιώνω τα μαλλιά μου με την τοστιέρα. Τι διαταραχή της μπούκλας και πράσινα άλογα! Ο σκοπός είναι να νιώθουμε καλά. Κι αν μερικές φορές κάνουμε ατασθαλίες, ε κι αυτές στο πρόγραμμα είναι.
 
Το co wash λοιπόν προτείνω να το δοκιμάσετε. Μπορεί σε εσάς να δουλέψει ακόμα καλύτερα από εμένα. Όπως και να έχει κακό δεν θα κάνει. Υποψιάζομαι ότι περισσότερο καλό θα κάνει.
 
Σας φιλώ γλυκά και σας εύχομαι καλή επιτυχία με τα μαλλομαγειρέματά σας!
 

 
ΥΓ. Κι αν αναρωτιέστε πώς είναι τα μαλλιά μου σήμερα (γιατί το άρθρο γράφτηκε το 2014) και αν μετά το πείραμα παράτησα το co wash, ιδού το 2015:
 

Το κόκκινο είναι poppy red με λίγο από pillarbox red (directions). Εκτός από κάποια ισιώματα για να «παίξω» με τη νέα μου κουπ, συνέχισα το co wash όλο το 2015 και τα μαλλιά μου είναι πιο σγουρά από κάθε άλλη φορά! Τόσο που σκέφτομαι να τα μακρύνω και πάλι.
 
Το 2016:

 
Σε φάση ξεθωριάσματος για αλλαγή χρώματος. Εδώ είμαι στον 1,5 μήνα από την τελευταία βαφή και το violet με το atomic turquoise καλά κρατούν. Το 2016 έκανα ατασθαλίες ως προς το co wash δοκιμάζοντας σαμπουάν για το e-shop οπότε σταμάτησα να λούζομαι με conditioner μόνο. Λόγο αυτού η μπούκλα δεν είναι και τόσο "παχιά" αλλά τουλάχιστον μπορεί να δώσει όγκο.

Το 2017:


Έχοντας παρατήσει το co-wash για τα καλά. Ναι το ομολογώ, βαρέθηκα. Το κοντό μου μαλλί ήταν όμορφα σγουρό το 2017, αλλά όπως και το 2016 οι μπούκλες δεν ήταν τόσο παχιές και βαριές όπως όταν έκανα co-wash. Επίσης είχα θέμα με το φριζάρισμα, αλλά δεν με ένοιαζε γιατί έτσι κι αλλιώς οι τρίχες μου ήταν παντού όπου νά 'ναι. Το φριζάρισμα θα με ενοχλούσε;

Συμπέρασμα: μπορεί να μην κράτησα τη μέθοδο co-wash αλλά αν μου έμαθε κάτι είναι να αγαπώ το σγουρό μου μαλλί. Το είχα παρεξηγήσει, εκνευριζόμουν όταν δεν έστρωνε, όταν πέταγε από δω κι από κει. Αυτό όμως που είδα είναι ότι αν το προσέξεις λίγο (αραίωμα λουσιμάτων, όχι πολύ πιστολάκι, όχι προϊόντα με οινόπνευμα - αυτά τουλάχιστον τα εφαρμόζω ακόμα) στο ανταποδίδει.
 
 
 
 
 

ΟΙ 9,5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΒΕΡΕΝΙΚΗΣ ΜΕΡΟΣ 1

20/06/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Ως τυπική Ελληνίδα, τα μαλλιά μου είναι κατσαρά. Οι τρίχες των μαλλιών μου είναι πολύ λεπτές και δεν μπορούν να κρατήσουν την μπούκλα πέρα από κάποιο μήκος. Όσο τα μαλλιά μου είναι μέχρι τα αυτιά, έχω ένα ωραιότατο μπουκλωτό στεφάνι. Με το που φτάσουν στους ώμους ξεκινά το δράμα: η γνωστή «πυραμίδα».

 
Η κουάφ «πυραμίδα» ξεκινά στην κορυφή του κεφαλιού σπαστή και κάνει κάτι χαζοκύματα πάνω από τα αυτιά. Τα κύματα ξαφνικά μετατρέπονται σε δειλές μπούκλες όπου, κάπου εκεί στις άκρες, καταλήγουν σε θλιβερές ποντικοουρές. Το τελικό αποτέλεσμα θυμίζει μάλλον κανίς παρά άνθρωπο.
 

 
Γι’ αυτό το λόγο όταν ανακάλυψα το co wash ενθουσιάστηκα με την προοπτική του. Στην αρχή σιχαινόμουν την ιδέα του να λουστώ μόνο με κρέμα μαλλιών. Επίσης δεν είχα βρει ακόμα προϊόντα co wash. Έτσι αποφάσισα να εφαρμόσω τις γενικές αρχές του co wash αλλά με τα συμβατικά προϊόντα που ήδη είχα. Αραίωσα δηλαδή τα λουσίματά μου από μέρα παρά-μέρα σε κάθε 3 ή 4 μέρες. Σταμάτησα να στεγνώνω τα μαλλιά με πετσέτα κι αντ’ αυτού χρησιμοποιούσα T-shirt. Χτενιζόμουν μόνο όταν έβαζα κρέμα και μάλιστα με τα δάκτυλα. Έκοψα το πιστολάκι και σταμάτησα να πιάνω τα μαλλιά μου. Αντίο λαστιχάκια, αντίο κλάμερ. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα είδα εκπληκτικά αποτελέσματα.
 

Πείστηκα κι αποφάσισα (μετά από ενδελεχή έρευνα φυσικά) να προμηθευτώ τα απαραίτητα προϊόντα ώστε να δοκιμάσω τη μέθοδο σωστά. Έτσι γεννήθηκε το πείραμα των 9,5 εβδομάδων. Ξαναδιάβασα το ‘Curly Girl: the handbook’ για να καλύψω οποιαδήποτε κενά. Για τις ανάγκες του πειράματος λουζόμουν δύο φορές την εβδομάδα. Για να αποφύγω το ενδεχόμενο να γίνει το κείμενο τεράστιο οι φωτογραφίες είναι πάντα από το τέλος κάθε εβδομάδας. Πάμε να δούμε αν τελικά η μέθοδος του σγουρού κοριτσιού μπορεί να κάνει όλα αυτά που υπόσχεται.
 

Μετά το λούσιμο τα πράγματα ήταν μάλλον θλιβερά. Άλλωστε το επιβεβαιώνει η έκφρασή μου στην φωτογραφία 3. Ο όγκος και η, ας πούμε, μπούκλα ξεκινούσε από τη μέση και κάτω. Οι άκρες έμοιαζαν με τα πλοκάμια του Κθούλου. Απογοήτευσις… Ήταν τελικά υπερβολικό το ζελέ που προτείνεται στο βιβλίο για το δικό μου μαλλί.
 
Την επόμενη εβδομάδα άφησα το μαλλί να στεγνώσει λίγο μόνο του και μετά έβαλα λιγότερο ζελέ από την προηγούμενη φορά:
 

Ετυμηγορία: Μα γιατί κορίτσι μου επιμένεις στο ζελέ αφού βλέπεις ότι δεν σου πάει; Το παραδέχομαι, κατσαρότητα υπάρχει. Επίσης σε σχέση με το πώς ήταν το κεφάλι στην φωτογραφία 1 η βελτίωση είναι εμφανέστατη. Το βασικό πρόβλημα όμως με το ζελέ είναι ότι τα μαλλιά ήταν κόκκαλο. Κι αυτή είναι μία αίσθηση που, εμένα τουλάχιστον, με ανατρίχιαζε. Ήθελα να μπορώ να περνάω τα χέρια μου μέσα από τα μαλλιά χωρίς να σκαλώνουν. Κι ας λέει η κυρία Massey ότι επουδενί αγγίζεις τις μπούκλες σου. Εγώ θέλω να τις αγγίζω! Εντάξει;
 
Την 3η εβδομάδα, πιο ψύχραιμα πλέον, πήρα την απόφαση να μην χρησιμοποιήσω τζελ. Αντ’ αυτού έβαλα πολύ λίγη κρέμα μαλλιών (σαν leave-in) και χρησιμοποίησα τη μέθοδο του plopping για το στέγνωμα. Αν αναζητήσετε την έννοια του όρου plopping θα συναντήσετε τις ακόλουθες δύο ερμηνείες: 1. Ρίξιμο 2. Αφόδευση.
 
Είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα η, έστω και συνειρμικά, σχέση της μεθόδου του σγουρού κοριτσιού με σκατολογικές σκέψεις. Μην ξεχνάτε ότι το co wash κυκλοφορεί στο ίντερνετ και με την ονομασία no poo, που θα πει no shampoo. Δεν σημαίνει λοιπόν «όχι κακάκια».
 
Να σας εξηγήσω όμως τι είναι το plopping. Αφού στύψετε τα μαλλιά με απαλό χούφτωμα, απλώνετε ένα T-shirt στο τραπέζι, στο κρεββάτι ή σε όποια επιφάνεια σας βολεύει. Μερικά σγουρά κορίτσια χρησιμοποιούν το καπάκι της λεκάνης γι’ αυτό το σκοπό. (Κι άλλοι σκατολογικοί συνειρμοί, δεν φταίω εγώ.) Συγκεντρώνουν τα μαλλιά στο κέντρο της μπλούζας και την τυλίγουν γύρω από το κεφάλι σαν οικοδόμοι. Φροντίζουν ώστε όλη η χαίτη να βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού. Μένουν έτσι τόσο ώστε να στεγνώσουν τελείως.
 

Έτσι κι εγώ, το έπαιξα Erykah Badu και περίμενα υπομονετικά να στεγνώσω, προς διασκέδαση του συζύγου, ο οποίος έσκαγε στα γέλια κάθε φορά που έπεφτε το βλέμμα του πάνω μου.
 

Ομολογουμένως ήταν ελαφρώς περίεργη η εμφάνιση της κόμης. Και όγκος υπήρχε και μπούκλα. Πλην όμως τα μαλλιά δεν είχαν χαρακτήρα ή συνεκτικότητα. Η αίσθηση ελευθερίας από την απουσία ζελέ ήταν υπέροχη πάντως. Σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μου. Παρ’ όλα αυτά ούτε αυτή η μέθοδος με ικανοποίησε. Έπρεπε να βρω κάτι άλλο.
 
Και το βρήκα! Αντί για ζελέ, αφρό. Πιστή στο βιβλίο έψαξα ενδελεχώς τις ετικέτες όλων των αφρών στα ράφια για τυχόν σιλικόνες, καστορέλαια, οινοπνεύματα και άλλα κακά πνεύματα πριν καταλήξω.
 

Σαφής ο ενθουσιασμός στο βλέμμα, καθότι επιτέλους κατόρθωσα να έχω πιο συνεκτική μπούκλα. Και μάλιστα χωρίς plopping. (Μεταξύ μας πολύς μπελάς το ρημάδι το plopping, τόση ώρα με το μπλουζάκι σα φακίρης. Άσε που είναι τρελλό ξενέρωμα όταν κυκλοφορεί άντρας στο σπίτι. Θέλω να εξακολουθεί να με θεωρεί ο σύζυγός μου θελκτική, όχι να του θυμίζω την κυρία Ασπασία από τον 5ο όροφο).
 
Την επόμενη εβδομάδα, ανανέωσα το χρώμα μου, οπότε για τις ανάγκες προετοιμασίας για βαφή χρησιμοποίησα για πρώτη φορά, από την αρχή του πειράματος, σαμπουάν. Και πάλι φρόντισα να μην έχει θειϊκά άλατα. Και ιδού:
 

Όσοι χρησιμοποιούν extreme βαφές σε όλο το κεφάλι ξέρουν ότι παίζει πολύυυ χτένισμα. Τόσο για να χωρίσεις τα μαλλιά σε τομείς (ώστε να διευκολυνθείς στο βάψιμο) όσο για να πάει το χρώμα παντού. Το χτένισμα χωρίς κρέμα μαλλιών η κυρία Massey το αφορίζει (φτου κακά, έξι έξι έξι!) Δεν γίνεται όμως αλλιώς. Το καλό είναι ότι οι ημι-μόνιμες περιέχουν μαλακτικά στοιχεία (λιγότερο βέβαια από τις κρέμες) οπότε δεν έκανα και τόσο μεγάλη ζημιά στο πείραμα.
 
Δεδομένου αυτού, η εμφάνιση είναι πολύ καλή. Όγκος, τσεκ! Μπούκλα, τσεκ! Ύστερα από όλη αυτή την εβδομάδα είχα αρχίσει να πιστεύω ότι το είχα πιάσει το νόημα του co wash.
 
Με αυτά και μ’ αυτά κλείνει και το 1ο μέρος του πειράματος. Στο επόμενο επεισόδιο θα δούμε πώς προχώρησε η co wash διαδικασία καθώς και τα γενικά συμπεράσματα από αυτή. Έως τότε πολλά φιλιά και καλά χρωματικά πειράματα.
 
 

 
(Σημείωση: Το ημερολόγιο αυτό καταγράφηκε το 2014, όταν το berenice.gr ήταν στο στάδιο της προετοιμασίας και τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα αγοράστηκαν από το ebay, καθότι ακόμα τότε το co wash ήταν σχετικά άγνωστο στην Ελλάδα και δύσκολα έβρισκε κανείς τέτοια προϊόντα.)
 
 

ΞΕΦΩΡΤΩΘΕΙΤΕ ΤΟ ΗΜΙΜΟΝΙΜΟ ΧΡΩΜΑ… ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ

16/02/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Δοκιμάσατε το αφύσικο χρώμα που πάντα ονειρευόσασταν αλλά το βαρεθήκατε. Θέλετε να περάσετε σε νέο χρώμα αλλά με καμία δύναμη δεν θέλετε να βάλετε ντεκαπάζ. Πολύ σοφή σκέψη. Βαριέστε αφάνταστα να ασχοληθείτε με την θεωρία των χρωμάτων (το κόκκινο εξουδετερώνεται με τι;;;) ώστε να κάνετε την μετάβαση από το ένα στο άλλο. Άσε που μπορεί να εκτιμήσετε λάθος τις χρωστικές και να καταλήξετε με μαλλιά χρώματος κομοδινί.

Κανένα πρόβλημα γιατί υπάρχει τρόπος να αφαιρέσετε τις χρωστικές της ημι-μόνιμης βαφής χωρίς ντεκαπάζ, αμμωνίες, οξυζενέ και όλα αυτά τα τρομακτικά πράματα. Ποιος είναι αυτός; Η βιταμίνη C. Οραματίζομαι ήδη τις μανούλες σας με ανατριχιαστικό χαμόγελο αλά Cheshire Cat να κουνούν το δάκτυλο: «Ακούς; Στά ‘λεγα εγώ και δεν μ’ άκουγες! Να πίνεις την πορτοκαλάδα σου!»
 
Μόνο που και εδώ ισχύει το μότο ‘μην το πιείτε, λουστείτε’. Παρακάτω λοιπόν θα σας περιγράψω ένα ματζούνι με βασικό συστατικό την βιταμίνη C, το οποίο αφαιρεί το χρώμα από την τρίχα ενώ λούζεστε. Δεν ξανοίγει το μαλλί και άρα δεν επιρεάζει το φυσικό σας χρώμα, απλά αφαιρεί τα τεχνητά χρωμομόρια.  Πριν όμως σας πω την συνταγή θα σας κρούσω τον κώδωνα για τα εξής:
* Η συνταγή με την βιταμίνη C δεν κάνει απολύτως τίποτα στις βαφές που δρουν με οξυζενέ και αμμωνία.
* Δεν είναι μαγική συνταγή που τα κάνει αόρατα. Θα χρειαστεί να την εφαρμόσετε 4-5 φορές (ανάλογα με τον τύπο της τρίχας) για να αφαιρεθεί μπόλικο χρώμα. Απλά δρα πιο γρήγορα από το απλό λούσιμο και πολύ λιγότερο καταστρεπτικά από την ντεκαπάζ
*Η συνταγή αυτή ξηραίνει τα μαλλιά, γι’ αυτό αποφύγετε να την δοκιμάσετε όσοι έχετε πολύ μακρύ και σγουρό μαλλί γιατί υπάρχει περίπτωση να μπλέξετε άσχημα (τα μαλλιά σας).
* Για τον ίδιο παραπάνω λόγο μετά την εφαρμογή χρειάζονται άπειρες ποσότητες conditioner και χτένισμα με σοβαρές δόσεις ευγένειας προς τα μαλλιά σας.
* Τέλος αν τα μαλλιά σας είναι ταλαιπωρημένα και εύθραυστα το μείγμα αυτό θέλει προσοχή. Παρ’ όλο που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καεί η τρίχα, όπως πχ κάνει η ντεκαπάζ, το γεγονός της ξηρότητας είναι ένας παράγοντας αποτρεπτικός.
 
Αφού τα ξεκαθαρίσαμε αυτά πάμε στο προκείμενο: η συνταγή. Οι ποσότητες είναι ενδεικτικές καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη αυστηρή δοσολογία. Ο σκοπός είναι να εξοικειωθείτε με τα συστατικά και να δείτε ότι πάνω κάτω δουλεύει το σύστημα με κουταλάκια του γλυκού και της σούπας. Θα χρειαστείτε:
* 1 μπωλ μεσαίου μεγέθους. Δεν είναι τόσο μεγάλη η ποσότητα που θα φτιάξετε αλλά το μείγμα θα αφρίσει κατά το ανακάτεμα. Συνεπώς για να αποφύγετε το πολύ ξεχείλισμα θέλετε ένα ευρύχωρο σκεύος.
* 2 αναβράζουσες ταμπλέτες βιταμίνης C κοπανισμένες μέχρι να γίνουν σκόνη. Γι’ αυτό το σκοπό θέλουμε αυτές των 1000mg. Σε ορισμένα μεγάλα φαρμακεία πουλάνε ασκορβικό οξύ (που είναι η βιταμίνη C) με το κιλό και αναλογικά βγαίνει πολύ πιο φτηνό από τις αναβράζουσες ταμπλέτες. Σε περίπτωση που το βρείτε χύμα ένα με δύο κουταλάκια του γλυκού αρκούν.
* 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα. Στο σουπερμάρκετ θα το βρείτε και συνήθως γράφει στην ετικέτα τη λέξη δισανθρακική σόδα. Είναι η σόδα σε σκόνη που βάζουμε στα όσπρια για να μαλακώσουν.
* 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού υγρό πιάτων.
* 1 κουταλιά της σούπας σαμπουάν για μαλλιά με πιτυρίδα (πχ. Head and Shoulders).
 
Αυτά τα υλικά τα ανακατεύουμε με προσοχή στο μπωλ, γιατί όπως είπαμε θα αφρίσει. Μπαίνουμε στο μπάνιο, Λουζόμαστε με το κανονικό μας σαμπουάν με ζεστό νερό. Το ζεστό νερό θα ανοίξει τις φολίδες της τρίχας ώστε να εισχωρήσει καλύτερα μετά το μείγμα που φτιάξαμε. Αφού λουστούμε (όχι μαλακτική) απλώνουμε στο κεφάλι το μείγμα μας. Κάνουμε απαλό μασάζ σε όλο το μαλλί για να πάει παντού. Στερεώνουμε τα μαλλιά στο κεφάλι και τα τυλίγουμε είτε με μεμβράνη, ή αν έχουμε σκουφάκι μπάνιου, και περιμένουμε για κανά μισάωρο.
 
Κατόπιν τούτου ξεπλενόμαστε, πάλι με ζεστό νερό, καλά. Πρέπει να φύγει όλο το μείγμα. Άρα το ξέβγαλμα θέλει δουλειά. Γι’ αυτό το σκοπό επιστρατεύουμε και το σαμπουάν μας. Μετά βάζουμε μαλακτική και προσπαθούμε μαλακά και με αγάπη να ξεμπερδέψουμε το μαλλί μας. Αν σας βρίσκεται και καμιά μάσκα, καλό είναι να κάνετε.
 
Αυτή η διαδικασία όπως ανέφερα και παραπάνω θα χρειαστεί να επαναληφθεί αρκετές φορές μέχρι να ξεθωριάσει το χρώμα τόσο ώστε να θυμίζει κάτι σε γκρι. Δεν είναι καλό να την κάνετε τη μία μετά την άλλη. Προτιμότερο να την κάνετε κάθε φορά που είναι να λουστείτε και στα ενδιάμεσα μάσκες ή θεραπείες με ελαιόλαδο.
 
Δυστυχώς το αρχικό βίντεο που είχαμε ανακαλύψει για αυτή τη μέθοδο (το οποίο ήταν πολύ επεξεγηματικό) κατέβηκε από το you tube. Παρ' όλα αυτά επειδή αυτή η μέθοδος είναι πολύ δημοφιλής βρήκαμε άλλο ένα με πιο απλή συνταγή:
 
 
 
Για πιο γρήγορα αποτελέσματα κυκλοφορεί μια συνταγή που περιέχει και μια κουταλιά της σούπας 20άρι οξυζενέ. Αν επιθυμείτε να την εφαρμόσετε τότε θα πρέπει το μείγμα να περιλαμβάνει επίσης 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού μέλι. Αυτά τα δυο θα προστατεύσουν κάπως τα μαλλιά σας από την σούπερ αφυδατική δράση του οξυζενέ. Αυτή η συνταγή μπορεί να εφαρμοστεί το πολύ δύο φορές. Για το λόγο αυτό η εν λόγω συνταγή μού φαίνεται κάπως επιθετική. Σίγουρα δεν είναι ντεκαπάζ, αλλά με φοβίζει. Αν τελικά αποφασίσετε να την δοκιμάσετε μετά από αυτό σίγουρα μάσκα, ελαιόλαδα, θεραπείες, κλπ.
 
Καλή επιτυχία με τα πειράματά σας και να θυμάστε πάντα προσοχή και πάντα να ακούτε τις ανάγκες των μαλλιών σας. Σας φιλώ γλυκά!
 

ΓΙΝΕ ΞΑΝΘΙΑ ΚΑΙ ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ

16/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή


 
Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει ημι-μόνιμες βαφές extreme χρωμάτων ξέρουν ότι ορισμένα χρώματα δεν φαίνονται καλά στα μαλλιά. Όσοι μάλιστα θέλουν τις παστέλ αποχρώσεις που έγιναν της μοδός πρέπει οπωσδήποτε η βάση τους να είναι Σκανδιναβικό ξανθό για να μην πω λευκό. Σε αυτή την περίπτωση πριν την εφαρμογή της ημι-μόνιμης θα πρέπει να έχει προηγηθεί ντεκαπάζ.
 

Το ντεκαπάζ γίνεται με την ανάμειξη ξανθιστικής σκόνης με ειδική κρέμα που περιέχει οξυζενέ. Το οξυζενέ κυκλοφορεί σε διάφορες περιεκτικότητες. Όμως για όσους θέλουν να το κάνουν μόνοι τους στο σπίτι το 20άρι οξυζενέ (6% οξυζενέ στο μείγμα του μπουκαλιού) είναι το πιο ασφαλές.

 
Συνήθως η αναλογία σκόνης με κρέμα οξυζενέ είναι 1 προς 1,5 δηλαδή ένα μέρος σκόνη με ενάμισι μέρος κρέμας. Όπως και να έχει, η συσκευασία κάθε εταιρείας λέει ακριβώς την αναλογία κι αυτή οφείλετε να ακολουθήσετε. Προτιμάτε επίσης να χρησιμοποιείτε ξανθιστική σκόνη και κρέμα οξυζενέ της ίδιας εταιρείας καθώς έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν καλύτερα μαζί. Είναι σημαντικό να αναμειγνύετε ποσότητα οξυζενέ ίση ή μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη. Ποτέ όμως λιγότερη. Στην τελική ό,τι λένε οι προδιαγραφές της εταιρείας.
 

Βήμα 1ο:

Το πιο σημαντικό στάδιο από όλα: δοκιμή. Αν δεν την κάνετε μην προχωρήσετε στο ντεκαπάζ, θα τα κάνετε θάλασσα. Αρχικά στο δέρμα, βάλτε μια δαχτυλιά ντεκαπάζ πίσω από το αυτί σας. Μετά από κανά τέταρτο θα νιώσετε μια ελαφριά φαγούρα. Αν όμως αισθανθείτε έντονο κάψιμο ή βγάλετε εξάνθημα τότε αφήστε το καλύτερα. Αποδεχτείτε το γεγονός ότι αυτό τον τόνο μπορείτε να έχετε και βασιστείτε σε χρωμοσαμπουάν με ελαφρά οξειδωτικά ή σε χέννες.
 
Ως προς το μαλλί τώρα: επειδή η αναγραφόμενη ώρα δράσης του ντεκαπάζ στη συσκευασία είναι ενδεικτικη και εσείς δεν έχετε την εμπειρία ενός κομμωτή, πρέπει να είστε 100% σίγουροι για τη συμπεριφορά των μαλλιών σας πριν δοκιμάσετε κάτι τέτοιο.
 
Ξεχωρίστε μία τούφα των μαλλιών σας. Πάρτε ένα καλό ψαλίδι και κόψτε την τούφα όσο πιο κοντά στη ρίζα είναι δυνατόν. Μην λυπηθείτε να το κάνετε, μαλλιά είναι ξαναμακραίνουν. Δέστε την τούφα στην άκρη με ένα σπάγκο για να μην αρχίσουν οι τρίχες τις βόλτες. Αναμείξτε μια μικρούλα ποσότητα της ξανθιστικής σκόνης και του οξυζενέ κατά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βουτήξτε ολόκληρη την τούφα στο μείγμα, να καλυφθεί καλά και ακουμπήστε τη σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Όχι τίποτα άλλο, μην τα κάνετε γης μαδιάμ από τη δοκιμή. Ακόμα δεν αρχίσατε!
 
Παρατηρείστε πώς αλλάζει χρώμα η τούφα με την πάροδο του χρόνου. Αν πχ. ξεκινάτε με σκούρο καστανό μαλλί η τούφα θα ξανοίγει προς πορτοκαλί μεριά, μετά θα γίνει χρυσοκίτρινη, ανοιχτή κίτρινη και στο τέλος άσπρη. Με το που δείτε την τούφα να γίνεται πολύ ανοιχτό κίτρινο, δοκιμάστε την αντοχή της. Αν έχει γίνει σαν τσίχλα, εύγε! Την κάψατε. Φυσικά, αν έχει ασπρίσει δεν χρειάζεται καν να δοκιμάσετε την αντοχή της, είναι ήδη φιτίλια. Το χρονικό ζητούμενο είναι η στιγμή που από χρυσοκίτρινη γίνεται ανοιχτό κίτρινο, σαν το εσωτερικό μιας μπανανόφλουδας. Αυτός είναι και ο μέγιστος χρόνος που μπορείτε να αφήσετε το ντεκαπάζ πάνω στα μαλλιά σας.
 
Προσοχή για τις μελαχρινές και τους μελαχρινούς: αν η δοκιμή σας έδειξε ότι ο μέγιστος χρόνος εφαρμογής ξεπερνά το 40λεπτο τότε όταν θα έρθει η ώρα να κάνετε ντεκαπάζ, καλό θα είναι να το κάνετε σε δύο δόσεις. Η πρώτη από τη δεύτερη φορά πρέπει να απέχει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Στο ενδιάμεσο κάντε μία μάσκα με ελαιόλαδο. Ανεξάρτητα αν έχετε λιπαρά μαλλιά ή όχι, είναι αναγκαίο για να αντέξει το κεφάλι σας το επόμενο ντεκαπάζ.
 
Προσοχή όσους έχουν ξανθά μαλλιά: καλύτερα αντί για ντεκαπάζ να χρησιμοποιήσετε μια ξανθιστική βαφή σε ash blonde ή ξανθό σαντρέ. Αν εξακολουθείτε να επιμένετε στο ντεκαπάζ, ατιμούτσικα, χρησιμοποιείστε 10άρι οξυζενέ. Αν δεν βρίσκετε, τότε αραιώστε το 20άρι με απεσταγμένο νερό σε αναλογία 1:1.
 

Βήμα 2ο:

Έστω λοιπόν ότι η δοκιμή στέφθηκε με επιτυχία κι έχετε ανά χείρας το χρονολόγιο ξανοίγματος. Νιώθετε έτοιμοι να κολυμπήσετε στα βαθιά, αλλά όπως όλα τα μικρά παιδάκια χρειάζεστε μπρατσάκια. Στην παρούσα περίπτωση τα μπρατσάκια μας είναι το ελαιόλαδο ή το λάδι καρύδας.
 
Απλώνουμε ένα εκ των άνω λαδιών σε όλο το μαλλί. Αφήνουμε το λάδι κανά τέταρτο. Μην φοβάστε ότι αυτή η προετοιμασία θα μειώσει τη δράση της ντεκαπάζ ή ότι δεν θα πιάσει. Μια χαρά θα εισχωρήσει η αμμωνία στην τρίχα, είναι θηρίο ανήμερο. Αντιθέτως το λαδωμένο κεφάλι βοηθάει να περαστεί πιο ομοιόμορφα η ντεκαπάζ στα μαλλιά. Επιπλέον ένα λαδωμένο κεφάλι σας παρέχει τη μέγιστη δυνατή προστασία καθώς η τρίχα θα οξειδώνεται και θα αφυδατώνεται.
 

 
Αφού βάλαμε το λαδάκι μας, χωρίζουμε τα μαλλιά μας σε τομείς και στερεώνουμε τις τούφες με κοκκαλάκια, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια, ό,τι διαθέτουμε τελοσπάντων. Αυτό θα βοηθήσει, αρχικά εσάς ώστε να δουλέψετε πιο γρήγορα αλλά και στην ομοιόμορφη κατανομή του υλικού ώστε να προκύψει πιο ομογενές αποτέλεσμα.
 
Αναμειγνύουμε εκ νέου τις μαγικές μας σκόνες και τα ζουμιά σε ένα πλαστικό μπωλ, με πλαστικό πινέλο κομμωτηρίου. Καλό είναι να φοράμε πλαστικά γάντια καθώς το μαγικό μας φίλτρο μπορεί να ερεθίσει τα χέρια μας. Ειδικά αν έχετε παρωνυχίδες θα πεθάνετε στον πόνο. Ο λόγος που τα πάντα πρέπει να είναι πλαστικά είναι γιατί το ματζούνι αυτό είναι οξειδωτικό, δεν θέλουμε να παίζουμε με σκουριασμένα εργαλεία, ε;
 
Χρειάζεστε οπωσδήποτε έναν δεύτερο καθρέπτη ώστε όταν έρθει η ώρα της εφαρμογής να πάει το πινέλο εκεί που το θέλετε ακριβώς, όχι στο περίπου κάπου εκεί πίσω. Φροντίστε να φοράτε τα πιο άθλια παλιόρουχα που έχετε. Το ντεκαπάζ δρα σαν χλωρίνη στα υφάσματα. Μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών στους ώμους είναι επίσης μία πάρα πολύ καλή ιδέα.
 
Αν το κάνετε πρώτη φορά ή έχετε πολύ και μακρύ μαλλί σας προειδοποιώ: δεν θα γίνει όλο το κεφάλι με ένα πέρασμα. Πρέπει μέσα σε ένα τέταρτο να έχει μπει παντού το υλικό. Αδύνατον! Άρα θα δουλέψετε με τους τομείς που έχετε χωρίσει στο κρανίο. Το πρώτο ένα εκατοστό της ρίζας δεν το αγγίζουμε. Θα μείνει μαύρο στον αιώνα τον άπαντα. Αν παρ' όλα αυτά επιμένετε το περνάτε 15 λεπτά αφού έχετε περάσει το υπόλοιπο μαλλί. Η ζέστη που βγάζει το κεφάλι μας θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα έχετε σχετικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα.
 
Πάμε στην καθ’ αυτό διαδικασία. Ξεκινάμε από τους τομείς που έχουμε χωρίσει στο λαιμό. Λύνουμε τον πρώτο τομέα και ξεχωρίζουμε με την μύτη του πινέλου μια λεπτή τούφα. Βάζουμε το ρολόι να μετρά και απλώνουμε με το πινέλο μπόλικη μπόλικη την ντεκαπάζ στην κάτω πλευρά της τούφας κατά τη φορά που φυτρώνει η τρίχα. Ομοίως και στην από πάνω πλευρά. Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνουμε την εφαρμογή σε όλες τις τούφες του τομέα και προχωράμε στον επόμενο. Όσο πιο γρήγορα δουλεύουμε τόσο μεγαλύτερη ποσότητα μαλλιών μπορεί να περαστεί στο πρώτο τέταρτο.
 
Λέγοντας αυτά υποθέτουμε ότι οι τομείς που προλάβαμε να περάσουμε είναι έτοιμοι. Έχει φτάσει το ρολόι στον μέγιστο επιτρεπτό χρόνο εφαρμογής οπότε πάμε για λούσιμο. Δεν λύνουμε τα άβαφτα μέρη γιατί θα δυσκολευτούμε να τα ξαναχωρίσουμε μετά. Προσπαθούμε όσο γίνεται να λούσουμε μόνο τα ξανθισμένα μαλλιά μας. Στεγνώνουμε με την πετσέτα μας και περνάμε λάδι τα ξανθισμένα μαλλιά μας. Τα πιάνουμε και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.
 
Αν έχουν βραχεί τα άβαφτα μαλλιά τα στεγνώνουμε με το πιστολάκι. Επαναλαμβάνουμε την ως άνω διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί το σύνολο του κεφαλιού. Λούσιμο, conditioner κι έτοιμοι!
 
Εννοείται ότι αν έχετε μεσαίου μήκους μαλλιά ή είστε γρήγοροι με ένα πέρασμα θα έχετε κάνει όλο το κεφάλι. Οπότε μόλις συμπληρώσετε τον απαραίτητο χρόνο προχωράτε κατευθείαν στο λούσιμο.
  
Επειδή μετά το ντεκαπάζ τα μαλλιά είναι κίτρινα, ειδικά για τα παστέλ, για να μην βγει το χρώμα που θα περάσετε μια εμετική αηδία, πρώτα πρέπει να κάνετε ρεφλέ ή να χρησιμοποιήσετε τόνερ. Αν όλα πήγαν κατευχήν τότε θα έχετε μια υπέροχη ψυχρή ξανθή ή λευκή βάση. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στα μαλλο-μαγειρέματά σας και φωτεινά χρώματα στο κεφάλι σας!
 

 
 

CO WASH ΜΕΡΟΣ 3: ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΑ ΤΟ ΣΓΟΥΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΚΙ ΑΓΟΡΙ

15/01/2015
by Ελένη Τουτουντζή

Συνεχίζουμε την βουτιά μας στο co wash, πιο βαθιά αυτή τη φορά. Δηλαδή, τι προϊόντα αγαπά το σγουρό κορίτσι ή αγόρι και ποια αποφεύγει σαν ο διάολος το λιβάνι.

Το σγουρό παιδί, αλλά και κάθε παιδί ανεξαρτήτως μεθόδου, μαθαίνει να διαβάζει τις ετικέτες των προϊόντων για τα μαλλιά. Το έχω ξανα-ματα-πει, το ξέρω.

Σε ό,τι αφορά τα σαμπουάν αποφεύγει αυτά που περιέχουν τη λέξη sulfate ή sulfonate:  Sodium Laureth, Myreth ή Lauryl Sulfate  Sodium Xylenesulfonate  Ammonium Lauryl ή Laureth Sulfate  Ammonium Xylenesulfonate  Alkyl Benzene Sulfonate

Αντίθετα προτιμά σαμπουάν που περιέχουν το πρόθεμα coco- ή coca- όπως για παράδειγμα:  Cocamidopropyl betaine ή Coco betaine  Cocoamphoacetate  Disodium cocoamphodiacetate  Sodiumcocoylisethionate

Σε ότι αφορά τις κρέμες μαλλιών φτύνει στον κόρφο του άμα δει σιλικόνες. Αυτές συνήθως καταλήγουν σε –cone, -conol ή –xane. Πιο απλά όπου δείτε τη λέξη dimethicone μακριά. Τώρα όμως θα σας τρελλάνω: η dimethicone copolyol δεν είναι κακή σιλικόνη γιατί είναι υδατοδιαλυτή. Η δε cyclomethicone είναι λιποδιαλυτή αλλά εξατμίζεται γρήγορα οπότε σταδιακά φεύγει μόνη της από την τρίχα. Το σγουρό παιδί όμως ξέρει ότι όταν η σιλικόνη έχει το πρόθεμα PEG τότε είναι σίγουρα υδατοδιαλυτή κι έτσι είναι ήσυχο.

Επίσης αποφεύγει κρέμες μαλλιών με κεριά όπως μελισσοκέρι, candelia wax, κλπ και έλαια όπως καστορέλαιο και petrolatum. Προτιμά φυτικά έλαια όπως είναι το ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, jojoba κλπ.

Στην περίπτωση που δεν μπορεί χωρίς τζελ ή αφρό, αποφεύγει αυτά που έχουν οινόπνευμα όπως ethanol, denatured alcohol, propanol, propyl alcohol, κλπ. Προτιμά τα λιπαρά οξέα όπως behenyl alcohol, cetearyl alcohol, cetyl alcohol, κλπ. Όπως άλλωστε έχουμε πει σε προηγούμενο επεισόδιο, τα λιπαρά οξέα λειαίνουν τις φολίδες της τρίχας και την κάνουν απαλή και ζουζουνάτη.

Τέλος αποφεύγει πλήρως τις πρωτεΐνες γιατί λέει βαραίνουν και ξηραίνουν το μαλλί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα πιο ψύχραιμα. Κακά τα ψέμματα, με τους ρυθμούς της ζωής που ζούμε είναι αδύνατον να μην χρησιμοποιήσουμε πιστολάκι και προϊόντα styling. Το δε καλοκαίρι με τον ήλιο και τη θάλασσα, καί το αντιηλιακό μας θα βάλουμε καί τη σιλικόνη μας. Όσο για τις πρωτεΐνες, άμα έχουμε τρίχα φιτίλια από τις χημικές επεξεργασίες, μόνο με μαλακτικές δεν κάνουμε τίποτα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαξιώνω τη μέθοδο co wash. Το αντίθετο μάλιστα, θεωρώ ότι δουλεύει, άλλωστε την εφαρμόζω εδώ και καιρό. Απλά το σγουρό κορίτσι κι αγόρι την αλλάζει και την προσαρμόζει κατά τρόπον ώστε να ωφελήσει το δικό του μαλλί. Υπάρχουν σειρές επί σειρών φωτογραφίες και μαρτυρίες στο διαδίκτυο που την υπερθεματίζουν, ελάχιστες που δεν την προτιμούν και καμία που να την δαιμονοποιεί. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε το μαλλί μας καλά ώστε να μπορούμε να αναγνωρίσουμε τι του ταιριάζει και τι όχι. Ο κομμωτής μας μπορεί να μας πει τι είδους τρίχα έχουμε, χοντρή, λεπτή, πορώδη, ξηρή κι ανάλογα διαλέγουμε το προϊόν που μας κάνει καλό. Είναι σαφές ότι τα σαμπουάν ευρείας κυκλοφορίας είναι πολύ δραστικά για το καλό του κεφαλιού μας. Επίσης οι σιλικόνες είναι βαριές, πώς να το κάνουμε. Ευτυχώς λοιπόν που υπάρχουν απαλά σαμπουάν και ελαφριές κρέμες ώστε να μην αγχωνόμαστε. Κι αν θέλουμε οπωσδήποτε να χρησιμοποιούμε σιλικόνες μπορούμε να το κάνουμε στις άκρες των μαλλιών. Όχι στη ρίζα γιατί εκεί, έτσι κι αλλιώς, αναλαμβάνει ο οργανισμός μας με το σμήγμα του να μας ενυδατώνει και να μας προστατεύει.